מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

דחיית תביעה לדמי פגיעה בעבודה מחמת אי עמידה בתנאים

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפנינו תביעת התובע, מר מאיר וקנין, להכיר בפגיעה בכתפו השמאלית, כפגיעת עבודה, על פי תורת המקרוטראומה, זאת נוכח דחיית התביעה על ידי המוסד לביטוח לאומי.
ביום 20.02.2019 דחה הנתבע את תביעת התובע לתשלום דמי פגיעה בגין פגיעה בכתפו השמאלית על פי תורת המקרוטראומה (ר' נספח א' לכתב התביעה המתוקן).
לפיכך, טוען התובע כי על בית הדין לקבוע שאכן התובע עומד בתנאי סעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב] תשנ"ה-1995 (להלן: "החוק"), ולמנות מומחה רפואי אשר יבחן את הקשר הסיבתי בין תנאי עבודתו של התובע לבין הפגיעה בכתף שמאל.
בעב"ל (ארצי) 50913-11-11 מאיר אלמליח - המוסד לביטוח לאומי (12.03.13) חזר בית הדין הארצי על ההלכה הפסוקה: "תנאי להכרה בפגיעה בעבודה במסגרת תורת המקרוטראומה הוא קיומן של פגיעות זעירות שכל אחת מהן הסבה נזק זעיר בלתי הדיר, עד שהצטברות הנזקים הזעירים הללו זה על גבי זה הביאה לנזק אצל המבוטח (עב"ל (ארצי) 317/98 המוסד לביטוח לאומי, פד"ע לה 523, 533 (להלן – עניין יניב).
עיון בתצהירו של התובע מעלה כי תיאר את שגרת עבודתו ואת הפעולות אותן הוא מבצע באופן הבא: "5. כחלק מעבודתי עסקתי בהרכבת מנופים, פירוקם ותיקונם. 6. בהתאם לכך עסקתי בהכנת חלקי המנופים הנדרשים לכל אתר בניה, העמסה ופריקה של חלקים אלו באתר הבניה והרכבתם שם. כאשר המנוף מורכב ונימצא באתר הבניה, הייתי אחראי לתחזוקה השוטפת ותיקון המנופים ובסוף הבניה באתר - לפירוקם. 7. לצורך ביצוע העבודה נידרשתי לעבוד עבודה פיזית קשה עם פטישים חשמליים, מסוגים שונים, מקדח לסגירת ברגים, קונגו, לומים מברזל וכלים גדולים וכבדים נוספים. יצויין עוד כי הכלים הנ"ל רוטטים וכי השתמשתי בשתי ידיי לבצוע העבודה. 8. עוד יצויין כי מאחר והעבודה מבוצעת על מנופים גבוהים, נידרשתי לעלייה על סולמות ומשכתי את הגוף עם הידיים כלפי מעלה לצורך הטיפוס בגובה של 60-100 מטרים. 9. בעת בניית המנוף, אני מקבל מהצד את החלק שעליי להרכיב ומרכיב אותו לגובה, ולכן אני עובד זמן ממושך עם הידיים מעל גובה כתפיים, לרבות עם הכלים הרוטטים. 10. את העבודה ביצעתי באופן קבוע ויומיומי משך כל שנות עבודתי. 11. אבקש לציין כי ידי הדומינאנטית היא יד ימין אך אני מבצע את עבודתי תוך שימוש בשתי הידיים. 12. בשל תנאי עבודתי, התחלתי לסבול מכאבים בכתף שמאל..." עיון בחקירתו הנגדית של התובע מעלה כי גירסתו לא נסתרה: "אתה אומר שהיית מנהל צוות. מה התפקיד של מנהל צוות? ת. לארגן את כל העבודה. ש. לחלק הוראות? ת. גם להיות עם הצוות, אני מארגן את העבודה, אם צריך להרכיב את המנוף באתר בנייה או לחלופין לפרק אותו או להתעסק איתו, להגביה או להנמיך אותו, יש כל מני דברים שצריך לעשות. כמובן שאני נמצא עם הצוות למעלה. ש. תספר על יום עבודה טיפוסי שלך. ת. מגיע בבוקר עם הצוות לשטח, לאתר הבניה. ש. כמה אנשים יש לך בצוות? ת.6 אנשים, ברוב הזמן. אני מסתייע עם מנוף נייד שזה מנופי אבי, שהוא עומד במיגרש, זה המנוף הנייד. מתחילים להגיע סמיטריילרים עם חלקים, פורקים אותם לרצפה, לאדמה, ואז מתחילים להניף אותם עם מנופי אבי ומחברים את המנוף ומקימים אותו. ש. אתה זוכר שנתת עדות בפני חוקר ביטוח לאומי? ת. כן. ש. האם זו החתימה שלך? ת. כן. ש. נשאלת על כמה אנשים אתה אחראי בצוות והשבת בסביבות 35 ועכשיו אתה אומר 6. ת. השאלה שנשאלה פה לפני כן זה כשהלכנו להקים את המנוף. 35 עניתי לו, כשהוא היה אצלי במיגרש, בבית המלאכה, ושם יש כ- 35 איש, שזה גם מסגרים ועוד בעלי מיקצוע. זה כמות העובדים שיש לנו באופן כללי. הוא היה אצלי והראיתי לו. ש. מגיע המשאית, אתם פורקים את החלקים של המנוף ואז מתחילים להרכיב אותו על הריצפה? ת. לא. מרכיבים אותו לגובה ובונים את המנוף ומכינים אותו לעבודה. ש. כמה זמן לוקח לבנות מנוף? ת. בין יומיים לשלושה. ש. כמה אנשי צוות עובדים על מנוף אחד? ת.6. ש. תפקידך היה להיות אחראי עליהם? ת. כן. ש. מה זה אומר להיות אחראי? ת. ללוות את הצוות בכל השלבים, מה החלק שצריך לשים עכשיו, איך להרכיב אותו, להמשיך לטפס, אתה נמצא בכל השלבים של המנוף, זה כמו לגו שצריך לחבר אותם, חלקים חלקים שצריך להרכיב אותו או עם פינים, או עם כלים שונים וכל פעם זה משתנה לפי סוג המנוף. ש. כל כמה ימים היית מרכיב מנוף? ת. בשבוע זה יוצא בממוצע פעם וחצי, כלומר מנוף וחצי בשבוע. כשאין הרכבה של מנוף או פירוק, יש הגבהה, להגביה אותו או להנמיך אותו וכמובן לתת שירות תיקונים. ש. כראש צוות אתה עושה את אותה עבודה כמו שאר הפועלים בצוות? ת. אותו דבר" (ר' עמ' 3-4 לעדותו).
די בכך כדי להקים את התשתית העובדתית של פגיעה בכתף על דרך המקרוטראומה אשר מצדיקה מינויו של מומחה רפואי לבחינת הקשר הסיבתי בין תנאי עבודתו של התובע כמרכיב מנופאים לפגיעה בכתף שמאל סוף דבר ממכלול האמור שוכנענו כי התובע הרים את הנטל הנידרש כדי להוכיח את תביעתו.
...
שוכנענו ממכלול התיאור של התובע, שעולה בקנה אחד הן עם תצהיר התובע, חקירתו הנגדית שנתמכה גם בעדותו של מר גורליק ויצ'סלב שעבד עם התובע שנים רבות, כי אכן ניתן לבודד את הפעולות שביצע התובע בצורה חוזרת מספר רב של פעמים במהלך כל יום – את פעולת הרמת היד מעל גובה הכתף.
די בכך כדי להקים את התשתית העובדתית של פגיעה בכתף על דרך המיקרוטראומה אשר מצדיקה מינויו של מומחה רפואי לבחינת הקשר הסיבתי בין תנאי עבודתו של התובע כמרכיב מנופאים לפגיעה בכתף שמאל סוף דבר ממכלול האמור שוכנענו כי התובע הרים את הנטל הנדרש כדי להוכיח את תביעתו.
משכך שוכנענו כי יש למנות מומחה רפואי לשאלת הקשר הסיבתי.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

כללי לפנינו תביעתו של מר אהרונוביץ יורם (להלן- "התובע") להכיר בפגימה בלבו כ"תאונת עבודה" על פי תורת המקרוטראומה, לאור החלטתו של הנתבע לדחות את תביעתו של התובע לתשלום דמי פגיעה עקב תאונה בעבודה כמשמעותה בסעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה-1995 (להלן- "החוק").
תביעת התובע נדחתה על ידי הנתבע, מן הטעם שלא הוכחה פגיעה בעבודה על פי סעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי.
דיון והכרעה בשלל פסקי דין כבר נקבע שבכדי שנוכל להכיר בפגיעה כפגיעה על פי תורת המקרוטראומה עליינו לעמוד בכמה תנאים (ראו: עב"ל (ארצי) 313/97 המוסד לביטוח לאומי - אשר יניב, [פורסם בנבו] פד"ע לה 529 (1999); דב"ע (ארצי) מד/90 - 0 צבי שפיר - המוסד לביטוח לאומי, [פורסם בנבו] פד"ע טז 93 (1984); עב"ל (ארצי) 465/07 עופר יהודאי - המוסד לביטוח לאומי, [פורסם בנבו] (2007); דב"ע (ארצי) מו/64 - 0 אבשלום מיכאלי - המוסד לביטוח לאומי, (לא פורסם) כפי שצוטט בדב"ע (ארצי) מח/77 - 0 אליעזר מזרחי - המוסד לביטוח לאומי, [פורסם בנבו] פד"ע יט 538 (1988) ועוד מיני רבים).
אולם כל פעולה שכזאת היתה מורכבת מתנועות מגוונות, שכללו: הליכה, עמידה, ישיבה, התכופפות, הרמת משאות, הברגה וכו', כאשר כלל תנועות אלה בוצעו על פי סדר משתנה בהתאם לצורכי העבודה.
...
משאלו הדברים הגענו לכלל מסקנה כי התובע לא הניח תשתית עובדתית לתורת המיקרוטראומה ביחס לפגיעה בליבו, וזאת בהעדר תנועות חוזרות ונשנות ברצף, הזהות במהותן על מקום מוגדר בגוף.
סוף דבר- התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

והוסיף הנתבע, כי מבחינה רפואית לא הוכח קיום קשר סיבתי בין הכאבים בגבו וצווארו מהם סובל התובע לבין תנאי עבודתו.
מהו אותו "דבר מה"?: נפסק בדב"ע נא/ 205-0 המוסד לביטוח לאומי נ' שחאדה סעיד (פד"ע כד מעמ' 222) "ניסיון החיים לימד את בית-הדין שהכרה בפגיעה בעמוד השידרה כתאונת עבודה, תלויה בעיקר בשאלה האם הוכח שבמהלך העבודה ארע משהו שבגינו 'נתפס' גבו של המבוטח, או שפקדוהו לפתע כאבים עזים שמנעו ממנו להמשיך לעבוד. ביסודם של דברים עומדת שאלת אמינות גירסתו של התובע." בכל מקרה בו נטען כי ארוע תאונתי גרם לפגיעה ולנזק שבגינם נתבעים דמי פגיעה ,יש להוכיח כי קיים קשר סיבתי בין הארוע לבין העבודה וכי הנזק אכן נגרם בעטיה של העבודה ולא בעטים של גורמים אחרים שאינם קשורים לעבודה.
למעשה לא הוכח כי הנזק אכן נגרם בעטיה של העבודה ולא בעטים של גורמים אחרים שאינם קשורים לעבודה, כמו גם, בהיעדר רישום ותעוד רפואי לעניין תלונתו של התובע על תאונת עבודה לאחר ובסמוך לה. לאור כל זאת, אנו קובעים כי התובע לא השכיל להוכיח כי בתאריך 18.9.20 ארעה לו תאונה בעבודה – לפיכך אנו דוחים את תביעתו.
...
לאור כל האמור לעיל, לאחר ששקלנו את מכלול הראיות, לרבות המסמכים הרפואיים שהוגשו על ידי הצדדים, והסתירות הפנימיות שהתגלו בעדות התובע ולאחר ששקלנו את טענות באי כח הצדדים בסיכומיהם – הגענו לכלל מסקנה שלא עלה בידי התובע להוכיח קשר סיבתי בין המחלה ממנה הוא סובל בגבו , לבין האירוע הנטען בעבודה מיום 18.9.2020.
למעשה לא הוכח כי הנזק אכן נגרם בעטיה של העבודה ולא בעטים של גורמים אחרים שאינם קשורים לעבודה, כמו גם, בהעדר רישום ותיעוד רפואי לעניין תלונתו של התובע על תאונת עבודה לאחר ובסמוך לה. לאור כל זאת, אנו קובעים כי התובע לא השכיל להוכיח כי בתאריך 18.9.20 אירעה לו תאונה בעבודה – לפיכך אנו דוחים את תביעתו.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

ביום 24/5/16 הכיר הנתבע עקרונית בירידה בשמיעה כפגיעה בעבודה, אם כי מאחר שלא נעדר מהעבודה עקב פגיעה זו – לא קיבל דמי פגיעה.
בהחלטה מיום 18/03/20 דחה הנתבע את תביעת התובע להכרה בטינטון, עקב אי עמידה בתנאי סעיף 84א' לחוק הביטוח הלאומי.
...
אמנם, מצאנו טעם בטענות התובע על כך שסוגיית היות תלונות חוזרות ונשנות, כדרישת סעיף 84א(ב)(3) הינה סוגייה משפטית ולא רפואית (לגביה נקבע בהחלטת ביה"ד מיום 22/07/22, שבדיקותיו של התובע היו עצמאיות ובלתי תלויות), אך החלטת המומחה מתייחסת לתחום מקצועיותו הרפואית, כשלדבריו "מיעוט הרישומים (3-4 בלבד) עם הפסקות ארוכות בניהן, עם העדר קבלת טיפול מכל סוג שהוא, אינו מקנה את הרושם הדרוש שמדובר בטינטון טורדני, יום יומי" (ההדגשה במקור).
בנסיבות אלו, ומשבית הדין מאמץ את קביעותיו הרפואיות של המומחה - אין מנוס מדחיית התביעה.
סוף דבר: התביעה נדחית.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

השופטת סיגל דוידוב-מוטולה לפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האיזורי חיפה (השופטת דניה דרורי ונציגי הציבור גב' יעל רון פינחסי ומר זאב לבנברג; ב"ל 23482-11-20), במסגרתו נדחתה תביעת המערער לתשלום קצבה מיוחדת מכוח סעיף 112 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה - 1995 (להלן: חוק הביטוח הלאומי או החוק), מהטעם שאינו עומד בסף הרפואי שנידרש לכך.
ראשית קבע כי תכליתם של סעיף 112 לחוק והתקנות מכוחו היא "לסייע לנפגעי עבודה שנפגעו קשות ושיעור נכותם עולה על 75% לנהל אורח חיים תקין ככל הניתן, בין השאר על דרך מתן קצבה מיוחדת, סיוע בהתאמת תנאי המגורים, או סיוע ברכישת אבזרי עזר וניידות". הקצבה המיוחדת "נועדה לצרכי החזקתו ושיקומו של מי שנגרמה לו נכות בתאונת עבודה", ומטרתה "לממן טפול סיעודי כללי לנפגע עבודה, דהיינו סיוע בפעולות יום יום או לשם צרכים אחרים" בדומה לקיצבת השירותים המיוחדים (שר"מ) המשולמת מכוח פרק הנכות הכללית (ע"א 2352/21 עיזבון המנוח גבריאל אסולין ז"ל נ' דרויש (19.1.22), להלן: עניין אסולין; ע"ע (ארצי) 40779-05-17 אריה בגו - שירותי בריאות כללית (15.5.20), להלן: עניין בגו, עתירה לבג"ץ נדחתה: בג"ץ 6493/20 מיום 17.10.21).
בהתאם, בנוסף לגימלאות בעין (ריפוי, החלמה ושקום) ולגמלאות בכסף (דמי פגיעה, מענק נכות או קצבת נכות) המשולמים בהתאם לתנאי החוק לכל נפגעי העבודה, מי שעומד בתנאי הסעיף זכאי לסיוע נוסף.
כאשר קיימת פגימה באבר זוגי אחד בלבד, וקיים אבר זוגי נוסף תקין שמפצה מבחינה תפקודית ולו במידה מסוימת על הפגימה (ולכל הפחות לא נוצרת ההכבדה התפקודית המיוחדת הנובעת מפגיעה מיצטברת בשני איברים זוגיים זהים), איננו רואים מדוע יבחר מחוקק המשנה להעניק עדיפות לנכה כאמור, שאינו עומד בתנאי הסף של נכות מעבודה בשיעור 75% לפחות, על פני נכי עבודה אחרים שאינם זכאים לגימלאות המיוחדות מכוח סעיף 112 לחוק.
...
תחילה נציין כי לא מצאנו ממש בטענת המערער כי המוסד אמור היה להקים על דעת עצמו ועדה רפואית ייחודית לצורך יישום תקנה 1(ב).
אשר לשאלה אם יש לקחת בחשבון את הגדלת הנכות מכוח תקנה 15 לתקנות הנכות לצורך בדיקת התנאי השלישי, לאור מסקנתנו לעיל אין כאמור הכרח להידרש לכך ועם זאת מצאנו לנכון לציין כי על פני הדברים צודק המוסד בטענתו.
סוף דבר - מששוכנענו כי המערער, על אף מצבו הבריאותי הקשה (שבעיקרו אינו נובע מהפגיעה בעבודה), אינו עונה על תנאי תקנה 1(ב) לתקנות, הערעור נדחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו