לפניי בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי בבאר שבע (כב' השופטת גאולה לוין) בת"א 11963-01-20 מיום 1.10.2020, במסגרתה נדחתה בקשתה של המבקשת לסילוק על הסף של התובענה שהגישה נגדה המשיבה מחמת העידר סמכות עניינית.
ביג, מצדה, היתנגדה לבקשה לסילוק על הסף בנימוק שהסעד המבוקש בתובענה הוא סעד כספי של השבת הסכומים ששילמה לעירייה, ובהתאם לכלל לפיו הסמכות העניינית נקבעת בהתאם לסעד המבוקש הרי שהתובענה מתבררת באכסניה הנכונה.
בעיניין זה, ציין בית המשפט כי הילכת אלפריח, שעסקה בתובענות ייצוגיות, לא שללה לחלוטין את סמכותו הנגררת של בית המשפט לידון בשאלות הנ"ל בדרך של תקיפה עקיפה, אלא קבעה קווים מנחים להפעלת שיקול דעת בית המשפט בהתאם לסעיף 76 לחוק בתי המשפט, התשמ"ד-1984, ולפיכך יש להכריע בכל מקרה לגופו, תוך בחינת מהות התביעה, נסיבותיה ושיקולי מדיניות כלליים.
יחד עם זאת, סילוק תובענה על הסף הוא סעד חריג וקיצוני המביא לדחייתה או למחיקתה של תובענה טרם התבררה לגופה, ולפיכך שמור הוא למקרים חריגים – כאשר ברור כי אף אם יוכחו מלוא הטענות בכתב התביעה לא יהא בכך כדי להביא לתובע את הסעד המבוקש (ראו: רע"א 6774/19 אפרידר החברה לשיכון ופיתוח לישראל בע"מ נ' עריית ראש העין, פסקה 26 (16.4.2020); רע"א 6938/19 אילני נ' ברוך, פסקה 22 (20.8.2020)).
מכאן שכל התועלת בקבלת הבקשה לסילוק על הסף בנסיבות אלה היא בהקדמת הדיון בטענת סבירות התעריפים לדיון בליבת המחלוקת שבין הצדדים, שעניינה, לפי קביעות בית המשפט קמא, בטענות לגביית יתר מביג בגין דרך יישום חוקי העזר.
...
סבורני כי המקרה דנן אינו נמנה בגדר המקרים החריגים המצדיקים התערבות של ערכאת הערעור.
עמדה זו אינה מקובלת עלי, ולהבנתי היא קוראת את הלכת אלפריח באופן המותח את גבולותיה מעבר לנדרש.
סוף דבר: בקשת רשות הערעור נדחית.