מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

דחיית הסדר פשרה בתביעה ייצוגית ללא פיצוי הולם

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפי הוראות סעיף 19 לחוק תובענות ייצוגיות על בית המשפט לבחון האם הסדר הפשרה שלפניו "ראוי, הוגן וסביר בהיתחשב בענינם של חברי הקבוצה". כפי שכבר ציינתי, הסדר הפשרה לא חף מקשיים ומעורר את השאלה שמא יש העדפה של טובת התובעים על פני טובת הקבוצה? ובכל זאת בנסיבות העניין ובהנתן יכולת הפרעון הנמוכה של מיי סמארטי כשאני בוחנת שאלת הנזק/ תועלת אני סבורה כי אין כל טעם להמשיך ונהל את הליכים שכן ממילא בסופם יתכן בהחלט, לאור הדברים שנאמרו, כי מיי סמארטי לא תעמוד בתשלום הפצוי הנקוב בחוק לכ-14 אלף חברי קבוצה.
לסיכום, גם אם אין דעתי נוחה מהסדר הפשרה שהובא לאישורי, הרי לאחר ששקלתי נזק מול תועלת לחברי הקבוצה, ולהבנתי, לא תמיד המצוי הוא הרצוי, הרי שהשתכנעתי כי בנסיבות העניין אישור הסדר הפשרה הוא הסיום ההולם לניהול הליך זה כפי שפרטתי לעיל.
גמול ושכר טירחה בסעיף 18(ז)(2) לחוק תובענות ייצוגיות נקבע כי הסדר פשרה בתובענה ייצוגית לא יכלול "הוראה בדבר תשלום גמול למבקש או לתובע המייצג, או שכר טירחה לבא כוח מייצג, אך הצדדים רשאים להגיש לבית המשפט המלצה מוסכמת לענין תשלום גמול ושכר טירחה כאמור, לרבות שיעורו ותנאיו...". שלא כיתר חלקי הסדר הפשרה בהם הכרעת בית המשפט היא בינרית, לאשר או לדחות את ההסדר, הרי שלעניין פסיקת הגמול ושכר הטירחה שמור לבית המשפט שיקול דעת רחב (ע"א 2046/10 עיזבון המנוח משה שמש נ' דן רייכרט, (2012)).
...
לסיכום, גם אם אין דעתי נוחה מהסדר הפשרה שהובא לאישורי, הרי לאחר ששקלתי נזק מול תועלת לחברי הקבוצה, ולהבנתי, לא תמיד המצוי הוא הרצוי, הרי שהשתכנעתי כי בנסיבות העניין אישור הסדר הפשרה הוא הסיום ההולם לניהול הליך זה כפי שפרטתי לעיל.
עמדת הפסיקה בשאלת גמול ושכר טרחה כאשר הסדר הפשרה המובא לאישור הוא 'הסדר קופונים' היא כי "דעת בתי המשפט אינה נוחה מהסדרים מסוג זה ועל כן אין עניין לתמרץ הגעה להסדרים כאלה משום שאינם מגשימים בצורה מיטבית את מטרות חוק תובענות ייצוגיות כפי שהן באות לידי ביטוי בסעיף 1 בחוק. אני סבורה כי יש להתחשב בכך במסגרת פסיקת הגמול ושכר הטרחה ונראה לי כי בנסיבות אלה ראוי כי שכר הטרחה כולו יחושב באחוז משיעור מימוש ההסדר בפועל" (ת"צ (מרכז) מרסיאנו נ' ASOS .COM LTD פסקה 41 (31.12.2018)).
סיכום לאור כל האמור וכפי שכבר ציינתי אני מאשרת את הסדר הפשרה על תנאיו ועל הערותי והוראותי בהחלטה דנא, ונותנת לו תוקף של פסק דין.
אני קובעת כי מתן תוקף של פסק דין להסדר הפשרה – מהווה גם סילוק וויתור של התובעים הייצוגיים ושל חברי הקבוצה כלפי מיי סמארטי; פסק דין זה מהווה מעשה בית דין כלפי התובעים הייצוגיים וכלפי חברי הקבוצה כהגדרתם בפתח פסק הדין, בקשר לכל הטענות והעילות שאושרו בפסק הדין.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על אף שהתובענות אושרה כייצוגית ועל אף שהוגשה בתביעה נגד מנפאואר עמדה מטעם המוסד לביטוח לאומי התומכת בבירור בעילות שתי התביעות, הצדדים הסכימו על הסדרי פשרה שאינם מעניקים כל פיצוי או סעד הולם לחברי הקבוצות המיוצגות בשתי התביעות, הן בעילת החופשה והן בעילת הפנסיה.
דומה שדי במחדלים אלה על מנת להוביל למסקנה כי דין הבקשות לאישור הסדרי הפשרה להדחות; שלישית מעיון בבקשות לאישור הסדרי הפשרה, עולה כי הן מבוססות במידת רבה על התיזה המשפטית, לפיה פסק דינו של בית-הדין הארצי בעיניין פרבר (ע"ע 17760-07-17 פרבר נ' סופר מרקו (20.9.19)) התיר את הפרקטיקה הנוגת אצלן מזה שנים של תשלום דמי חופשה באופן שוטף לכל העובדים הזרים בתחום הסיעוד, להבדיל מהוצאת העובדים לחופשה בפועל בתשלום, ולכל הפחות צמצם מאד את הסבירות שהתביעות הייצוגיות נגדן בעילה זו יתקבלו.
...
אך חמור מכך, הצדדים מסכימים (ראו בסעיף 16 להסדר הפשרה) שככל שהנתבעות לא יתקנו הפרות שבוצעו "יבוטל הסכם הפשרה והצדדים יחדשו את הדיון בתיק מאותה נקודה שנפסקה". הסכמות שכאלה בוודאי שלא ניתן לאשר, כי משמעותן האחת והיחידה הינה שככל שלא תוטל כל סנקציה על הנתבעות בגין הפרת חלק או כל הסדר הפשרה, שיבוטל ההסדר והצדדים יחזרו להתדיין בפני בית-דין זה. לא ברורה משמעות ביטול ההסדרים במקרה שכזה: האם המשמעות של הסכמה זו היא שגם ההתחייבויות שהנתבעות נטלו על עצמן בשני ההסדרים יבוטלו? האם עובדים שקיבלו כספים כאלה ואחרים לפי ההסדרים שבוטלו יידרשו להחזירם? האם הגמול שישולם לתובעות ושכר הטרחה שישולם לבאי-כוחם יוחזר? כך או כך, מקובלת עלינו עמדת קו לעובד, כי לא ניתן לאשר הסדרי פשרה בייצוגית המותנים באופן הזה, להבדיל מקביעת סנקציה מובנית – או סנקציה הנתונה לשיקול דעת בית-הדין – במקרה שיימצאו הפרות.
לסיכום נוכח כל האמור, דין שתי הבקשות לאישור הסדרי פשרה, הן בתביעה נגד מנפאואר, והן בתביעה נגד דנאל, להידחות.
אשר להמשך ההליכים בשתי התביעות – לנוכח הסבירות הגבוהה שהנתבעות יגישו לבית-הדין הארצי הליכים ערעוריים על החלטה זו ו/או יחדשו את ההליכים הערעוריים על ההחלטות שאישרו את הבקשות לניהול התובענות כייצוגיות, בשלב זה לא מצאנו מקום ליתן הוראות להמשך ההתדיינות בשתי התביעות הייצוגיות.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

פלאפון בתשובתה המאוחדת לבקשות האישור, דחתה את טענות המבקשים.
בהמשך תפורט עמדת היועמ"ש, וכן היתייחסות פלאפון לעמדה זו. עקרי הסדר הפשרה הגדרת חברי הקבוצה: "כל מי שהיה לקוח של פלאפון ו/או קיבל שירותים מפלאפון במהלך הימים 2.9.2018-12.9.2018 בין בכולם ובין בחלקם." הפצוי המוצע: בתוך 60 יום מיום שפסק הדין המאשר את הסדר הפשרה יהיה חלוט (להלן: "מועד מתן פסק הדין"), תציע פלאפון ללקוחותיה, באתר האנטרנט הרישמי שלה, לבחור הטבה מבין ארבע הטבות, שהן בשווי מיצטבר של 1,400,000 ₪: הטבת כרטיס גלובל סים – כרטיס המאפשר גלישה בחו"ל בנפח חצי ג'יגה בייט, בתוקף לשלוש שנים ובשווי 30 ₪.
מינוי בודק בסעיף 19(ב)(1) לחוק תובענות ייצוגיות נקבע כדלקמן: "(ב)(1) בית המשפט לא יאשר הסדר פשרה אלא לאחר שקבל חוות דעת מאדם שמינה לשם כך, שהוא בעל מומחיות בתחום שבו עוסקת הבקשה לאישור או התובענה הייצוגית (בסעיף זה - בודק), אלא אם כן סבר בית המשפט שחוות הדעת אינה נידרשת, מטעמים מיוחדים שיירשמו; שכרו והוצאותיו של בודק, וכן אופן תשלומם, ייקבעו בידי השר". בנסיבות העניין מקובלת עלי עמדת הצדדים כי אין צורך במינוי בודק.
סוג שיקולים שלישי המשתקף בסעיף הנו השאיפה כי יהיה יחס הולם בין שכר הטרחה לבין התובענה הייצוגית.
...
לאור האמור, ועל מנת שלא לסרבל את הדיון באישור הסדר הפשרה ולא להכביד על הצדדים בעלויות מיותרות, מצאתי לנכון להיעתר לבקשתם שלא למנות בודק.
מכל מקום, כך נטען, מתן פטור יעודד צדדים להיעתר להמלצות בית המשפט לניהול משא ומתן לפשרה, גם אם הפערים נראים גדולים מכדי גישור; וכן יעודד נתבעים לשאת על עצמם עלות הליך הגישור, בדומה למשיבה.
סוף דבר הריני מאשרת את הסדר הפשרה בין המבקשים לבין פלאפון ונותנת לו תוקף של פסק דין בכל אחד מהתיקים שבכותרת.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

דיון סעיף 18 לחוק מחייב אישור הסדר פשרה בטרם אושרה בקשה לאישור תובענה כייצוגית וגם לאחר שאושרה , על ידי ביהמ"ש. הואיל ורוב רובן של הבקשות לאישור תובענה כייצוגית שמתקבלות מסתיימות בהסדרי פשרה או בהסדרי הסתלקות (ראו: אלון קלמנט, קרן וינשל-מרגל, יפעת טרבולוס ורוני אבישר-שדה "תובענות ייצוגיות בישראל - פרספקטיבה אמפירית" 24-20 (מחלקת מחקר של הרשות השופטת והבינתחומי הרצליה, יוני 2014) נודעת חשיבות רבה לכך שהסדרי הפשרה יגשימו את מטרות ההליך שהן עפ"י הוראות ס"ק (1)-(4) בסעיף 1 בחוק; קידום זכות הגישה לערכאות, אכיפת הדין ויצירת הרתעה מהפרתו, פיצוי לנפגעים וניהול יעיל והוגן של תביעות.
מאפיין ייחודי של פשרות בתובענות ייצוגיות או בבקשות לאישורן, הוא החשש שבמקרים רבים עלול להווצר ניגוד עניינים בין חברי הקבוצה ובין מי שמבקש לייצגם, ולכן הצדדים לתובענה ייצוגית או לבקשה לאישור תובענה כייצוגית, יסכמו ביניהם על מתוה פשרה שיטיב עימם על חשבון חברי הקבוצה, תופעה המכונה "בעיית הנציג". בעיה זו עלולה לא רק לפגע בתכלית התובענה הייצוגית אלא עלולה להביא לפצוי שאינו הולם את הפצוי הראוי לחברי הקבוצה.
יוטעם, כי מכוח סעיף 10(ד) לחוק, תפקידו של ביהמ"ש להקפיד בהגנת עניינם של חברי הקבוצה, ולכן מוסמך לקבוע תנאים בהסדר כשהוא שם לנגד עיניו את האפשרות הנכונה יותר שלא לדחות את אישור הסדר הפשרה בשל הוראות הסכמיות שאינן הולמות אינטרס זה אלא לאפשר לצדדים להשכיל להגיע להסדר פשרה העומד בתנאי החוק.
...
יתר על כן, בהינתן זיקה בין הפיצוי המוצע במתכונתו המתוקנת ,תתחזק המסקנה בדבר היות ההסדר יעיל ומקיים את מטרת החוק כמפורט לעיל.
המתנגד שטען להעדר דיוק בנתוני המשיבה, לא ניסה להפריך או לסתור את נתוני היסוד שהוצגו ולאחר הגשתם ע"י המשיבה שנדרשה בסופו של דבר למתן פירוט מלא ובהתייחס לתקופה הרלבנטית, מצאתי לקבל את טענות הצדדים, ובהתחשב גם בתיקונים דלעיל.
לסיכום לאור כל האמור, הסדר הפשרה מאושר כפוף לתנאים שצוינו לעיל.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהמשך הדברים הצדדים ביקשו לדחות את המועד שנועד לשמיעת הוכחות, וביום 10/1/22 המציאו לתיק בית הדין הסכם פשרה, ובקשו ליתן לו תוקף של פסק דין.
לאחר מספר ארכות והמתנה ארוכה, ביום 22/9/22 הוגשה עמדת היועץ המשפטי לממשלה אשר הביע הסתייגות מחלק מרכיבי ההסכם וניתנה לצדדים האפשרות להשיב להערות היועמ"ש. לאחר שעיינתי בטענות הצדדים להלן הכרעתי: עקרי הסכם הפשרה בהתאם להסכם הפשרה שנחתם בין הצדדים, מבלי להודות באיזו מטענות המבקש, המשיבה תפצה את חברי הקבוצה שעליה נמנים כל המורים מן החוץ שהועסקו בשבע השנים שקדמו לפתיחת ההליך בגין שני רכיבי התביעה הראשונים אי ביצוע הפרשות לקרן פנסיה (גמל+פ"פ) בגין רכיב דמי חופשה / פדיון חופשה – הוסכם כי הנתבעת תשלם לחברי הקבוצה פיצוי כספי אשר יחושב וישווה לחישוב ההפרשה שלטענת התובע היה על הנתבעת לבצע במהלך 7 השנים שקדמו להגשת התובענה כמפורט בטבלה שבהסכם.
הסעד היועץ המשפטי מעיר כי הסעד לחברי הקבוצה איננו מהוה פיצוי הולם שכן ביצוע תשלום לעובד חלף הפקדה לקרן פנסיה פוגע בחסכון הפנסיוני של העובד והוא אף כרוך בתשלום מס מה גם שאין בו כדי לגלם את אבדן התשואה בקרן.
כבר נתקלנו במקרים בהם צדדים להסכם עבודה הסכימו ביניהם בתום לב על הסדרים שבדיעבד התברר להם כי אינם עולים בקנה אחד עם הוראות הדין ו/או עם הסכמים קבוציים שחלים עליהם (צדדים עשויים להסכים על עבודה בשעון "גמיש" באופן שאיננו מתיישב עם הוראות חוק עבודה ומנוחה, הצדדים עשוייים להסכים על מתן תשלומים ותוספות שכר שלא יהוו "שכר" לצורך הפרשות לפנסיה באופן שלא מתיישב עם הכללים שנקבעו בצו הרחבה ועוד).
הדברים מקבלים משנה תוקף ככל שהזכות הכספית נשוא העניין היא בעלת משקל ניכר, ובעבר הבעתי את דעתי כי אפשר שפתרונות הכרוכים באכיפה חלקית של זכויות קוגנטיות, שיש בהם ויתור מלא או חלקי על זכות קוגנטית מצדיקים שימוש במודל opt in (סעיף 12 לחוק תובענות ייצוגיות) דהיינו כי בכל הנוגע לוויתור על זכויות קוגנטיות, ראוי כי הסכם הפשרה יחול רק על מי שהסכים לפשרה במפורש, ורק עליו יחולו מעשה בית דין והשתק פלוגתא.
...
לאחר שעיינתי בהסכם הפשרה שנחתם בין הצדדים וכן בהתייחסות היועץ המשפטי לממשלה הגעתי לכלל דעה כי דין ההסכם להתאשר בכפוף למספר תיקונים ואלה טעמי: עיקר העובדות הצריכות לעניין המבקש הועסק על ידי המשיבה במשרת "מורה מן החוץ" בין השנים 2002-2018.
לאחר מספר ארכות והמתנה ארוכה, ביום 22/9/22 הוגשה עמדת היועץ המשפטי לממשלה אשר הביע הסתייגות מחלק מרכיבי ההסכם וניתנה לצדדים האפשרות להשיב להערות היועמ"ש. לאחר שעיינתי בטענות הצדדים להלן הכרעתי: עיקרי הסכם הפשרה בהתאם להסכם הפשרה שנחתם בין הצדדים, מבלי להודות באיזו מטענות המבקש, המשיבה תפצה את חברי הקבוצה שעליה נמנים כל המורים מן החוץ שהועסקו בשבע השנים שקדמו לפתיחת ההליך בגין שני רכיבי התביעה הראשונים אי ביצוע הפרשות לקרן פנסיה (גמל+פ"פ) בגין רכיב דמי חופשה / פדיון חופשה – הוסכם כי הנתבעת תשלם לחברי הקבוצה פיצוי כספי אשר יחושב וישווה לחישוב ההפרשה שלטענת התובע היה על הנתבעת לבצע במהלך 7 השנים שקדמו להגשת התובענה כמפורט בטבלה שבהסכם.
הכרעה לאחר שעיינתי בעמדת היועמ"ש ובטענות הצדדים אני סבורה כי יש מקום לאשר את ההסכם בכפוף למספר תיקונים.
בשים לב לעילת התביעה של כל אחד מחברי הקבוצה בתיק זה שהיקפה הכספי מוגבל, ולגודלה של הקבוצה, אני סבורה כי ההגנה על זכויותיהם של חברי הקבוצה אף מתיישבת עם ההסכמה כי הפיצוי לעובד שלא אותר יועבר לקרן לרווחת העובדים ואולם אני סבורה כי יש למקום להאריך את התקופה בה יתאפשר לעובד לפנות ולקבל את הפיצוי בהתאם להסכם ולהעביר את התשלומים לקרן רק בתום תקופה משמעותית.
בהקשר זה אציין כי בעת שנקבע מנגנון מסוג Opt Out יש להקפיד על ידוע של חברי הקבוצה ולפיכך אני סבורה כי יש מקום להוסיף על משלוח דואר רשום גם הודעת SMS למספרי הטלפון של חברי הקבוצה וכן ליצור תמריץ לב"כ המבקש לאתר את חברי הקבוצה ולפיכך יש לזכות את ב"כ הקבוצה בשכר טרחה בגין הפיצוי הרטרואקטיבי אך ביחס לעובדים שקיבלו את הפיצוי בפועל, ואשר לא הודיעו על רצונם לצאת מהקבוצה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו