מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

דחיית בקשה לצו עיקול נגד עירייה איזון אינטרסים

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

במהלך השנים נקטה העיירה בהליכים שונים לגביית החובות, הגישה תביעות כנגד העותרים ופעלה להטלת עיקולים ולתפיסת נכסים (ראו נספח 6 לתגובה).
צו ביניים כידוע בהכרעה בבקשה לצוו ביניים, בוחן בית המשפט שני שיקולים עקריים; סכויי העתירה להיתקבל, ומאזן הנוחות שבין הצדדים.
בהלכה נקבע כי השהוי ייבחן על ידי בית המשפט על פי שלושה מבחנים; השהוי הסובייקטיבי, שעניינו היתנהלותו של העותר בפועל, והאם קיים טעם סביר המצדיק את האיחור שבהגשת העתירה; השהוי האובייקטיבי, שעניינו הנזק שייגרם לצדדים שלישיים או לאנטרס הצבורי, והאם הם שינו את מצבם לרעה כתוצאה מהאיחור; האנטרס הצבורי שמשמעו האם דחיית הבקשה להארכת מועד עלולה להביא לפגיעה חמורה בשלטון החוק (ראו עע"מ 5834/16 הושק נ' עריית גבעת שמואל, פסקה 3 לפסק דינו של השופט מזוז (15/08/2016); עע"ם 867/11 עריית תל אביב-יפו נ' אי.בי.סי ניהול ואחזקה בע"מ (28/12/2014); עע"מ 2611/08 בנימין נ' עריית תל-אביב, פסקה טו לפסק דינו של השופט א' רובינשטיין (05/05/2010); י' זמיר הסמכות המינהלית כרך ג' 1920 - 1972 (2014)).
כאשר ניתן צו לפינוי הדירה הגישו העותרים היתנגדות שנדחתה בהחלטה מיום 25.4.2019 (נספח 14 לתגובה) בקשה נוספת נדחתה בהחלטה מיום 29.4.2019 (נספח 15 לתגובה).
ברע"א 187/05 נסייר נ' עריית נצרת עילית, פ"ד סד(1) 215 (2010), קבע בית המשפט העליון כי דיני ההתיישנות חולשים על הליכי גביה אקטיביים, כלומר קבע כי לאחר חלוף תקופת ההתיישנות לא תוכל הרשות לנקוט בהליכי גביה אקטיביים כנגד החייב.
...
לא שוכנעתי כי התנהגות העותרים, השיהוי בהגשת העתירה, סיכויי ההצלחה בעתירה ומאזן הנוחות מצדיקים מתן צו שכזה.
סוף דבר לאור כל האמור אני דוחה את הבקשה לצו ביניים ומורה כי המשיבה וכונס הנכסים יהיו רשאים להמשיך בהליכים למימוש השעבוד על הדירה.
עם זאת אני מורה כי תמורת המכר, לאחר ניכוי הוצאות הליכי המימוש לרבות שכר הכונס, ותשלום סך של 53,000 ₪ על חשבון החוב, תוחזק בנאמנות עד הכרעה בעתירה לגופה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כללי - התביעה וההליך הקודם בין הצדדים המבקשות הגישו כנגד המשיבים (ואחרים) תביעה בסך של 4 מיליון ₪, לפיצויים בגין ניהול משא ומתן בחוסר תום לב ותוך הפרת ההסכמים וההסכמות שבין הצדדים בקשר לפרויקט פינוי-בינוי בשכונת עמישב בפתח תקוה (הפרויקט); שעה שלפי הטענה, קיימו המשיבים מו"מ עם צד ג' במקביל לניהול המו"מ עם המבקשות, הודיעו למבקשות שלא כדין על הפסקת ניהול המו"מ בשלבים מתקדמים מאוד של המו"מ ואף התקשרו עם צד ג' (קבוצת חג'ג') בקשר לפרויקט.
כן נמצא כי מאזן הנוחות נוטה לטובת המשיבות, משעה שהנזק למבקשות מדחיית הבקשה ניתן לפצוי כספי ועקרונית, אפילו לפצויי קיום בעוד שהמשיבות שם כבר התקשרו עם צדדים שלישיים ופועלות בשטח.
בכלל זה, על בית המשפט לבחון את מאזן הנוחות, דהיינו: האם הנזק שייגרם למבקש העיקול אם לא יינתן הצוו, גדול יותר מהנזק שייגרם למשיב אם יינתן.
ועוד: "בדונו בסעד זמני אין בית המשפט דן בניתוח מקיף של הראיות ואף אין חייב הוא לבדוק את מכלול הראיות, כאילו עמד להכריע בעיניין סופית. בשקלו את עניין הסעד הזמני מתחשב בית המשפט באיזון שבין האנטרס של התובע לקבל סעד זמני מיידי לבין הפגיעה האפשרית בנתבע" (ע"א 342/83 גלוזמן נ' גלוזמן, פ"ד לח (4) 105).
כפי שנפסק "המועד ממנו נבדקת ההשתהות בהגשת בקשה למתן סעד זמני אינו המועד בו קמה עילת התביעה, אלא המועד בו קם הצורך בסעד זמני" (רע"א 8630/05 ניר שיתופי-אגודה ארצית להתיישבות עובדים נ' עריית הוד השרון, ניתן ביום 10/4/2007, סעיף 6.
...
על רקע כל האמור, באיזון בין מכלול השיקולים, לרבות שיקול ההכבדה - אני סבורה כי יש מקום להעמיד את העיקול על סך כולל של 1.5 מיליון ₪, שיוטלו על נכסי המשיבות 1 ו- 2 (בלבד) אצל המחזיקים כפי שיפורט להלן (בלבד).
סבורני כי במצב דברים זה קיימת עילת תביעה לכאורה כנדרש לצורך העיקול גם כנגד המשיבה 2.
סוף דבר נוכח כל האמור, ניתן בזה צו עיקול זמני עד לסך של 1,500,000 ₪, צמוד למדד הידוע היום, על הנכסים/הזכויות המשיבות 1-2, המוחזקים אצל המחזיקים המפורטים בבקשה ו/או המגיעים למשיבות 1-2 מהמחזיקים, המפורטים בבקשה, בכפוף להסתייגויות וההבהרות שלהלן: לעניין ס' א' לבקשה (עיקול אצל המחזיקה 1) - מוטל עיקול על כספים המגיעים למשיבות 1-2 בלבד מאת המחזיקה 1.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לאחר עיון בטענות הצדדים, הגעתי למסקנה ולפיה יש לדחות את בקשת רשות העירעור וזאת מהנימוקים כדלקמן: ערכאת העירעור אינה נוטה להתערב בשקול דעת רחב הנתון לערכאה הדיונית- המבררת בהחלטות הנוגעות למתן סעדים זמניים, למעט במקרים חריגים (ראה: רע"א 329/17 חברת "גונתר אנרגיית רוח בע"מ" נ' מלמד (14.8.17) פסקה 20; רע"א 7076/17 פלוני נ' פלוני (22.10.17) ורע"א 6685/17 הר של הצלחה וברכה בע"מ נ' בנק הפועלים בע"מ (10.9.17)).
ראה לעניין זה: רע"א 234/89 בנק עברי ישראלי בע"מ נ' עריית אום אל פחם, פ"ד מ"ג (2) 618, וכן רע"א 376/07 גולדנברג נ' רובנר (14.6.07) לפיכך, די בקביעות דלעיל של בימ"ש קמא, על מנת לבסס את המסקנה אליה הגיע בימ"ש קמא בנוגע ליסוד ההכבדה.
במסגרת איזון האינטרסים של שני הצדדים (המבקשים והמשיבה) והניסיון לאזן ביניהם, בימ"ש קמא הלך לקראת המבקשים והקל עמם באופן שצו עיכוב היציאה מן הארץ נגד המבקש בוטל והותר על כנו נגד המבקשת בשים לב לכך ש"ככל שאכן יהיה צורך ביציאתה של המשיבה 2 לחו"ל על פי זימון שילטונות המס בצרפת, ניתן יהיה לאפשר יציאתה מן הארץ כנגד עיכוב יציאתו של המשיב 1 בארץ או כנגד ערבותו של ערב אשר יערוב לשובה ארצה".
לפיכך, משבחן בימ"ש קמא את הקריטריונים הדרושים לצורך עיקול זמני וצו עיכוב יציאה מן הארץ ומצא כי אין מקום לבטל את צו העיקול וצו עיכוב יציאה מן הארץ נגד המבקשת, אינני סבורה כי זהו המקרה שבו תתערב ערכאת ערעור בשקול הדעת הנרחב המסור לערכאה הדיונית.
...
ראה לעניין זה: רע"א 234/89 בנק עברי ישראלי בע"מ נ' עיריית אום אל פחם, פ"ד מ"ג (2) 618, וכן רע"א 376/07 גולדנברג נ' רובנר (14.6.07) לפיכך, די בקביעות דלעיל של בימ"ש קמא, על מנת לבסס את המסקנה אליה הגיע בימ"ש קמא בנוגע ליסוד ההכבדה.
משלא הובא בפני כל טעם המצדיק התערבות בקביעות אלה, גם אני סבורה כי בענייננו מתקיים יסוד ההכבדה.
לסיכום: לאור האמור לעיל, דין בקשת רשות הערעור להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענתן זכות העיון אינה זכות מוחלטת שבגדרה יש לאזן בין מכלול אינטרסים מתנגשים של מי מהצדדים אשר במכלול מובילים לדחיית הבקשה.
ביחס לסעיפים מסוימים מכתב התביעה, לבקשה למתן צו עיקול ולתשובה לבקשה למתן צו עיקול נטען כי אלו כוללים סכומי תשלום בגין הפקת התוכניות מהם ניתן ללמוד על ההסכמה המסחרית שבין הצדדים ביחס להפקת התוכנית וכן כי חלקם אף מתייחסים לשיטה והשלבים של הפקת התוכנית; ביחס לנספחים מסוימים שצורפו לכתבי הטענות נטען כי מצוינת התמורה בגין ההפקה, השיטה ושלבי ההפקה לרבות תנאים מסחריים נוספים, וכן כי מדובר בטיוטות של הצעות לתיקון הסכמים אשר נידונו בין הצדדים לרבות חשבוניות מהן ניתן להבין מהי התמורה המסחרית ששולמה בגין הפקת התוכנית; לבסוף צוין כי בתיק מצוי גם הסדר הגישור אליו הגיעו הצדדים ואשר צימצום העיון ביחס אליו מתבקש לנוכח העובדה שבקשו להמנע מהכרעה שיפוטית בסכסוך.
כידוע, ללא מתן טעמים מיוחדים בדבר נזק שעלול להגרם כתוצאה מחשיפת המסמכים, גישת בתי המשפט היא כי יש להתיר את העיון (ראו: בג"ץ 9474/00 גל נ' ראש עריית חיפה, פ"ד נט(3) 714, וכן בג"ץ 10076/02 רוזנבאום נ' נציב שירות בתי הסוהר (פורסם בנבו, 22.8.2005)).
נימוקים אלו לעומת נימוקו העקרי של המבקש בדבר הליך שמנהל הוא כנגד המשיבה 2, גובר לטעמי במשוואה זו שכן מדובר בנימוק כבד משקל אשר יש בו כדי לסייע למבקש בניהול ההליך – וזאת לעומת תנית סודיות שלא בוסס בשום שלב מדוע חשיפת המידע שנכלל בגדרה עלול להזיק למי מהמשיבות באם יגיע לידיו של צד שלישי.
...
תקנה זו קובעת, על פי פרשנות הדין אותה, שלושה מבחני משנה שעל בית המשפט לבחון בבואו להיעתר לבקשה לעיון בתיק בית המשפט (ראו והשוו: בג"ץ 5917/97 האגודה לזכויות האזרח בישראל נ' שר המשפטים, ובפרט את פסקה 24 (8.10.2009)): האם הדין אוסר על מתן אפשרות למבקש לעיין בתיק בית המשפט בתביעה דנן? האם קיימת הצדקה לאפשר למבקש לעיין בתיק זה של בית המשפט? כיצד ניתן להגשים את מטרת העיון תוך פגיעה מידתית ככל האפשר בזכויות בעלי הדין המתנגדים לעיון? אעבור עתה לבחינת התנאים.
דהיינו, אין בית המשפט או צד ג' הוגבלו בהסכם זה ואף יתרה מכך – סבורני כי המשיבות יכלו לצפות אפשרות בה הסכם זה עלול להגיע לפתחו של בית המשפט ככל שתהיה מחלוקת בין הצדדים – כבמקרה דנן – אשר תאפשר את שבט הביקורת של בית המשפט.
סוף דבר; על רק כל האמור, אני מאפשרת למבקש לעיין בתיק שבכותרת וזאת למעט הסכם הגישור על כל חלקיו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה לאחר שבחנתי את טענות הצדדים בראי הדין והפסיקה, מצאתי כי דין הבקשה להדחות מהנימוקים הבאים; תקנה 94 לתקנות סדר דין האזרחי, התשע"ט-2018 (להלן :"תקנות סדר הדין האזרחי"), קובעת כי מטרת הסעד הזמני היא "להבטיח זכות לכאורה במהלך ההליך המשפטי ואת קיומו התקין והיעיל של ההליך או את ביצועו הראוי של פסק הדין". ישנם מספר שיקולים שעל בית המשפט לשקול בדונו בבקשה: קיומן של ראיות לכאורה לקיומה של עילת תביעה; נחיצות הסעד הזמני לצורך הגשמת ביצועו של פסק הדין וקיומו של חשש סביר שאין מתן הצוו יכביד באופן ממשי על ביצועו של פסק הדין; האם אין סעד שפגישתו במשיב קלה יותר המשיג את אותה תכלית; תום לבם של הצדדים והאם המבקש לא השתהה בהגשת הבקשה; השוואת נזקים במסגרת מאזן הנוחות.
אשר לחשש שאי מתן הצוו יכביד על ביצועו של פסק הדין – כאמור לעיל, המבקשת מבססת טענותיה על דוח כספי מבוקר של המשיבה שפורסם על ידי משרד הפנים באפריל 2023, ממנו עולה כי בשנת 2020-2021 המשיבה הייתה במצב כלכלי קשה ביותר עם גרעון תקציבי בסך של 118,481,000 ₪ המהוה 57% מתקציב הערייה עד לסוף שנת 2021, וכן על חוות דעת משפטית של יועץ משפטי של המשיבה שנערכה ביום 6.2.23, ממנה עולה כי כנגד המשיבה תלויות ועומדות 75 תביעות, מתוכן 30 תביעות כספיות על סך של 13,684,000 ₪ (ראו נספח 4 לבקשה).
בעיניין זה ראו גם האמור בבש"א (מחוזי נצרת) 1053/05 עריית קרית - שמונה נ' טבריה ש.ח (16.01.2005), פורסם בנבו: "יש לזכור, כי במאזן הנוחות, הכולל איזון נאות ושיקלול האנטרס הצבורי להמשך מתן שירותים על ידי המבקשת, שהנה ראשות ציבורית, לתושביה, מול האנטרס של המשיבה לגבייה מהירה של סכום פסק הדין, לכשיינתן, הרי הטלת עיקול על כספי רשות ציבורית עלול לפגוע באופן מהותי בפעולותיה ובתפקודה, ובכך לגרום נזק לאנטרס הצבורי הכללי. במאזן שיקולים זה יש אף להביא בחשבון את העובדה, שאינה שנויה במחלוקת בין שני הצדדים, כי המבקשת שרויה במצב כלכלי רעוע, ככל הרשויות המקומיות האחרות. בנסיבות אלה, צודק ב"כ המבקשת, כי עקב הטלת העיקול עלולה אף להפגע תוכנית ההבראה של המבקשת". משמירב השיקולים, לרבות מאזן הנוחות, נוטים לטובתה של המשיבה, לא מצאתי מקום להעתר לבקשה להטלת העיקולים הזמניים.
...
דיון והכרעה לאחר שבחנתי את טענות הצדדים בראי הדין והפסיקה, מצאתי כי דין הבקשה להידחות מהנימוקים הבאים; תקנה 94 לתקנות סדר דין האזרחי, התשע"ט-2018 (להלן :"תקנות סדר הדין האזרחי"), קובעת כי מטרת הסעד הזמני היא "להבטיח זכות לכאורה במהלך ההליך המשפטי ואת קיומו התקין והיעיל של ההליך או את ביצועו הראוי של פסק הדין". ישנם מספר שיקולים שעל בית המשפט לשקול בדונו בבקשה: קיומן של ראיות לכאורה לקיומה של עילת תביעה; נחיצות הסעד הזמני לצורך הגשמת ביצועו של פסק הדין וקיומו של חשש סביר שאין מתן הצו יכביד באופן ממשי על ביצועו של פסק הדין; האם אין סעד שפגישתו במשיב קלה יותר המשיג את אותה תכלית; תום ליבם של הצדדים והאם המבקש לא השתהה בהגשת הבקשה; השוואת נזקים במסגרת מאזן הנוחות.
בעניין זה ראו גם האמור בבש"א (מחוזי נצרת) 1053/05 עיריית קרית - שמונה נ' טבריה ש.ח (16.01.2005), פורסם בנבו: "יש לזכור, כי במאזן הנוחות, הכולל איזון נאות ושקלול האינטרס הציבורי להמשך מתן שירותים על ידי המבקשת, שהינה ראשות ציבורית, לתושביה, מול האינטרס של המשיבה לגבייה מהירה של סכום פסק הדין, לכשיינתן, הרי הטלת עיקול על כספי רשות ציבורית עלול לפגוע באופן מהותי בפעולותיה ובתפקודה, ובכך לגרום נזק לאינטרס הציבורי הכללי. במאזן שיקולים זה יש אף להביא בחשבון את העובדה, שאינה שנויה במחלוקת בין שני הצדדים, כי המבקשת שרויה במצב כלכלי רעוע, ככל הרשויות המקומיות האחרות. בנסיבות אלה, צודק ב"כ המבקשת, כי עקב הטלת העיקול עלולה אף להיפגע תוכנית ההבראה של המבקשת". משמירב השיקולים, לרבות מאזן הנוחות, נוטים לטובתה של המשיבה, לא מצאתי מקום להיעתר לבקשה להטלת העיקולים הזמניים.
סוף דבר לנוכח האמור לעיל, הבקשה למתן העיקולים הזמניים נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו