כך, בפסק הדין בעיניין אביבה ליאון, נקבע מפי השופט יצחק אליאסוף (כתוארו אז), כי:
"הסימן העקרי של קיום מצב של פירוד בין בני זוג הוא שהם אינם גרים במשותף, באופן מלא או חלקי, או באופן זמני ומשתנה או מתמשך. העובדה שבני הזוג אינם גרים במשותף באופן מלא ומתמשך מצביעה על קיום פירוד אשר יכולה להיות לו תוצאה משפטית לעניין שלילת זכויות האלמנה לקיצבת שאירים... בנוסף לכך, יש להבחין בין נסיבות אובייקטיביות שבעקבותיהן נוצר הפירוד בין בני הזוג, ואשר אילמלא אותן נסיבות לא היה פירוד ביניהם (כגון, אישפוז עקב מחלה ממושכת של אחד מבני הזוג, שהות מאונס של אחד מבני הזוג במקום אחר במשך תקופה ארוכה), לבין נסיבות שבהן הפירוד נעשה על פי רצונו של אחד מבני הזוג, כדי לקבוע האם אכן היה פירוד בין בני הזוג. אף בנסיבות שכאלה יתכן שבני הזוג לא ייחשבו כמי שהיו נפרדים, כאשר - לדוגמה - בן הזוג שומר על קשר אפשרי עם בן הזוג המאושפז או השוהה מאונס במקום אחר בדוגמאות שהובאו לעיל..."(דיון (ארצי) נב/0-69 אביבה ליאון - המוסד לביטוח לאומי, [פורסם בנבו] פד"ע כד 458 (1992).
כך גם השופטת (כתוארה אז) נילי ארד, בע"ע (ארצי) 183/99 סנדה אהרון -הממונה על תשלום הגמלאות [פורסם בנבו] פד"ע לז 396 (ניתן ביום 20.02.2002): "הסימנים המעידים על האלמנט של "סופיות המעשה" וגמירות -הדעת במצב של "פרידה של קבע" עשויים להיות, בין היתר, אלה: בני-הזוג אינם גרים במשותף באופן מלא או חלקי, באופן זמני ומשתנה או מתמשך; אורך הזמן שחלף בניתוק הקשר בין הבעל לאישתו; האם התגוררו תחת קורת גג אחת או בנפרד; האם הייתה הפרידה -ולא רק המגורים - זמנית או מתמשכת; האם היה הפירוד מאונס בשל סיבות אובייקטיביות (כגון מחלה או אישפוז בבית חולים) או אם היה הפירוד בשל צו הרחקה של בית-משפט או על-פי רצונו של אחד הצדדים, או של שניהם כאחד; האם התגורר כל אחד מבני-הזוג דרך קבע עם אחר; כוונת הצדדים לפירוד או לחיים במשותף, או למה שביניהם, כפי שבאה לידי ביטוי בהתנהגותם, במסמכים ובראיות".
התובעת טענה כי על פי הסכם הגירושין שנחתם בין הצדדים היא הייתה זכאית לתשלום מזונות מהמנוח, ולכן יש לקחת בחשבון תקופת זכאות זו לעניין תקופת המגורים, כנדרש בתקנון קרן הפנסיה וכפי שמובא להלן:
"לעניין תקופת המגורים, תובא בחשבון גם תקופה שבשלה חויב הפנסיונר בתשלום מזונותיה של בת הזוג לפי פסק דין של ערכאה שיפוטית מוסמכת".
מטרתה של הוראה זו, לאור תכלית קצבת השארים היא למנוע את מחסורה של מי שהייתה תלויה כלכלית במנוח- במקרה הזה על ידי תשלום מזונות, ולהבטיח את רמת חיה כפי שהיו עובר לפטירתו.
...
הכרעה
נקדים סוף דבר לראשיתו ונאמר כי לאחר שנתנו דעתו לכל החומר שהובא בפנינו, לרבות המסמכים שהוגשו והעדויות שנשמעו, הגענו לכלל מסקנה, כי דין התביעה להידחות, באשר אין התובעת עונה על התנאים המנויים בתקנון קרן הפנסיה על מנת להגדירה כ"אלמנת פנסיונר" הזכאית לקצבת שאיר פנסיונר.
לפיכך, מקובלת עלינו טענת הנתבעת לפיה, ניתן לראות בהסכם זה, סממן נוסף לכוונת בני הזוג להיפרד באופן קבוע.
סוף דבר
לנוכח כל האמור לעיל, אין ספק כי הפרידה בין התובעת למנוח נבעה ממחלת המנוח, שבעקבותיה אלימות קשה, אך פירוד זה הפך עם השנים מפירוד פיזי לפירוד מהותי.
התביעה נדחית בזאת.