מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

דחייה על הסף של בקשת אישור פסק בוררות ללא חוזה בוררות

בהליך המרצת פתיחה בוררות (הפ"ב) שהוגש בשנת 2021 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

שהוי כעילה לאי אישור פסק הבורר טענת שהוי במשפט האזרחי עשויה לשמש עילה לדחיית התביעה על הסף, אך בנסיבות חריגות , ראו ע"א 6805/99 תלמוד תורה הכללי והישיבה הגדולה עץ חיים בירושלים נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה ירושלים, שם נאמרו הדברים הבאים: "שהוי בתוך תקופת ההתיישנות נוצר מקום שיש השתהות בפנייה לבית-המשפט משום שימוש לא נאות בזכות התביעה הנתונה לתובע ופגיעה בציפייה הלגיטימית של הנתבע שלא להיתבע – שימוש המגיע כדי ניצול לרעה של ההליך השפוטי... לצורך טענת שהוי נידרש להוכיח כי בנסיבות המקרה זנח התובע את זכות התביעה העומדת לו, או שבמשך הזמן שינה הנתבע את מצבו לרעה. היו שהוסיפו תנאי חלופי שלישי שעניינו שהוי שניגרם עקב חוסר תום ליבו של התובע... הנטל להוכיח את התנאים הנדרשים לקיום שהוי מוטל על הטוען לכך... איחור בהגשת תביעה הוא כשלעצמו אינו מעיד על ויתורו או מחילתו של התובע על זכות התביעה. השתהות בתחום תקופת ההתיישנות הנה זכותו של המתדיין, והיא עשויה לעתים לשמש אמצעי חשוב בדרך לפיתרון המחלוקת מחוץ לערכאות, לפיכך קיימת דרישה לקיום מצג ברור מצד התובע על אודות ויתור או מחילה מצידו על זכות התביעה הנתונה לו... טענה בדבר ויתור או מחילה על זכות תביעה מחייבת רמת הוכחה נכבדה על-ידי הטוען לה." ראו גם ע"א 2950/07 סולימאן נ' מדינת ישראל-מינהל מקרקעי ישראל (20.10.2009): "התנאים לקבלתה של טענה מסוג זה הנם, מטבע הדברים, מחמירים וקבלת טענת השהוי תיעשה בנסיבות נדירות... מכל מקום, גם כאשר תנאים אלו מתקיימים, עדיין לבית המשפט שיקול דעת להכריע בדבר המשמעות שראוי להעניק לטענת השהוי במקרה הספציפי שלפניו". על אף שלא קיים בחוק הבוררות מועד להגשת בקשה לאישור פסק הבורר והוא אינו כפוף לדיני ההתיישנות, נקבעה בפסיקה הלכה, לפיה דיני השהוי במשפט האזרחי חלים גם על בקשה לאישור פסק בורר.
המשיב, שעליו הנטל להוכיח את קיומה של אחת העילות לביטול הפסק, לא טרח לאתר את הסכם הבוררות ואף לא ניסה לפנות ולו פעם אחת, אפילו בעת האחרונה, לבורר ולבקשו העתק מהסכם הבוררות, לפיכך חלוף הזמן ממועד הבוררות ועד הבקשה לאישור אינו יכול להוות תרוץ לדחיית הבקשה, שכן המשיב לא הוכיח שהשיהוי כשלעצמו גרם לו נזק ראייתי.
אני נוטה גם להאמין שפסק הבורר הגיע בפועל לידיו של המשיב, אך איני קובעת מסמרות בענין זה. מכל מקום, לגופה של הבקשה לביטול פסק הבוררות, אין להענות.
אפנה כעת לשאלה היחידה שיש לה משמעות בנסיבות המקרה, והיא – האם השהוי בהגשת הבקשה לאישור פסק הבורר, שוללת מהמבקש את הזכות לבקש זאת, אם כן, על אף שפסק הבורר לא יבוטל, הוא גם לא יאושר והמבקש לא יוכל לממשו באמצעות ההוצאה לפועל.
...
הבקשה לפסוק גם ריבית וקנסות על מלוא התקופה נדחית משתי סיבות: האחת, הצדדים כמי שהחילו עליהם את הדין העברי מודעים לאיסור לגבות ריבית, ומכל מקום אין כל התייחסות לכך בפסק הבורר, ושנית, השיהוי בהגשת הבקשה לבירור אינו מצדיק פסיקת ריבית חוקית שעולה על כל תשואה שיכולה היתה להתקבל מהשקעה שמרנית של הסכום בבנק, ואין בכוונתי להיטיב עם המבקש יותר ממה שאמור היה לקבל, לו פסק הבוררות היה מבוצע סמוך לאחר שניתן.
בפסיקה נקבע, כי: הבחינה כולה נעשית במסגרת שיקולי הצדק, והגורם הקובע, בסופו של דבר, הוא ההתרשמות של בית המשפט ממכלול העובדות, ובשים לב לשיקולי צדק יחסי בין הצדדים בהתאם להתנהגותם.
אשר על כן אני קובעת כי על סכום הקרן שפסק הבורר – 11,640 ₪ יצטברו הפרשי הצמדה מיום מתן הפסק, ואילו ריבית כחוק תצטרף, מיום הגשת הבקשה לאישור הפסק – 23.4.20 ועד התשלום בפועל.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

בכתב התשובה לבקשה נטען כי יש לדחות על הסף את בקשת המבקש להורות על בטלותו של פסק הבורר מיום 11.4.19 ושהושלם ביום 15.1.20, ויש להורות על אישורו של פסק בורר זה בנוסף לפסק הבורר החלקי שאושר ע"י ביהמ"ש לאור בקשת המבקש ביום 15.1.20 (מספר הליך 42622-08-19).
השניה, בית הדין "ארץ חמדה" שנבחר ע"י המבקש כחלופה לבית הדין בקדומים, זאת לאחר שהמשיב הסכים לדרישתו של המבקש להתדיין שם למרות החתימה על ההסכם הבוררות ולפנים משורת הדין כדי ליפתור את הבעיה בדרכי שלום.
היתייחסות המשיב לעילות בקשת הביטול מטעם המבקש: הבורר לא חרג מסמכותו הנתונה לו לפי הסכם הבוררות – הבורר פעל בסבלנות אין קץ במהלך כ-10 דיונים שהתנהלו בפניו, וכן העירעור שהגיש המבקש כאמור.
...
דיון לאחר שעיינתי בפסקי הדין של בית הדין ובטענות הצדדים, מצאתי כי כל טענות המבקש הינן טענות ערעוריות גרידא, שאין בהן עילה לביטול פסק בורר לפי חוק הבוררות.
לפיכך אני קובעת כי המבקש לא הראה כל עילה על פי חוק הבוררות לביטול פסק הדין.
אני מאשרת את פסק הדין ואת הפסק המשלים של בית הדין לערעורים, ודוחה את הבקשה לביטולם.

בהליך המרצת פתיחה בוררות (הפ"ב) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ואילו בבקשה להארכת מועד נטען כי ביום 22.6.20 המבקש עיין בתיק ההוצל"פ שניפתח לגביית החיוב שנקבע בפסקי הבוררות, או אז התברר כי המשיב שלם גם את חלקם של המבקשים בשכר הבורר ביום 21.5.18 - שכר שלגישתם עולה ב-250% על המקובל, ומכאן הוגשה הבקשה להארכת מועד ובצדה הבקשה לביטול פסקי הבוררות.
למרות שהמבקשים לא טענו מפורשות בבקשותיהם לביטול הפסק מכח סע' 24(1) וסמכו בלבד על העילה שבסע' 24(10) לחוק הבוררות (כפי שכתבו אף מפורשות בכותרת בקשת הביטול) אולם מטעמי זהירות ומשום שאינם מיוצגים ראיתי להבהיר למבקשים כי גם לו התכוונו לכך שאין הסכם בוררות, הרי אחרי אישור הפסק טענתם זו חסומה ויש לדחותה על הסף בשלב זה של הדיון.
...
את כל האמור לעיל הוספתי כדי להבהיר למבקשים כי דחיית טענתם בשלב זה של הדיון הינה נכונה גם לגופה של הטענה, תחסוך זמן ומשאבים של כל המעורבים ובוודאי שלא מקפלת בחובה עיוות דין או פגיעה בזכות מזכויותיהם.
לאור זאת, דין הבקשה להארכת מועד דחיה, והבקשה לביטול פסקי הבוררות להיות מסולקת על הסף.
סוף דבר מורה על דחיית הבקשה להארכת מועד והבקשה לביטול פסקי הבורר.

בהליך המרצת פתיחה בוררות (הפ"ב) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בהחלטה מיום 19.8.2020 קבע בימ"ש השלום כי הסכם הבוררות נוגע לפירוק שותפות מכוח פקודת השותפויות [נוסח חדש], תשל"ה - 1975, לפיכך בית המשפט המוסמך לידון בבקשה לאישור פסק הבוררות הוא בית המשפט המחוזי והדיון בבקשה לאישור פסק הבוררות הועבר לבית משפט זה. לאחר חלוף המועד להגשת תגובה לבקשה לאישור פסק הבוררות על דרך של הגשת בקשה לביטולו, ניתן ביום 7.9.2020 פסק דין המאשר את פסק הבוררות.
התגובה לתשובה הבקשה לאישור פסק הבוררות הוגשה לבית משפט השלום, הנעדר סמכות עניינית לידון בה, מבלי שצורף לה תצהיר, כך שדינה היה להדחות על הסף.
אין זאת אלא שהמבקש עצמו מאשר בפה מלא שהוא היה מודע לצורך בהגשת תגובה לבקשה לאישור פסק הבוררות ואף היה מודע לשאלת הסמכות העניינית, אך בחר שלא להגיש תגובה לבקשה לאישור פסק הבוררות על דרך של בקשה לביטולו או למצער בקשה לארכה להגשת בקשה לביטול פסק הבוררות.
כפי שיפורט בהמשך, איני סבורה כי מתקיימים בעניינינו טעמים מיוחדים להארכת המועד להגשת בקשה לביטול פסק הבוררות, כך שגם אם פסק הדין יבוטל, המבקש אינו יכול עוד להגיש בקשה לביטול פסק הבוררות ואין כל טעם בבטול פסק הדין.
...
בהעדר טעמים מיוחדים להארכת המועד, דין הבקשה להארכת מועד להגשת בקשה לביטול פסק הבוררות, להידחות.
סיכום מהנימוקים המפורטים, דין הבקשה לביטול פסק הדין, להידחות.
סיכומם של דברים - הבקשה לביטול פסק הדין, נדחית.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

המשיבים (מוסטפא) טענו כי יש לדחות את בקשת הארכה להגשת בקשת הביטול שהגישו המבקשים (אבו חומוס) וכן יש לדחות על הסף את בקשת הביטול מהנימוק שבקשת הארכה לא גילתה כל עילה המצדיקה לקבלה.
כן טענו, כי בקשת ביטול פסק בוררות אינה תלויה בבקשה לאישורו ולפיכך, מעת שפסק הבוררות נימסר לידי המבקשים, היה עליהם להגיש בקשת ביטול במועד.
לנוכח כלל הנימוקים וכאמור, בית המשפט קמא דחה את בקשת הארכה של המבקשים להגשת בקשת הביטול, דחה את בקשת הביטול לגופה, קיבל את בקשת האישור ואישר את פסקי הבוררות.
עם זאת, מהטעמים שעליהם עמד בית המשפט קמא, בנסיבות הנדונות אין המבקשים יכולים להיבנות מהוראה זו. כך בין השאר, בשל העובדה שטענת המבקשים בדבר העדרו של הסכם בוררות תקף נדחתה זה מכבר ומכל מקום, המבקשים זנחו את טענתם זו עת השלימו עם מחיקת בקשת הביטול שהגישו בהליך השני, בכך שנמנעו מלחדש את בקשתם תוך העמדת השאלה להכרעה קודם להגשת בקשת האישור של המשיבים במסגרת ההליך השלישי.
...
טענות הצדדים בבית המשפט קמא תמצית טענותיהם של המבקשים (אבו חומוס) בבקשת הארכה שנדונה בבית המשפט קמא הייתה כי יש לקבל את בקשתם, מהנימוק שבין הצדדים לא היה הסכם בוררות בר תוקף ואף לא התקיים הליך בוררות בפועל.
דיון והכרעה עיינתי בבקשת רשות הערעור ונספחיה, בהחלטת בית המשפט קמא ובהליכים שהתנהלו לפניו, והגעתי לכלל מסקנה כי בהתאם להוראות תקנה 138(א)(1) בתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 (להלן – תקנות סדר הדין האזרחי), יש לדחות את בקשת רשות הערעור ללא צורך בתשובת המשיבים.
בנסיבות הנדונות אף הגעתי לכלל מסקנה כי ניתן לדחות את בקשת רשות הערעור תוך הסתמכות על החלטת בית המשפט קמא ונימוקיה וזאת על-פי תקנה 148(ב) בתקנות סדר הדין האזרחי ומשנמצא כי אין לדחות את הממצאים העובדתיים שנקבעו בהחלטה, כי הם תומכים במסקנתה המשפטית וכי לא נמצאה בה טעות שבחוק.
לפיכך וכאמור, בקשת רשות הערעור נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו