בפני בקשת הנתבעת, אגד חברה לתחבורה בע"מ (להלן: "אגד" או "הנתבעת"), לסילוק על הסף של התובענה אשר הוגשה על ידי מר יואל אדלר ומר שלמה צאירי (להלן: "התובעים") מטעמים של היתיישנות ושיהוי.
בנוסף, תנאי לקבלת בקשה לסילוק על הסף הנו, כי היא מוכרעת על יסוד האמור בכתב התביעה ובו בלבד ואינה מצריכה בירור עובדתי.
דיון והכרעה
מחיקה על הסף הנה סעד קצוני וחריג, הניתן במשורה ורק מקום בו ברור כי המבקש לא יוכל לקבל סעד אף באם יוכיח את מלוא עילות תביעתו ואת עובדות כתב התביעה במלואן (ראו ע"א 4627/22 מפרקי חברת אגרקסקו, חברה לייצוא חקלאי בע"מ (בפרוק) ורו"ח ד"ר שלמה נס ורו"ח אלי שפלר נ' קוסט פורר גבאי את קסירר (שותפות רשומה) (7.6.23) (שם, בפסקות 39-40)):
"השמוש בסעד הדראסטי של סילוק על הסף שמור למקרים בהם "ברור, כי בשום פנים ואופן אין התובע יכול לקבל, על יסוד הטענות המבססות את תביעתו, את הסעד המבוקש"; וכי "די בכך שקיימת אפשרות, אפילו קלושה, שעל פי העובדות המהוות את עילת התביעה, יזכה התובע בסעד שהוא מבקש, כדי שהתביעה לא תימחק באיבה"
לצורך הכרעה בבקשה לסילוק על הסף יש להניח, כי העובדות הנטענות בתביעה מוכחות ואינן נתונות כשלעצמן במחלוקת.
משכך, מקום בו הכרעה בבקשה לסילוק על הסף מחייבת בירור עובדתי הדבר מצדיק, על דרך הכלל, את דחיית הבקשה והכרעה בה לאחר בירור העובדות השנויות במחלוקת (ראו: ע"א 7379/18 יצחקי נ' יצחקי, פסקה 24 (18.12.2019), ע"א 9063/12 עיזבון המנוח ריכטר ז"ל נ' Delson, פסקה 23 (5.9.2017)).
משכך, על מנת לבחון את טענת ההתיישנות יש לבחון את לשון כתב התביעה וניסוחו; בסעיף 4 לכתב התביעה מציינים התובעים כי: " מאחר ולתובעים חלק בנכסי הנתבעת עליו לא ויתרו מעולם (להבדיל מחברים אחרים של קואופרטיב אגד שפרשו לגימלאות) זכותם של התובעים לקבל את חלקם היחסי בתמורה שתתקבל...". בסעיף 11 בפרק שכותרתו "עילות התביעה בתמצית" מציינים: "הפרת חובות הנאמנות של הקואופרטיב כלפי התובעים שהיה עליו לשמור על רכוש התובעים ומשכך זכותם לקבל היום את רכוש הנאמנות או פיצוי על הנזק שניגרם להם עקב הפרת חובת הנאמנות". בסעיף 15 טוענים התובעים כי הם זכאים לפצוי "בגין עשיית עושר ולא במשפט על ידי הנתבעת על חשבונם של התובעים בדרך של מכירת נכסי אגד שבחלקם הם של התובעים".
מאידך, בסעיף 71 לכתב התביעה מצוין, כי "על הקואופרטיב כנאמן היה לשמור על רכוש התובעים וכאשר פרשו מאגד לשלם לתובעים את שווין הכלכלי של מניותיהם בעת פרישתם ומשלא עשה כן, הפר את חובת הנאמנות החלה עליו".
עולה מהאמור, כי בכתב התביעה מועלות טענות התובעים בשני אופנים שאינם בהכרח מתיישבים זה עם זה.
מחד, עולה טענה לפיה, היה על האגודה לשלם לתובעים כבר בעת פרישתם את שוויה המלא של מנייתם; האגודה לא עשתה כן, אך לטענת התובעים תביעתם לא היתיישנה, שכן, הם לא חתמו על כתבי ויתור, משכך מנייתם לא "נפדתה" והם נותרו זכאים לחלק מנכסי האגודה; כי האגודה המשיכה להחזיק בנכסיהם בנאמנות עד למועד מימוש נכסיה ורק במועד זה כפרה האגודה (והחברה שנכנסה בנעליה) בנאמנות.
...
לאור האמור לעיל, דין טענת ההתיישנות, כטענת סף, להידחות, שכן היא מחייבת בירור עובדתי באשר לאותה נאמנות נטענת ולאופן החזקת נכסי הנתבעת עבור התובעים.
לאור האמור, הבקשה לסילוק על הסף נדחית.
הנתבעת תשלם את הוצאות התובעים בסך כולל של 10,000 ₪.