מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

דחיית תביעה בגין התנכלות תעסוקתית בשל היעדר ראיות מספיקות

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

בסעיף 9 לפסק דינו, קבע בית הדין הארצי לעבודה: "כפי שהוסכם על ידי הצדדים בדיון לפניו, הליך זה עניינו בטענה לפגיעה בעבודה על יסוד שלושה אירועים חריגים. אשר לעילת התביעה הנוספת שנזכרה בטופס התביעה – היתעמרות בעבודה – הסכימו ב"כ הצדדים כי נוכח העובדה שעילת תביעה זו לא נבחנה על ידי פקיד התביעות, אזי ככל שהמערער תעמוד עליה "פקיד התביעות יתן החלטה בפגיעה בעבודה לפי עילת ההתעמרות כפי שמופיע בטופס התביעה". התובעת פנתה לפקיד התביעות בעקבות פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה וביום 10.8.2021 נדחתה תביעת התובעת בהחלטה שקובעת: "בהמשך למכתבך ולפסק הדין שצרפת לגבי היתעמרות בעבודתו של המנוח, מתח מתמשך אינו בגדר ארוע חרי(ג) שיכול להביא לדום לב". כנגד החלטה זו הוגשה התובענה הנוכחית.
לטענת התובעת, הארוע האחרון שהוכר כארוע חריג, הוא חלק בלתי נפרד מעבודת המנוח ואירע עקב עבודתו, שכן כתוצאה מארועי ההיתנכלות וההתעמרות מהם סבל המנוח, הורע מצבו הבריאותו, לרבות מחלת הסכרת שפגעה בעיניו ושללה ממנו את האפשרות לנתח כבעבר (כפי שהוכח בראיות שהוגשו בהליך הקודם ובחוות הדעת הרפואית של פרופ' וויינשטיין שצורפה לתביעה).
על רקע פסיקה זו יש לבחון, האם עילת ההתעמרות או ההיתנכלות התעסוקתית שהוכחה בפני בית הדין בהליך הקודם הקימה לתובעת עילת תביעה על פי מבחן הארוע המיוחד או על פי יישום פגיעה במנגנון המקרוטראומה, על רקע היתעמרות (התובעת צירפה לטופס כתב התביעה לנתבע –נספח 8- חוות דעת של איתן מאירי שקבע קשר סיבתי בין ארועי ההתעמרות לדחק נפשי משמעותי.
הפסיקה הכירה בפגיעות זעירות חוזרות ונישנות שפועלות על איבר מוגדר ברציפות ובאינטנסיבות מספיקות, כ"פגיעה בעבודה", אך ההלכה הפסוקה קובעת שמתח מתמשך בעבודה אינה מוכרת כפגיעות נפשיות זעירות, וכדי לאפשר בחינה של היותה של "היתעמרות" – פגיעה בעבודה, יש להוכיח "ארוע שיא" (עבל 49968-06-19 דורני – המוסד לביטוח לאומי (מיום 30.4.2020).
ניתנה היום, כ"ז תשרי תשפ"ד, (12 אוקטובר 2023), בהיעדר הצדדים ותישלח אליהם.
...
לחילופין, יש לדחות את התביעה על רקע מתח מתמשך משלא הוכח התרחשותו של אירוע מיוחד ספציפי שניתן לאתרו במקום ובזמן על רקע אותו מתח מתמשך.
לפיכך יש לדחות את תביעת התובעת.
יש להבהיר, כי וועדת בדיקה של משרד הבריאות קבעה שלא הובאה לפניה ראיה חד משמעית לטענה שניתנה הוראה לא לקרוא למנוח בהיותו כונן, להבדיל מן ההנחיה שלא להפנות אליו חולים של אותו רופא אחר, אך יש בממצאי הוועדה ובעדות התובע במשטרה, כדי לתמוך במסקנה שהמנוח חווה אירוע זה כאירוע מיוחד של דחק נפשי.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

בהמשך עדותו העיד מר זוסמן כי ניתקל בקשיים במינוי חונכת עבור התובעת (עמ' 34, שורות 21-31): "הייתי בהלם מההתנגדות, אף אחד לא הסכים לחנוך. זה צוות של ארבעה חמישה מורים. כולם היתנגדו. היה מורה בשם ש"פ שהוא הסכים לקחת את החניכה ואת הלווי, הוא נדחה במערכת כי לא היו לו מספיק שנות וותק. ש"פ ניגש אליי להציע אישתו והמשרד אישר אותה. הבעיה שאישתו היא מורה שיכולה לתת את תחום הידע הפדגוגי, אך הקושי היה בניהול כיתה, אז החונך צריך להיות מישהו מבפנים. אני סירבתי להצעה הזו כי זו הצעה פדגוגית ולא של ניהול כיתה. חזרתי לאחת המורות שהסכימה לחנוך תמורת הטבות כאלה ואחרות מצדי כי באמת הגענו למצוקה, מצד אחד אני צריך לחנוך ואף אחד לא רוצה ואני צריך לתת תמיכה מותאמת. בסופו של דבר מצאנו. בתוך התהליך הזה מיכל ברק פנתה אליי, לא כשמיכל פנתה התחילו החיפושים אלא מיכל נכנסה בתוך התהליך...". העובדה כי המורה ש.פ נדחה במערכת בשל העידר שנות וותק בהוראה נתמכת בהתכתבות ווטספ שבין מר זוסמן לתובעת, כפי שעודכנה בזמן אמת (מיום 30.11.20, בשעה 17:55): "ערב טוב! מעדכן שהזנתי היום את שאול במערכת כמורה מאמן. שאול נדחה בשל העובדה שאין לו מספיק שנות הוראה פניתי לאחראית במשרד החינוך, אך לא ניתן לאשר את התפקיד באופן חריג. עדכנתי את שאול בעיניין היום בצהריים. אבדוק אופציות אחרות למורה מאמן ואעדכן אותך" .מהתבכתבות זו עולה כי מר זוסמן עשה כל מאמץ למצוא חונך וכי היה כבר באמצע תהליך זה בכך הוכח כי נעשה מאמץ עוד לפני היתערבות גב' ברק.
העובדה כי מר זוסמן ניתקל בקשיים במינוי חונכת לתובעת נתמכת בראיות נוספות מזמן אמת , כגון בהערכתה המסכמת של התובעת בתשפ"א: "תהליך מינוי המורה המאמן היה מורכב, בשל היתנגדות אנשי צוות ללוות את המורה. אחת מהמורות הסכימה לאחר לחץ שהופעל עליה. עובדה זו אינה מאפיינת את חדר המורים בבית הספר". קושי זה אוזכר אף בהחלטת ועדת ערר מיום 29.8.21 (סעיף 7): "טענת שלא מונתה חונכת עד חודש נובמבר בטענת המנהל: "אף אחד לא רצה לחנוך אותך"- למרות הקושי האובייקטיבי למצוא עבורך חונך, מונתה חונכת בחודש נובמבר שכיהנה עד סוף השנה בתפקידה ולכן ע"פ נוהל חונכות בהתמחות זה תקין".
הוכח כי ההערכה הייתה עניינית על ידי יותר מגורם אחד ,לאורך זמן , הוכח כי היו תלונות הורים – גורם חצוני אובייקטיבי, הוכח כי נעשו נסיונות לסייע לתובעת שדחתה כל בקורת, לא הוכח כל קשר להליך הזמני, ומכל הנימוקים לעיל ביחד ובנפרד נדחית תביעת התובעת לפצוי בגין היתעמרות והתנכלות תעסוקתית.
...
רק ברכיב אובדן ההשתכרות מתקבלת התביעה.
הנתבעת תשלם לתובעת פיצוי בגין אובדן השתכרות שנת לימודים תשפ"ב וזכויות נלוות בסך של 48,932 ₪.
בהתחשב בהיקף התביעה לכתחילה , בהשתלשלות הדברים ובתוצאה, הנתבעת תשלם שכ"ט ב"כ התובעת בסך של 5,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לאחר ששקלנו את טענות הצדדים, בחנו את המסכת הראייתית והתרשמנו מהעדויות שבפנינו, הגענו לכלל מסקנה כי דין טענות התובעת בכל הנוגע לעילת ההתעמרות באגף להיתקבל בעיקרן, ככל שהן מתייחסות לתקופה לאחר הגשת התביעה ובכל הנוגע לעילת ההיתנכלות בבית ספר ערוני ה' להדחות.
במקרה הזה בדיוק ישבתי על המחשב ולא הספקתי להגיד כלום וזה ניגמר.
אולם יש לציין כי בתי הדין לעבודה כאשר הם דנים בתביעות בגין היתעמרות והתנכלות תעסוקתית או תביעות של חושפי שחיתויות, כאשר נפסק הפצוי הלא ממוני נלקחת בחשבון לעיתים היתנהלותו של התובע במסגרת התמונה הכוללת".
לאחר ששקלנו את טענות הצדדים, בחנו את המסכת הראייתית והתרשמנו מהעדויות שבפנינו, הגענו לכלל מסקנה כי דין טענות התובעת בעיניין העדרו של השימוע והניוד להדחות.
...
עובר להתמודדותה בבחירות לוועד, פנתה התובעת לעובדי העירייה ובכללם לאלי ובצלאל וביקשה את תמיכתם בה. ביום 7.2.2018, במהלך צילום סרטון תדמיתי מטעם האגף לסיכום פעילותו לשנת 2017 במהלכו נדרשו העובדים ביום זה להקליט חלק מהסרטון במסדרון האגף בסמוך לחדר בקרת שירות, התרחש האירוע אשר אודותיו חלוקים הצדדים – אירוע אליו נדרש בהמשך.
לאחר ששקלנו את טענות הצדדים הגענו למסקנה כי דין טענות התובעת בעניין זה להידחות.
אשר על כן, התביעה נדחית בעיקרה, למעט האמור בסעיף 99 לעיל.
חרף סכום התביעה (600,000 ₪) מזה, והסעד שנפסק מזה (25,000 ₪) לא מצאנו, בנסיבות העניין, ונוכח כללם של דברים, לחייב את התובעת בהוצאות הנתבעת.

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

ואילו בעניינינו, אין בכתב התביעה עילה של היתנכלות תעסוקתית או היתעמרות בתובע "והמילים "היתנכלות" או "היתעמרות" לא מופיעות בכתב התביעה (ואף לא נטענות במרומז)"[footnoteRef:13]. כל שטוען התובע הנן טענות כלליות על חרם שנוקטים כלפיו הנתבעים. הטענות שמעלה התובע אינן טענות כנגד משרד החינוך כמעסיק, אלא כלפי משרד החינוך ונציבות שירות המדינה בגין נקיטת הליך משמעתי לפי הוראות הדין. [12: ראו ע"ע (ארצי) 1574/04 שלום אליהו ואח' נ' יואל לביא ראש עריית רמלה ואח' (ניתן ביום 4.5.06, פורסם בנבו) (להלן: "עניין שלום אליהו").
התובע טוען, כי בית הדין לעבודה הנו בעל הסמכות לידון בתביעה, זאת לאחר שאב בית הדין למשמעת דחה מחמת העידר סמכות את בקשתו של התובע "להורות על ביטול קובלנות המשמעת (בעקבותיהן הוגשו התובענות בתיקים בד"מ 113.19-114.19), ולחילופין להורות על עיכוב הקובלנות עד לקיום הליך שימוע". לעניין זה, התובע מפנה להחלטת אב בית הדין למשמעת מיום 13.11.21, שקבע: "הבקשה נדחית בזאת, מחמת העידר סמכות של בית הדין להעתר לה"[footnoteRef:17].
עמידה בשני המבחנים האלו היא תנאי הכרחי, אך לא מספיק, מאחר שמצטרף אליהם מבחן שלישי, בעל יסוד שלילי – העילה אינה עוולה מפקודת הנזיקין"[footnoteRef:20] (ההדגשות במקור – ר.ג.).
ככל שניתן לזקק את עילות התביעה, כפי שפורט לעיל בפרק טענות הצדדים, בכל הנוגע לעילות המקימות את הסעד לביטול/עיכוב הקובלנות, התובע טוען כי מנכ"ל משרד החינוך חתם על הקובלנות ללא סמכות היות ובמועד החתימה לא כיהן שר הממונה על משרד החינוך הנהנה מאמון הכנסת; פעולת המנכ"ל בוצעה בסתר ומבלי שנערך לתובע שימוע; הראיות עליהן ביסס המנכ"ל את הקובלנה הושגו תוך פגיעה בפרטיות; היה מקום לקיים בעיניינו של התובע ועדת משמעת ולא לפתוח הליך בבית הדין למשמעת; מנכ"ל משרד החינוך לא היה מוסמך לחתום על קובלנת המשמעת ביום 13.11.19 בהתייחס לחקירה משמעתית שהתקיימה עובר ליום 13.11.17 ועל כן, הקובלנה נחתמה לאחר תקופת ההתיישנות; גורמים מטעם הסתדרות המורים, ארגון העובדים המייצג את התובע ואשר מחרים אותו, העבירו לגורמים מעוניינים במשרד החינוך ראיות אשר עליהן נשענת קובלנת המנכ"ל. ראיות אלה מעידות כי הסתדרות המורים היתנכלה ומתנכלת לתובע נוכח פעילותו להגנה על טוהר המידות בהסתדרות המורים.
...
אשר לנתבעים 3 ו-4 נוסיף ונציין, כי התובע לא עתר בכתב התביעה לקבלת סעד כלשהו מהם ואף ציין בפתח כתב תביעתו כי "אם הסתדרות המורים מעוניינת לקחת חלק בתביעה דנן אז שתתכבד ותגיב בהתאם. אם היא אינה מעוניינת לקחת חלק ו/או אינה מעוניינת לסייע לתובע אז שתודיע כי אין ברצונה לקחת חלק ובית הדין הנכבד יקבע אם למחוק אותה מההליך". בנסיבות העניין, נוכח העדר סמכותו של בית הדין לדון בעילות התביעה כפי שנתבעו (כמפורט לעיל) ומשהסתדרות המורים הודיעה כי היא מבקשת לסלק את התביעה כנגדה על הסף, הרי שיש מקום למחוק את התביעה גם כנגד הנתבעים 3 ו-4 כבר בשלב זה. סוף דבר בשים לב לכך כי עילות התביעה כפי שנטענו בכתב התביעה אינן עילות "ביחסי עבודה", אלא עילות הנוגעות לחוקיות הגשת הקובלנה והתובענה בבית הדין למשמעת, הננו מורים על מחיקת התביעה על הסף מפאת חוסר סמכות עניינית .
בהתאם, בקשת התובע כי בית הדין יורה על עיכוב ההליכים בבית הדין למשמעת- נדחית מפאת חוסר סמכות.
התובע ישלם את הוצאות המדינה בסכום של 1,000 ₪ ואת הוצאות הנתבעים 3 ו-4 (ביחד ולחוד) בסכום של 1,000 ₪ וזאת בתוך 30 ימים מיום שיומצא לידיו פסק הדין.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

אשר לאירועים הנטענים לאחר חודש יולי, אשר מפורטים בסעיפים 21-15 לכתב התביעה נטען כי יש לדחותם נוכח השהוי הרב שבהגשת התביעה והנזק הראייתי שניגרם לנתבעת.
כך גם בעניינינו; בהיעדר הוכחה על עבודה או נכונות לעבודה מצד התובע, הרי שהוא אינו זכאי לשכר עבודה ודין תביעתו ברכיב זה - להידחות.
במכתביו מימים 15.7.10 ו- 18.7.10 ציין ברודז'ק כי בשל היעדרותו של התובע מהעבודה ללא אישור במשך תקופה כה ארוכה, הנתבעת רואה בו כמי שהתפטר מעבודתו.
ממילא נטען על ידי התובע "כמי שפוטר הלכה למעשה יש לחייב את הנתבעת בתשלום דמי היסתגלות". מכאן שנוכח קביעתנו כי יש לראות בתובע כמי שהתפטר מעבודתו, הרי שיש לדחות גם רכיב תביעה זה. העסקה פוגענית/היתנכלות תעסוקתית והתעמרות: התביעה הוגשה בחודש יולי 2016 ועל כן טענות התובע המתייחסות לאירועים שהתקיימו עובר לחודש יולי 2009 אכן התיישנו.
כמו כן, על טענות הנוגעות להיתנכלות התובע בתקופה שקדמה לחודש מאי 2008 חל מעשה בית דין, שכן התביעה בתיק תע"א 2252-08 הוגשה בחודש מאי 2008 והיא כללה עילה של פיצוי בגין עוגמת נפש, בין היתר, נוכח היתנכלות תעסוקתית שהתובע לכאורה ספג מברודז'ק[footnoteRef:9].
משכך, גם אם נניח שאירועים אלו לא התיישנו או שאינם כלולים במעשה בית דין- ברור שלא הוצגה תשתית עובדתית מספיקה כדי לבסס עילת תביעה.
...
לאור כל האמור, אף התביעה ברכיב זה נדחית.
נוכח כל האמור, התביעה, על כלל רכיביה – נדחית.
הגם שהתביעה נדחתה במלואה והיה מקום לפסוק הוצאות לחובת התובע, אנו סבורים כי בנסיבות העניין ולאור התנהלות הנתבעת אשר לא חפה מטעויות, ובכלל זה התנהלותה מול התובע בחודשים שלפני סיום ההעסקתו, החלטנו שכל צד ישא בהוצאותיו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו