למען הסדר הטוב, נציין כי בפסק הדין הראשון נדחתה הבקשה לאישור התובענה כייצוגית הן ביחס לשירותי בריאות כללית, היא המשיבה שבכותרת, והן ביחס למשיבה נוספת שנכללה בבקשה לאישור שבפנינו (ש.ל.ה. שירותי רפואה בע"מ).
המבקש הנו חבר קופת חולים כללית, ובמסגרת זו הנו גם חבר בתוכנית שב"ן "כללית פלטינום". שירותי התוכנית ניתנים בין היתר באמצעות רשת של כ- 170 מרפאות המופעלות על ידי חברת ש.ל.ה שירותי רפואה בע"מ שהנה חברת בת של קופת חולים כללית, תחת המותגים "כללית סמייל", "כללית רפואה משלימה" ו"כללית אסתטיקה",
בבקשה לאישור שהגיש המבקש, הוא טען כי ביום 27.3.20 נקבע לו תור לטפול נקוי אבנית באחת ממרפאת "כללית סמייל", טפול לו היה זכאי במסגרת תוכנית "כללית פלטינום". לטענתו, כיממה לפני מועד התור, הוא ניכנס באופן יזום לאתר קופת חולים כללית, הואיל ובנגוד לכפי שארע בעבר, לא היתקשר אליו איש לתזכר אותו בדבר הבדיקה.
הינה כי כן, בעוד שהמבקש במקרה שלפנינו ביקש לגזור גזירה שווה בין המקרה של קופות החולים ותוכניות השב"ן לבין שירותים פרטיים הניתנים תמורת תשלום דמי מנוי חודשיים – המבקש הביא כדוגמא חדרי כושר – הרי שברי שמדובר בתכניות המתינהלות על פי חוק כמשק כספי סגור, כפי שציין בצדק משרד הבריאות בעמדה מטעמו שהוגשה לתיק ביום 13.10.21:
"קופת החולים אינה "מתעשרת" בעקבות תשלום העמיתים את דמי החבר בתכנית השב"ן, וככל שנצברים כספים עודפים בקופת השב"ן, אלה מוחזרים אל העמיתים בין אם על ידי הפחתת דמי החבר או על ידי הוספת שירותים.
...
משכך מצאנו לחזור במסגרת פסק דין זה על תיאור התשתית העובדתית, מהלך ההתדיינות, וכן על מלוא הדיון וההכרעה שנעשו על ידינו במסגרת פסק הדין הראשון (בשינויים מעטים, בעיקר השמטת ההתייחסות לטענות כנגד המשיבה הנוספת, ש.ל.ה. שירותי רפואה בע"מ, וכן עדכוני פסיקה).
עמד על כך ב"כ המשיבה בהשלמת הטיעון (עמ' 35 ש' 18), ואנחנו מסכימים:
"[סעיף 10 לחוק] אינו אוסר ולא יכול לאסור צבירת עודף שנתי בתוכנית, להיפך על מנת להבטיח שהתוכנית לא תקלע לגרעון חייבים לשמור על עודף מסוים כעתודה".
בטרם נחתום, נדגיש כי עיינו בהחלטת בית-דין זה (ע"ב 7299-07-20 חממי נ' מכבי שירותי בריאות (24.9.22, ערעור תלוי ועומד)) שניתנה לאחר שניתן פסק דיננו הראשון, ושעסקה בתוכנית שב"ן של קופה אחרת, ולא מצאנו כי לאורה יש מקום לשינוי בניתוח ובמסקנותינו.
סוף דבר
בקשת אישור התובענה כייצוגית נדחית.
המבקש ישלם למשיבה הוצאותיה בבקשה זו בסך 6,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מהיום (למען הסר ספק, סכום זה הינו בנוסף לסך 6,000 ₪ שבו חויב המבקש לשלם כהוצאות לטובת ש.ל.ה בפסק הדין הראשון, כך שבסך הכל על המבקש לשלם הוצאות בסך 12,000 ₪).