"לשם קביעת שומת היטל ההשבחה יש לשום את שווי הקרקע ליום הקובע על פי שני מצבים:
שוויים של המקרקעין ללא התכנית, ההקלה או השמוש החורג.
למעשה, המערערת אינה חולקת על כך, כי עת שנערכה השומה מכוח תכנית 2783 הופחת שווי המצב החדש עקב העידר זמינות, ר' סעיף 31 לכתב העירעור: "לפי שומה זו (שומת 2783 – ג.ה.) נקבע שווי המקרקעין במצב חדש לפי מלוא הזכויות שהקנתה התכנית (קרי 26 קוטג'ים), כאשר בשל העובדה שהזכויות אינן זמינות באופן מיידי, אלא כפופות לאישור תכנית לוח הקצאות, נקבע לה מקדם דחיה למימוש של 6% ל- 7 שנים".
למרות הסכמתה של המערערת כי שווי המצב החדש בתכנית 2783 הופחת לאור העידר זמינות, טוענת המערערת, כי שולם מלוא היטל ההשבחה בגין הזכויות מכוח תכנית 2738, ומנמקת זאת כדלקמן:
"העובדה כי לזכויות שנתנו בתכנית תא/2783 נקבע מקדם דחיה בשל חוסר זמינות מיידי, אינה משקפת הפחתה של החיוב אשר יש להשלים בעתיד לכשתוקנה הזמינות, אלא מייצגת הוון ומחיר הכסף המשתלם לועדה המקומית בערכי יום אישור התכנית למרות שעדיין לא ניתן להוציאה אל הפועל"
איני מקבל טענה זו. לטעמי, מקדם הדחיה שנקבע בגין המצב החדש של תכנית תא/2783 אינו מייצג בשום דרך "הוון ומחיר הכסף המשתלם לועדה המקומית", אלא מייצג שווי נמוך יותר של המקרקעין, כאשר הזכויות שמקנה התכנית אינן ניתנות למימוש מידי.
ארחיב את הנימוק בעיניין מסקנתי זו בדיון בטענות הספציפיות שהעלתה המערערת, לרבות טענות בדבר ההשפעה של ההקלות על ערך כלל המקרקעין, טענות שהיו אמורות לבוא לידי ביטוי אילו הייתה ננקטת השיטה המסורתית.
לעניין זה יש לציין, כי השמאי המכריע קבע מקדם נמוך יחסית לשטח מרפסות הגג במצב החדש, ויש מקום לסברה כי הדבר נובע גם מטענת המערערת בהקשר זה.
בכל מקרה, ולגופם של דברים, בחינה של הטענה אף לאור השיטה המסורתית, מוביל לדחייתה, וזאת מהטעם כי אילו ניתן לעשות שימוש בגג כמרפסת גג במצב הקודם, הרי ניתן לעשות אותו השמוש בדיוק גם במצב החדש מעל הקומה החלקית, ואבאר:
במצב הקודם היה קיים שטח גג במלוא קונטור קומה א', כאשר לטענת המערערת ניתן היה לעשות בו שימוש כמרפסת ויש לו ערך כלכלי.
...
לפיכך, המערערת נותרה למעשה עם כמעט אותו שטח גג, אלא שכעת ניתן לנצל חלק ממנו כמרפסת גג במפלס הקומה החלקית, אשר קביעת השמאי כי זה שווה יותר משטח גג, ללא גישה ישירה, מקובלת עליי, ומכאן ברור כי קיימת השבחה תכנונית.
סיכום והוצאות
לאור האמור והמנומק לעיל, אני דוחה את הערר על כל חלקיו.
אשר על כן, אני קובע כי המערערת תשלם למשיבה שכר טרחת עו"ד והוצאות משפט בסך של 35,000 ₪ (כולל מע"מ).