מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

דחיית גמלת הבטחת הכנסה בשל לימודים בישיבה

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

בחודש 1/2018 התייצב התובע פעם אחת בשירות התעסוקה, ביום 16.1.18, כדורש עבודה ולא כמשתתף בתוכנית "מעגלי תעסוקה". ביום 7.2.18 החליט המוסד לדחות את התביעה של התובע לגימלת הבטחת הכנסה בשל אי התייצבותו כנדרש כדורש עבודה בשירות התעסוקה במהלך חודש 1/2018.
ישיבתה הראשונה של הועדה היתה ביום 20.2.18 וביום 22.5.18 הועדה סיימה את דיוניה וקבעה לתובע נכויות באופן הבא: בתקופה 30.7.15 עד 3.8.16 קבעה 0%; בתקופה 4.8.16 עד 28.2.18 קבעה 10%; בתקופה 1.3.18 עד 28.2.19 קבעה 32%; ובהתייחס לתקופה החל מ- 1.3.19 ואילך קבעה 19% נכות.
אחת הדוגמאות שניתנה שם היא "חולה שאינו מסוגל לעבוד יותר מ-30 ימים[,] הכוונה למי שחולה במחלה זמנית, או שהייתה לו תאונה, או שעבר ניתוח, או למי שהגיש בקשה לקבל קצבת נכות, ועדיין לא התקבלה החלטה בבקשתו." אנו קובעים כי דברים אלו שנרשמו באתר האנטרנט של המוסד אינם מדויקים, שכן קבענו כבר כי עצם ההמתנה להחלטה של ועדה רפואית, או המתנה להחלטה בתביעה לפי פרק נכות שבחוק הביטוח הלאומי- לא מלמדת דבר באשר לכושר העבודה של מי שמבקש כי תשולם לו קצת הבטחת הכנסה.
...
לא מצאנו ]פגם כלשהו בהחלטות וועדות אלו, ויש לדחות את טענות התובע בנוגע לממצאיהן.
אנו קובעים כי מסרון זה לא מוכיח שהתובע הגיש תביעה למוסד בחודש 3/18.
לאור זאת, אנו קובעים כי המסרון שנשלח לתובע ביום 8.3.18 אישר קבלת מסמכים שלא היו תביעה להבטחת הכנסה.
בנסיבות אלה, אנו קובעים כי התקופה הרלוונטית הם החודשים ינואר-פברואר 2018 בלבד.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

תביעתה נדחתה ע"י הנתבע בנמוק כי אינה זכאית לתשלום הגימלה שכן טרם מלאו לה 20 שנה והיא אינה עומדת בתנאים המזכים בתשלום גמלה למי שטרם מלאו לו 20.
הפך הדבר הוא הנכון, במקרה דנן אין חולק על כך שהמלגה אינה מיועדת לממן את שכר הלימוד של בן הזוג בישיבה.
בענין בנישו נדונה גמלת הבטחת הכנסה מכח חוק הבטחת הכנסה התשמ"א-1981.
בעניננו המושג שבו בחר המחוקק להשתמש כדי לבחון הקף החריג שבסעיף אינו "הכנסה" לפי ס' 2 לפקודה, אלא "פרנסה" וכל מקור פרנסה רלבאנטי לענין זה ,גם אם אינו בא בגדר "הכנסה".העידר ההתיחסות ל"הכנסה" כהגדרתה בפקודה, אינו מקרי שכן גם מהותית, אין הנידון דומה לראיה וכפי שהובא בענין בנישו , מטרת חוק הבטחת הכנסה היא " להבטיח לכל אדם שאינו מסוגל לפרנס עצמו, ושהכנסתו פחותה מ'ריצפה' הקבועה בחוק ובתקנות שהותקנו על פיו, רמה מינימאלית של הכנסה לצורך קיום בסיסי. אין החוק מיועד לאלה היכולים להישתכר את המינימום שנקבע בו או היכולים להפיק הכנסה מנכס כלשהוא". במקרה דכאן , וככל שעסקינן בבן הזוג, אין עסקינן במי שאינו יכול לפרנס עצמו אלא במי שבחר בלימודים ובקבלת מלגה.
...
מסקנה זו מתחזקת לנוכח העובדה שהועלתה בסכומי הנתבע (ושאין חולק עליה) כי המלגה משולמת לאברך- נשוי דווקא- קרי ההנחה היא שהאברך נזקק לפרנסה לו ולבני משפחתו ואינו נדרש לקיים עצמו בלבד.
נוכח האמור , אין מנוס מדחיית התביעה וכך אני קובעת איפוא.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

בתאריך 06/02/2019 נוצר חוב רטרואקטיבי עבור התובע בשל קיצבאות הבטחת הכנסה בגין השנים 2017 – 2018 וזאת בסך 75,372 ₪, וזאת לטענת הנתבע לאור לימודיו לכאורה של התובע בכולל נר יוסף החל מיום 05/2017.
בתאריך 13/05/2019 תביעת הבטחת הכנסה השנייה נדחתה אף היא.
ההיבט הנורמאטיבי חוק הבטחת הכנסה קובע בסעיף 3(4) כי לא יהא זכאי לגימלה לפי חוק זה "תלמיד הלומד במוסד שקבע השר בתקנות ובתנאים שקע למעט..." – תקנה 6 לתקנות הבטחת הכנסה תשמ"ב-1982 קובעת "כמוסד לעניין סעיף 3(4) לחוק יחשב – (3) ישיבה ומוסד תורני". פסק דין דב"ע 04-4/98 שמואל הלברשטאם נ' המוסד לביטוח לאומי (פורסם בנבו)(להלן: פס"ד הלברשטאם) קבע לעניין הגדרת "תלמיד" כי "היות של אדם בגדר "תלמיד" מאופיין בהשתייכות למסגרת חברתית מסוימת בתחומי החינוך, הלימודים.
...
על כן בקשת התובע לקבוע כי הנתבע לבדו פעל שלא כדין בקבלת ההחלטות, נדחית.
סוף דבר הנתבע הוכיח הגדרת "מוסד תורני" על פי חוק הבטחת הכנסה והתקנה מכוחו, אך לא הוכיח כי התובע עמד במבחני הגדרת "תלמיד". הנתבע לא הוכיח קיום פעוטון או הכנסות ממנו לרעיית התובע, בכלל, ואף לא ספציפית לתקופה נשוא המחלוקת.
לאחר ששקלנו מכלול מה שהובא בפנינו ישלם הנתבע שכ"ט ב"כ התובע בסך 5000 ₪ .

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2019 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

בהקשר זה קבע בית המשפט העליון בע"א 6805/99 תלמוד תורה הכללי והישיבה הגדולה עץ חיים נ' הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה ירושלים (2.7.2003, ההדגשות שלי) – "טענת שהוי המועלית כנגד תובענה אזרחית בטרם חלפה תקופת ההתיישנות היא טענה קשה ברבדים שונים. .... נוכח ההשלכות הנובעות מקבלת טענת שהוי, התנאים לקבלתה הם מטבע הדברים מחמירים, ונסיבות החלתה נדירות ...
" לבד מעצם העלאת הטענה בדבר שהוי לא הוכיחה הנתבעת בכל דרך שהיא את קיומם של התנאים הנזכרים בפסיקה על מנת שהשיהוי יביא לדחיית בתביעה שלפני – לא הוכחו ויתור או מחילה על החוב, שינוי מצב הנתבעת לרעה בהסתמך על השהוי או חוסר תום לב מצד התובעת, ועל כן אין בסיס לטענה כי יש להחיל את החריג הקיצוני הזה ולקבוע כי בשל השהוי כשלעצמו יש לדחות את התביעה.
עוד טענה התובעת כי לפי מיסמכי הביטוח הלאומי שצרפה הנתבעת להתנגדותה ניתן ללמוד כי החלה לקבל קצבת הבטחת הכנסה החל מחודש אוקטובר 2005.
...
לאור כל האמור אני סבור כי הנתבעת לא הרימה את נטל השכנוע והבאת הראיות המוטלים עליה לצורך הקביעה כי נכרת בינה לבין התובעת הסדר על פיו תמורת 28 תשלומים של 1,000 ₪ מדי חודש יסולק חובה באופן מלא, קל וחומר שלא הוכיחה כי עמדה בהסדר שטענה כי נכרת.
לאור האמור לעיל אני מחייב את הנתבעת לשלם סך של 41,078.80 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית על פי חוק הרשויות המקומיות (ריבית והפרשי הצמדה על תשלומי חובה), התש"מ – 1980 מיום הגשת התביעה – 22.12.16 – ועד הפרעון המלא.
כל זאת עשתה התובעת כאשר מדובר ברשות שלטונית המתנהלת מול אזרחית שמצבה אינו מן המשופרים והיא הגורם הבקיא בהוראות החוק והמיומן בנקיטת הליכי גביה ובגיבוש הסדרי חוב וראוי היה לצפות כי תפעל באופן מסודר, מתועד, ברור ושירותי יותר מולה וכך גם בעת הבאת הראיות בהליך זה. על כן אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעת גם את אגרות בית המשפט וההוצאה לפועל וכן שכ"ט עו"ד מופחת בסך 3,000 ₪.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

פקידת הבטחת הכנסה שהעידה היא אשה חרדית אשר ידעה מטופס התביעה שמדובר במבוטח בן 65 שלא יכול להיות בחור ישיבה (גיוס בחורי ישיבה מגיל 18 ועד 21 שנים) אך למרות זאת כתבה שהתביעה של התובע נדחית כיוון שהתובע למד בישיבה מחודש 5/18 ונשללה גימלתו על פי סעיף 3 (4) לחוק הבטחת הכנסה וסעיף 6 לתקנות הבטחת הכנסה.
...
פקידת הבטחת הכנסה שהעידה היא אישה חרדית אשר ידעה מטופס התביעה שמדובר במבוטח בן 65 שלא יכול להיות בחור ישיבה (גיוס בחורי ישיבה מגיל 18 ועד 21 שנים) אך למרות זאת כתבה שהתביעה של התובע נדחית כיוון שהתובע למד בישיבה מחודש 5/18 ונשללה גמלתו על פי סעיף 3 (4) לחוק הבטחת הכנסה וסעיף 6 לתקנות הבטחת הכנסה.
הכרעה לאחר ששמענו את עדות התובע ואת עדותו של הרב רפאל מזרחי, מנהל מחלקת הבחינות להסמכת רבנות ברבנות הראשית, עיינו במסמכים שהוגשו ובחנו את טענות הצדדים, באנו לכלל מסקנה כי דין התביעה להתקבל בחלקה.
בנסיבות העניין לא מצאנו מקום לפסוק הוצאות לטובת התובע.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו