בעיניין קפלן את לוי, עמד בית הדין הארצי על חשיבותה הרבה של אכיפת חובותיו הרישומיות של המעסיק, כדלקמן [הדברים יובאו באריכות מפאת חשיבותם לענייננו]:
"ביסוד הטלת חובות רישומיות על המעסיק מונחת ההכרה בפערי הכוחות ובפערי המידע המובנים שבין העובד לבין המעסיק. מובן, כי פערים אלה אינם אחידים וקיימת שונות בין קבוצות עובדים שונות, הנגזרת ממגוון גורמים, דוגמאת – השכלה; רמת המיומנויות ותחום עסוקו של העובד; שליטה בשפה; נגישות למידע, לרבות מידע המצוי במרשתת; נגישות לייעוץ משפטי; וכן מתכונת ההעסקה – העסקה ישירה או העסקה בתבנית העסקה מורכבת ומסועפת, כך שאפילו זהות המעסיק האחראי לתשלום זכויות העובד עמומה ולא ידועה. פערי כוחות אלה מתעצמים עת מדובר בעובדים זרים, עובדים תושבי הרשות הפלסטינאית ועובדים מבקשי מקלט, המשתכרים שכר נמוך; מתמודדים גם עם פערי שפה, תרבות, מידע וכוח פוליטי; נעדרי גישה למנגנוני התמיכה הסוציאלית במדינה, לרבות ביטוח בריאות ורוב הענפים בביטוח לאומי, כך ששכר עבודתם הוא מקור הקיום היחיד שלהם; ופעמים רבות מתמודדים עם קשיים אלה ללא כרית בטחון משפחתית או קהילתית... תכליתן של החובות הרישומיות המוטלות על המעסיק היא ליצור ודאות ושקיפות בכל הנוגע לתנאי העבודה ולזכויותיו של העובד, ובכך לצמצם את פערי המידע בין העובד לבין המעסיק; לאפשר לעובד לעקוב אחר תשלום זכויותיו ולבדוק אם משולמות לו מלוא זכויותיו; ליצור כלים שיאפשרו פקוח על יישום זכויות העובד ואכיפתן, ככל שהופרו. החובות הרישומיות נקבעו בחוקי המגן שנחקקו בשנותיה הראשונות של המדינה, ועל תכליתן וחשיבותן עמד בית דין זה עוד בתחילת דרכו, בעיניין פרוימוביץ – בר אדון [דב"ע (ארצי) לב/32 – 3 מרלן פרוימוביץ – ישראל בר אדון, פד"ע ד 391, [פורסם בנבו] (1972)]: "על כן ראתה הכנסת לכלול בכל "החוקים המסדירים" שבמשפט העבודה הוראות המחייבות סדרי רישום, תעוד ופקוח שיש בהם כדי להבטיח שזכויות המוענקות בחוק וחובות המוטלות לפיו, לא תישארנה בבחינת אות מתה, אלא שיהיו משמעותיים במערך העבודה (סעיף 32 לחוק שעות עבודה ומנוחה ותקנות שעות עבודה ומנוחה תשט"ו – 1955; סעיף 26 לחוק חופשה שנתית וסעיף 24 לחוק הגנת השכר).
שופרסל, בהגנתה, מבקשת להיבנות מכך, בטענה שלא מיתקיים התנאי הקבוע בסעיף 25(3) לחוק להגברת האכיפה וכך לנסות ולהסיר מעליה אחריות כלפי התובע מכוח חוק זה. אולם, בנסיבות העניין, משהוכח כי שופרסל הייתה ערה לאורך שנים בין היתר להפרת חובתה הרישומית של סופר שירות כאמור; וכפועל יוצא מכך נשללה מהתובע האפשרות להיתחקות אחר תשלום זכויותיו במלואן וכך לעמוד בתנאי סעיף 25(3)(א) לחוק להגברת האכיפה – הרי שאין לפטור אותה מחבותה כלפיו, אך בשל אי עמידת התובע בתנאי סעיף זה. קל וחומר, שעה שהוכח כי הייתה ערה לקיומן של הפרות חוזרות ונישנות של זכויות קוגנטיות שלא תוקנו על-ידי סופר שירות על פני תקופה ארוכה כמפורט לעיל ושעה ששופרסל עצמה הודתה בהליך זה בכך שהפסקת התקשרותה עם סופר שירות נעשתה בנסיבות בהן האחרונה נקלעה להליכי פירוק (ולא נטען או הוכח כי הופסקה בקשר עם ההפרות).
בסעיף 19(א)(1) לצוו בענף הניקיון נקבע כך:
"עובד בשכר לאחר 3 חודשי עבודה במקום העבודה שלא נעדר מהעבודה סמוך ליום החג (כלומר יום לפני ו/או יום אחרי החג) אלא בהסכמת המעסיק, יהיה זכאי לתשלום מלא בעבור 9 ימי חג כדלקמן: 2 ימי ראש השנה, 1 יום כיפור, 2 ימי חג סוכות, 2 ימי חג הפסח, 1 יום העצמאות, 1 חג השבועות, ובכל חגי המדינה או שבתון שיוכרז עליו כחוק (כגון יום בחירות) ויחול עליו תשלום שכר עבודה; עובד בשכר לא יהיה זכאי לתשלום בגין יום חג החל בשבת, והכול בכפוף להוראות ההסכם הקבוצי עם לישכת התאום בעיניין זה." [ההדגשות שלי – כ.פ.]
יש לראות בהוראה פרטנית זו מתוך הצוו בענף הניקיון ככזו שיש לחייב בגינה את מזמין השרות מכוח החוק להגברת האכיפה, מכוח סעיף 25(ב)(1) לחוק האמור.
על כן, בהתאם לסמכותנו מכוח סעיף 18 לחוק הגנת השכר אנו דוחים את התביעה ברכיב זה.
טרם נעילה
בשולי הדברים ועל מנת שלא תצא פסיקתנו חסרה, נבקש לייחד מספר מילים לטענתה החוזרת של שופרסל לפיה העבירה כבר לסופר שירות את מלוא הסכומים בהם היא חבה כלפיה על פי הסכם ההיתקשרות ביניהן, כך שחיובה עתה בתשלום כזה או אחר כלפי התובע, יהווה משום חיוב בכפל.
...
על כן, בהתאם לסמכותנו מכוח סעיף 18 לחוק הגנת השכר אנו דוחים את התביעה ברכיב זה.
טרם נעילה
בשולי הדברים ועל מנת שלא תצא פסיקתנו חסרה, נבקש לייחד מספר מילים לטענתה החוזרת של שופרסל לפיה העבירה כבר לסופר שירות את מלוא הסכומים בהם היא חבה כלפיה על פי הסכם ההתקשרות ביניהן, כך שחיובה עתה בתשלום כזה או אחר כלפי התובע, יהווה משום חיוב בכפל.
מה גם, שסבורים אנו כי קבלת טענה מעין זו תיטול את עוקצו של החוק להגברת האכיפה, שבבסיסו השאיפה להטלת אחריות על מזמיני שירות בתנאים הנקובים בו.
סוף דבר
מהטעמים שפורטו לעיל, תביעת התובע מתקבלת בחלקה.
בשים לב לכלל נסיבות העניין, לרבות הסכום הנפסק לעומת הסכום שנתבע ובעיקר האופן בו נוהל ההליך על-ידי התובע, תוך אי גילוי עצם הגשת תביעת חוב בגין רכיבי התביעה – התנהלות שאינה ראויה לטעמנו - שופרסל תישא בהוצאות התובע בסך 500 ₪ ובשכר טרחת ב"כ התובע בסך 1,500 ₪ בלבד, אשר ישולמו בתוך 30 ימים ממועד מתן פסק הדין, שאם לא כן יישאו הפרשי הצמדה וריבית כדין.