ביום 29.10.13 נחם הסכם שתוף בין מבשרת ציון ובין הר יוסף בו הסדירו את אופן חלוקת הזכויות במקרקעין ביניהן ואת הזכויות והחובות הנוגעות לכל אחת מהן.
באותה פרשה ביקשה המערערת, חברה לבצוע עבודות קבלניות, לרכוש ממינהל מקרקעי ישראל (להלן: "ממ"י) קרקע לשם בניית יחידות דיור. הצדדים פנו לממ"י בבקשה לקבל אישור לשינוי ייעוד המקרקעין. ממ"י שלח למערערת מכתב ובו מיפרט כספי של ערך הקרקע, דמי חכירה ותנאי תשלום. נאמר במכתב כי לאחר קבלת הסכמת המערערת לערך העסקה ולתנאי התשלום, תועבר העסקה לאישור הנהלת ממ"י. העסקה הובאה לאישור הנהלת ממ"י ואז נשלחה למערערת הודעה על אישור עסקת שינוי יעוד – חתימת הסכם פיתוח. בהודעה נאמר כי ממ"י אישר את בקשת שינוי הייעוד של הקרקע למטרת בנייה עצמית וכי פרטי העסקה ותנאיה ייקבעו בהסכם הפיתוח שיומצא למערערת וכל עוד לא ייחתם ההסכם על ידי הצדדים ייחשבו כל המגעים עם ממ"י כמשא ומתן לקראת חתימת ההסכם. למכתב אישור העסקה צורפה חשבונית מס והמערערת נדרשה לפרוע אותה תוך 30 ימים. כן צורפה למכתב הודעה כי מנהל מס שבח מבקש להודיע למערערת כי יום אישור העסקה בידי ממ"י נחשב כיום המכירה ובהתאם, אם תתבצע העסקה, יהיה מועד תשלום מס הרכישה תוך 50 ימים מיום אישור העסקה. במסגרת 60 הימים שנקצבו לכך באישור העסקה, נחתם חוזה פיתוח מהוון בין ממ"י ובין המערערת. לאחר תשלום דמי החכירה לממ"י אך בטרם נחתם חוזה הפיתוח, היתקשרה המערערת בהסכם הקצאת מניות עם חברה פלונית, על פיו הקצתה המערערת לחברה פלונית מניות, באופן שלאחר ההקצאה תחזיק פלונית מחצית מהון המניות המונפק והנפרע של המערערת. פלונית מצדה, התחייבה להעמיד למערערת מחצית מהביטחונות שידרוש הבנק אשר עתיד לממן את פרויקט הבניה המתוכנן במקרקעין. לקביעת יום הרכישה הייתה השלכה על חבות המס בגין הסכם הקצאת המניות: אם קדם יום הרכישה להסכם הקצאת המניות, הרי שבמועד ההקצאה כבר נחשבה המערערת איגוד מקרקעין ופעולת ההקצאה היא "פעולה באיגוד". העירעור לבית המשפט העליון הופנה כנגד קביעת ועדת הערר, כי מועד הרכישה הוא מועד אישור העסקה על ידי ממ"י.
בית המשפט העליון קבע בפסק הדין כי הגדרת יום המכירה בסעיף 19(3) לחוק אינה רק לעניין חישוב השבח והמס, אלא מחייבת לכל דבר ועניין ובפרט לעניין מס רכישה.
זאת ועוד, במסגרת אישור העסקה נכללה התניה לפיה יש לחתום על הסכם הפיתוח תוך 60 ימים ממועד אישור העסקה (סעיף 9 בנספח ח3 לתצהיר צור מטעם המשיב) ועל כן, ניתן לראות כאן חוזה המותנה בתנאים מותלים, שהם החתימה על הסכם הפיתוח ותשלום המחיר המוסכם, דהיינו, מדובר בהסכם מותלה אשר ניכנס לתוקף ביום כריתתו, הוא יום אישור העסקה על ידי רמ"י. לטענת העורר, בשונה מעיסקאות אחרות בהן נקבע כי אי עמידה בתשלומים מצד הרוכש, מהוה עילה לביטול החוזה ועל פיהם יום העסקה נקבע ליום חתימת ההסכם, במקרה זה, עד להקצאת המניות לצרפתי בע"מ והעמדת ההלוואה על ידה לחברה, לא הייתה כל ודאות שהחברה תצליח לגייס את הסכום הנידרש לתשלום עבור רכישת המקרקעין, כאשר בהעדר מימוש האופציה (אי תשלום במועד את הסכום שקבע השמאי הממשלתי) תיפקע האופציה והחברה לא תהיה זכאית לרכוש את המקרקעין.
סוף דבר
לאור כל האמור, אציע לחברי הועדה לדחות את הערר ולחייב את העורר בהוצאות ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 15,000 ₪, אשר ישולם תוך 45 ימים מהיום ולאחר מועד זה יתוספו לסכום
החיוב הפרישי הצמדה וריבית כחוק עד למועד התשלום.
...
שלישית, נטען כי החברה והעורר הסתמכו על סיכום פגישה שהתקיימה ביום 22.2.16 עם סגן מנהל מיסוי מקרקעין בירושלים וכי החלטת המשיב הינה בניגוד לסיכום שהושג בעקבות הפגישה הנ"ל. אל יתר טענות העורר אתייחס בסיום, לאחר שאדרש לטענותיו העיקריות.
לאור האמור, אין בידי לקבל את טענת ההסתמכות מטעם העורר והיא נדחית.
מיסוי העורר, נוגע לעסקת רכישת מניות באיגוד מקרקעין מבעל מניות אחר שהחזיק במניות החברה, המהווה פעולה באיגוד מקרקעין, לאחר מועד אישור העסקה על ידי רמ"י. עוד טען העורר כי לו ידע שהמשיב יפעל בניגוד לסיכום עמו מחודש פברואר 2016 היה פועל בדרך פעולה אחרת, כדי להימנע מתשלום מס (סעיפים 21-22 לתצהיר אביו של העורר).
סוף דבר
לאור כל האמור, אציע לחברי הוועדה לדחות את הערר ולחייב את העורר בהוצאות ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 15,000 ₪, אשר ישולם תוך 45 ימים מהיום ולאחר מועד זה יתווספו לסכום
החיוב הפרשי הצמדה וריבית כחוק עד למועד התשלום.