מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

גירושים בנישואים אזרחיים: כהן וגרושה

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

גם מבחינה מהותית, כך נטען, אין בהענקת סמכות נוספת לבית הדין הרבני ביחס ליהודים שאינם אזרחים או תושבים, כפי שנעשה בתיקון המדובר, כדי להוות שינוי בעקרון המקורי המעוגן בסעיף 1 לחוק שיפוט בתי דין רבניים, שעל פיו עינייני נישואין וגירושין של יהודים שהם אזרחי המדינה או תושביה יהיו בשיפוטם הייחודי של בתי הדין הרבניים.
שם נקבע, כי בית המשפט האזרחי יכול ליתן צו לרישום כהן וגרושה כנשואים אף שבית הדין הרבני לא הכיר בהם ככאלה, כיון שנישואין מסוג זה אסורים על פי ההלכה.
...
סוף דבר, מצאנו, נוכח כל האמור מעלה, כי אין להיעתר למבוקש.
ומפיו של חברי: "סבורני איפוא כי צריך, וניתן, לשים פדות בין סוגיות שיש להן השלכה ישירה על העותרים כאזרחים וכבני אדם הזכאים לכבוד ושויון, לבין סוגיות בעלות אופי ציבורי כללי, בעלות משקל סמלי שעיקרו אינו בתחום המעשי" (ראו: דברי השופט א' רובינשטיין בעניין בן ארי, המצוטטים גם בחוות דעתו).
במצב דברים זה, אין לי אלא להצטרף לתוצאתו של חברי שלפיה דין העתירה להידחות; ועם זאת אוסיף מספר מילים.

בהליך בע"מ (בע"מ) שהוגש בשנת 2009 בעליון נפסק כדקלמן:

מאחר שהמנוח היה כהן והמבקשת גרושה, הם נישאו בנישואין אזרחיים בקפריסין בשנת 1971.
למעלה מן הצורך היתייחס בית המשפט לעינייני מישפחה גם לטענות מקדמיות נוספות שהעלה המשיב, וקבע כי בכל הקשור לנושאים הממוניים בין בני הזוג קיימת היתיישנות לאור התקופה הארוכה שחלפה מאז גירושי הצדדים (22 שנים); כי היה שהוי וויתור של המבקשת על תביעותיה וכי ישנו מעשה בין דין בשל הדיון וההכרעה בנושאי הרכוש בבית הדין הרבני.
...
בית המשפט המחוזי מרכז (כבוד השופטים מ' נד"ב, ב' ארנון, מ' יפרח) קבע כי דין הבקשה להוספת ראיה להידחות כבר מן הטעם שהיא לא נתמכה בתצהיר, על אף שהבקשה כולה מבוססת על טענות עובדתיות לגבי חוסר היכולת להגיש את חוות הדעת במועד מוקדם יותר.
המבקשת טוענת עוד כי כבר בתחילת הדיון בערעור הייתה דעתו של בית המשפט "נעולה". לאחר שעיינתי בבקשה ובהחלטותיהם של בית המשפט לענייני משפחה ובית המשפט המחוזי, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות בלא צורך בתגובה.
אשר על כן, הבקשה נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2003 בעליון נפסק כדקלמן:

כאן נישאו כהן וגרושה בנישואין אזרחיים בקפריסין.
השופט פיזם ציין כי: "אם ניתן לבסס את זכותה של האישה למזונות לאו דוקא מכוח הנישואין אלא מכוח התחייבותו של הבעל... מחייב הצדק שלא תשלל זכותה של האישה למזונות גם לאחר שניתן פסק הדין המחייב בגירושין (לפחות כל זמן שאין גירושין למעשה ושבני הזוג חיים יחד בכפיפה אחת). בכך יש משום נחמה פורתא מן התוצאה המשפטית הנותנת, לכאורה, 'שכר' לכהן שנשא גרושה כנגד דין תורה, אך מבקש להישען על דין תורה כדי לשלול מן הגרושה את מזונותיה" (מ"א (חי') 1122/90 כהנא נ' כהנא, בפיסקה 4).
...
עם זאת, אין להסיק מסקנה זו מעצם הנישואין האזרחיים מחוץ לישראל.
אין מנוס, אפוא, מלהחזיר את העניין לבית המשפט לענייני משפחה, על מנת שיקבע את התשתית העובדתית.
התוצאה היא כי הערעור מתקבל, והתיק מוחזר לבית המשפט לענייני משפחה, כאמור בפסקה 32 לפסק הדין.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2019 ברבני פתח תקווה נפסק כדקלמן:

מדינת ישראל בתי הדין הרבניים תיק 1236611/1 בבית הדין הרבני האיזורי פתח תקווה לפני כבוד הדיינים: הרב יגאל לרר – אב"ד, הרב אריאל ינאי, הרב בן ציון הכהן רבין המבקשים: פלוני ופלונית (ע"י ב"כ עו"ד עמנואל שרעבי) הנידון: בקשת כהן וגרושה מנישואין אזרחיים להנשא זל"ז פסק דין
את דבריו הוא ייסד על דברי הרמב"ם בפרק ו' מהלכות גירושין הלכה כ"ח והלכה כ"ט (והוא מגמרא גיטין דף כ"ח) וזה לשון הרמב"ם: הלכה כ"ח: "וכן המביא גט והניח הבעל חולה או שהיה זקן – נותנו לה בחזקת שהוא קיים. אבל אם הניחו גוסס, רוב גוססין למיתה ואע"פ שנתנו לה הרי זה ספק גירושין שאין גט לאחר מיתה. וכן עיר שהקיפוה החיל והיא במצור וספינה המטרפת בים והיוצא לדון הרי אלו בחזקת חיים ואם היה גט אחד מהן ביד השליח נותנו לאישתו ותהיה בחזקת מגורשת." וביאר הרב המגיד: "הרי זה ספק מגורשת ונפקא מינה במקום יבם וחולצת ולא מתיבמת, וכן שלא במקום יבם אסורה לכהן, אבל לישראל שלא במקום יבם ודאי יכולה היא להנשא ממה נפשך, וזה פשוט." הלכה כ"ט: "אבל עיר שכבשה הגייס והובקעה, וספינה שאבדה בים והיוצא להיהרג מבית דין של גויים ומי שגררתו חיה או שטפו נהר או נפלה עליו מפולת נותנין עליהם חומרי חיים וחומרי מתים, ואם היה אחד מהן ביד השליח אינו נותנו לאישתו ואם נתנו הרי זו ספק מגורשת. ואם נודע שמת הבעל קודם שיגיע הגט לידה אינו גט." וביאר הרב המגיד: "מה שכתב רבינו אם נתנו לה הרי זו ספק מגורשת כבר ביארתי למעלה למאי נפ"מ. ומה שכתב "אינו נותנו לה" – נראה דאין לו להחזיקה בגרושה מספק.
...
לאחר מכן הוא הביא את תשובות הרשב"א שהובאו לעיל; את תשובת הרא"ש והרשב"א במיוחסות; את שיטת המהרש"ל בדעת הרמב"ם והר"א ממיץ – וכתב שנראה שהם חולקים על הרשב"א והרא"ש, ולכן הוא הסיק שהואיל וזו מחלוקת ראשונים יש להקל בדרבנן כפי שכתב בעל הלחם רב בסימן ל"ב, בפרט שגם הבית יוסף לא קבע את דברי הרשב"א והרא"ש בשולחנו הטהור אם כן "משמע שהעיקר כתשובת הרשב"א שבבית יוסף סימן י"ג (ח"ד ד"ש) ". כלומר צירוף קולת הנישואין האזרחיים שאיננה מצריכה גט מעיקר הדין, עם ספקא דרבנן במחלוקת הראשונים הנ"ל בעניין גט שניתן לחומרה אם אוסר לכהונה – יש בו כדי להתיר לגרושה זו להינשא לכהן, וכן להתיר אותה לחזור לבעלה מנישואיה הראשונים, עיי"ש. סיכומו של דבר התבארה לפנינו שיטת הרשב"א והרא"ש והרמ"א. דבריהם מחוורים כשַׂלְמָה ללא כל סתירות בדבריהם, וקשה להתיר נגדם, כפרט כאשר דבריהם נקבעו להלכה בדברי הרמ"א, והם גם הובאו בבית יוסף מבלי שהוא העיר בסתירת דבריהם.
בהתאם לאמור, בקשת המבקשים נדחית ואין להתיר להם להינשא.
לפיכך יש לדחות את בקשת המבקשים להינשא, כאשר מדובר שהאישה המבקשת היא מבנות אשכנז שקיבלו עליהם את הוראות הרמ"א. לפיכך אנו מצטרפים לאמור לעיל, ויש לדחות את בקשת המבקשים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

מוסד זה הנו תולדה של היתנגדות חלק מהזוגות לנישואים דתיים או לנישואים כלל, וכן עקב מניעה שקיימת להתחתן בישראל שלא בחתונה דתית (מניעה אשר יכולה להיות עקב פסלות של אחד הצדדים, כגון ממזר, מניעה הלכתית של כהן וגרושה או מצב, כמו של התובע והמנוחה, בו הם בני דתות שונות ועל כן אינם יכולים להתחתן בתחומי ישראל, בחתונה דתית).
כלומר, כיצד אמדו הצדדים את טיב היחסים ביניהם וכי ההגדרה המתאימה למושג "ידועים בציבור" היא:- "בני זוג אשר החליטו, בין במפורש ובין במשתמע, להחיל על עצמם את מרבית התוצאות האזרחיות-כלכליות של מוסד הנישואין והשלכות הגירושין, מבלי לקבל מעמד של נישואין" (שם) וכי למעשה יש להגדיר המושג כ"שותפות זוגית".
...
הואיל ולאחר פסק הדין שולמו הכספים, עוכב הביצוע ולאחר מכן הוחזרו כספים, וכן שולמו כספים נוספים להורים הנני קובע כדלקמן:- על הנתבעת לשלם לתובע, בחזרה, את מלוא הכספים שהוחזרו על ידו בעקבות פסק הדין של בית המשפט המחוזי בהתאם לפסיקתא מיום 12.7.21; הואיל וההורים השאירו את ההכרעה לשיקול דעת בית המשפט, הנני קובע כי יתרת התשלום ששולמה על ידי הנתבעת להורים (כולל שכ"ט עו"ד), בהתאם לפסיקתא שנחתמה בבית המשפט המחוזי, תקוזז מהתשלום אותו נדרשת הנתבעת להחזיר לתובע, וכי היא תשולם ישירות על ידי ההורים לתובע (וככל שלא תשולם, יוכל התובע לנקוט בהליכי גביה בלשכת ההוצאה לפועל למול ההורים).
יתרת הסכום שאותו תשלם הנתבעת לתובע (הסכום שהוחזר על ידי התובע בקיזוז הסכומים ששולמו להורים בעקבות פסק הדין של בית המשפט המחוזי) תישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום בו החזרו הכספים.
בשים לב לתוצאה הסופית, למשך ניהול ההליכים, ולאור טענות הצדדים כפי שהובאו לפני, הנני מחייב את הנתבעת בתשלום הוצאות התובע בגין פסק דין משלים זה בשיעור 25,000 ₪ בצירוף מע"מ (וזאת מעבר לשכר הטרחה והוצאות שנפסקו בפסק הדין הראשון).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו