מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

גירוש מסתננים לישראל חזרה לאזור דרפור בסודן

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

לשוני הזה, בין נתיני סודאן מחבל דארפור ונתיני סודאן שאין צפויה להם סכנה לחייהם משאר איזורי סודאן היה מקום להתייחס בקריטריונים.
יודגש כי בסעיף 32ד לחוק, הקובע את סמכותו של הממונה על ביקורת הגבולות להוציא הוראת שהייה אם מצא שיש קושי "מכל סוג שהוא, בבצוע גרושו של מסתנן למדינת מוצאו" אין היתייחסות למדינות סודאן ואריתריאה דוקא והן מופיעות רק בקריטריונים שיכולים להוות קווים מנחים, אך יש להתייחס לכל מקרה לגופו וגם אם מסתנן עונה לכאורה על הקריטריונים, יש מקום להפעלת שיקול דעת אם יש בעיניינו כדי להשיג את תכלית החוק אם לאו.
כאמור בעיניין עבדללה לעיל, בין אוכלוסיית המסתננים לישראל כימעט 9,000 מסתננים מסודאן (מתוך כ-42,000 מסתננים) ובהנתן העובדה כי פוטנציאל הקליטה המלא של חולות הוא אך 3,360 שוהים, על המשיב, בהפעילו את סמכותו על פי החוק, להפעיל שיקול דעת אילו מן המסתננים להכניס למיתקן השהייה "חולות". בין המסתננים אזרחי סודאן, עימה אין לנו יחסים דיפלומטיים, ישנם שני סוגים כאמור והיה מקום להכניס תחילה את אותם אזרחי סודאן שאינם מחבל דארפור שיכולים לחזור למדינת מוצאם באמצעות מדינה שלישית.
...
לאור כל האמור אני מורה על בטלותה של הוראת השהייה אשר הוצאה לעותר.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

נתיני סודאן שאינם מחבל דארפור, יכולים לחזור למדינת מוצאם דרך מדינה שלישית ובכך תושג תכלית החוק של מניעת השתקעות בישראל.
לשוני הזה, בין נתיני סודאן מחבל דארפור ונתיני סודאן שאין צפויה להם סכנה לחייהם משאר איזורי סודאן היה מקום להתייחס בקריטריונים.
אכן, על פי הנוסח המתוקן של סעיף 32 ד לחוק לפיו, רשאי הממונה על ביקורת הגבולות להורות כי מסתנן ישהה במרכז שהייה אם מצא כי יש קושי "מכל סוג שהוא" בבצוע גרושו של מסתנן למדינת מוצאו, היינו שיש סמכות לממונה להוציא הוראת שהייה בין אם מדובר בקושי מעשי ובין אם מדובר במדיניות אי הרחקה זמנית לגבי מסתננים ממדינת מוצא מסוימת (ראה דברי ההסבר לסעיף האמור בהצעת החוק 904 מיום 1.12.14).
אין זה סביר להחיל אותה אמת מידה כלפי סודאנים מחבל דארפור שהסתננו לישראל, כעותר דנא, שלא מתוך בחירה או העדפה אלא מתוח כורח ואילוץ וכלפי אחרים מסודאן, שאין בפניהם טענת זכות והגנה מיוחדת ושלא ניתן להרחיקם מסיבות טכניות.
...
לטענתו, הצטברות הפגמים בהליך המינהלי מובילה למסקנה כי יש לפוסלו ולפסול את ההחלטה מושא העתירה.
הגעתי למסקנה כי במכלול נסיבותיו של העותר דנא: מוצאו מחבל דרפור; העובדה כי הוא שוהה בישראל כבר משנת 2008 וכבר השתקע בישראל; והעובדה כי העותר הגיש בקשת מקלט עוד בשנת 2008 – אין זה סביר או מידתי להוציא לגביו הוראת שהייה, ולא יהיה בכך כדי להגשים את תכלית החוק.
אשר על כן, אני מקבלת את העתירה ומורה על בטלותה של הוראת השהייה אשר הוצאה לעותר.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

העותר, יליד 1975 אזרח ונתין סודאן (מאיזור דארפור), הסתנן לישראל מגבול מצרים ביום 28.11.08.
התייחסתי לאחרונה במספר פסקי דין לעניין זה – ואני שב ומפנה לדברים שכתבתי בפסק הדין בעת"מ 60469-02-15 (מיום 13.4.15) כדלהלן: "6. המשיב צירף לכתב התשובה לעתירה זו עותק מתצהיר משלים שהגיש לביהמ"ש העליון – ביום 16.2.15 – בהליכי בג"ץ טשומה.
ודוק, עפ"י ההורה המסמיכה שבסעיף 32 ד (א) לתיקון 2014 – ממונה ביקורת הגבולות: "...רשאי להורות כי המסתנן ישהה במרכז שהייה עד לגירושו מישראל, עד ליציאתו ממנה, או עד למועד אחר שיקבע אך לא יותר מתקופת 20 החודשים האמורה בסעיף 32 א'...". שיקול דעתו של ממונה ביקורת הגבולות אינו רק לעצם הוצאת הוראת השהייה אלא למשכה, ובנסיבות המתבקשות תוך קציבת תקופה אשר לקראת סיומה ישוב וייבחן עניינו של השוהה במיתקן השהייה".
...
הוא עתר נגד כך לבימ"ש זה (עת"מ 34461-07-14) וביום 25.8.14 נפסק (ע"י כב' השופט ב. אזולאי) "כי בנסיבות העניין נראה לי שלא היה בתשאול שנערך משום שימוע ראוי", הוראת השהייה "הוקפאה" וביהמ"ש הורה למשיב, "לקיים שימוע ראוי והוגן... תוך התייחסות למכלול הטענות ולנסיבותיו האישיות של העותר" (להלן "העתירה הראשונה").
אשר על כן – אני מקבל חלקית את העתירה, במובן זה שעל המשיב לעשות כל מאמץ למתן ההחלטה בבקשת המקלט שהגיש העותר עד ליום 28.2.2016.
היה ובכוונת המשיב יהיה לבחון המשך תוקפה של הוראת השהייה לעותר במתקן חולות מעבר ליום 31.3.2016 – יהיה עליו לקיים שימוע נוסף למשיב בטרם המועד הנ"ל. בכפוף לנפסק בסעיף 8 לעיל לעניין משך תוקפה של הוראת השהייה, אני דוחה את יתר הטענות והסעדים הנטענים והנעתרים בעתירה זו. בנסיבות העניין – איני עושה צו להוצאות.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

הקריטריונים שלפיהם הוצאה הוראת השהיה לעותר, שרירותיים, אינם סבירים ואינם עורכים איבחנה ראויה ומתבקשת בין אזרחי סודאן מאיזור חרטום, לבין אזרחי סודאן מדרפור, אשר בהם התבצע רצח עם ועד ליום זה הנם נרדפים במדינת מוצאם.
לדברי העותר, הוא נישאל בלישכה בשפה הערבית אם הוא רוצה לחזור לסודאן או ללכת למיתקן "חולות", והוא השיב בשפה בסיסית כי אינו רוצה לחזור לסודאן וכי אין לו דרכון .
סעיף 32 ד(ב) קובע: "ממונה ביקורת הגבולות רשאי לתת הוראת שהייה, בין שהמסתנן מוחזק אותה עת במשמורת מכוח צו גירוש לפי חוק זה או מכוח צו משמורת לפי חוק הכניסה לישראל, ובין שהמסתנן אינו מוחזק במשמורת כאמור." סעיף32 כ לחוק למניעת הסתננות עוסק בהעברה למשמורת, כאשר סעיף 32כ(א), מורה, כי הממונה על ביקורת גבולות רשאי להורות בצו על העברת שוהה למשמורת, אם ביצע את אחד המעשים שפורטו.
...
לאור זאת, טען ב"כ העותר, כי זכותו של העותר להליך הוגן, עובר לשלילת חירותו נפגעה והוראות הדין במקרים מעין אלו, בהם מצבור הפגמים קשה מנשוא וכאשר עומדות זכויות חוקתיות "גרעיניות" על הכף – טענות ב"כ המשיב דין העתירה להידחות, שכן המשיבה פעלה במסגרת הסמכות שהוקנתה לה בחוק למניעת הסתננות ולא נפל כל פגם בהתנהלותה.
בנסיבות אלו, אין לאפשר לעותר להעלות כיום טענות כנגד החלטת המשיבה, לאחר שלא פעל לפיה, ודינה של העתירה להידחות.
מאידך גיסא נראה לי כי לא ניתן לקבוע בשלב זה כי ההחלטה היתה בלתי סבירה, ובנסיבות בעניין , יש מקום להחיל את כלל הבטלות היחסית, כך שההחלטה להעביר את המשיב למתקן שהייה לא תבוטל, אך היא תיבחן פעם נוספת לאחר מתן זכות שימוע לעותר, בה יוכל להיות מיוצג על ידי עורך דין, להביא ראיות ולטעון את טענותיו.
לאור האמור אני דוחה את העתירה ביחס לסעד הנוגע לביטול החלטת המשיב, אך אני מורה כי העניין ייבחן שוב לאחר מתן זכות שימוע כאמור.
באשר להוצאות, נראה לי כי אין מקום לחייב בהוצאות, וכל צד יישא בהוצאותיו.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

רקע עובדתי העותר, יליד 1983, אזרח סודאן מאיזור ניאלה- דארפור, הסתנן לתחומי מדינת ישראל ביום 04.04.2010.
מכאן, נשאלת השאלה מהן הנסיבות בהן ימצא כי קיים קושי בגירושו של מסתנן והאם סבירה מדיניות המשיבה, מקום שנקטה במדיניות לפיה נעשה שימוש בהוראה זו לגבי קבוצת מסתננים (אריתריאים), לגביה ננקטת מדיניות הגנה של אי הרחקה ולגבי קבוצה אחרת, (סודאנים) מבלי לבצע בירור פרטני לגבי כל אחד מיחידי הקבוצה, כשלטעמה יש בכך כדי לקדם את תכלית התיקון לחוק – והוא מניעת השתקעותם של מסתננים אלה בישראל.
יחד עם זאת, כפי שפורט לעיל, אין המדינה נוקטת כלפי אזרחים אלו במדיניות של אי הרחקה ובפועל, לאחר תום המילחמה בסודאן, החלה המשיבה במדיניות הרחקה של אזרחי דרום סודאן חזרה לארצם.
...
ובלשון דברי ההסבר: "מטרתו של הסעיף המוצע לקבוע את ההליך שמכוחו יעבור מסתנן למרכז השהייה. בהתאם לסעיף קטן (א) המוצע, ממונה ביקורת הגבולות רשאי להורות, אם מצא כי קיים קושי בביצוע גירושו של מסתנן, כי המסתנן ישהה במרכז שהייה עד לגירושו מישראל, עד ליציאתו ממנה או עד למועד אחר שיקבע (להלן – הוראת שהייה), וזאת מן הטעם שמי שהסתנן לישראל שלא דרך תחנת גבול ובלא מסמכי זיהוי ותיעוד מסודר, מקשה על תהליך בירור זהותו, מדינת אזרחותו או מדינת תושבותו ומוצאו, ובכך מקשה על היכולת המעשית להרחיקו מישראל". בהינתן האמור, מתחזקת המסקנה, כי כוונת המחוקק, בהוראת סעיף 32 ד(א) לחוק, הינה כי יוצאו הוראות שהייה כנגד אוכלוסיית מסתננים שלגביהם קיים קושי מעשי טכני בגירושם, בנסיבות של חוסר שיתוף פעולה מצד המסתנן עם הרשויות לצורך קידום הרחקתו מן הארץ או קושי מעשי אחר שאינו נובע כל כולו ממדיניות של מתן הגנה למסתנן.
אין התשאול האמור מקיים את מטרת החוק המחייב בירור פרטני אל מול המסתנן לשם קבלת המסקנה כי מתקיימות לגביו נסיבות המלמדות על קושי בהרחקתו מהארץ.
(החובה לשהות במתקן בשעות הלילה, חובת התייצבות לרישום 3 פעמים ביום ועוד) סוף דבר הקריטריונים שקבעה המשיבה הינם בלתי סבירים ובמידה רבה שרירותיים ואינם עולים בקנה אחד עם כוונת המחוקק נוכח הוראת סעיף 32ד(א) לחוק למניעת הסתננות, אשר כיוונה לקושי שהינו תלוי המסתנן אשר אינו משתף פעולה להרחקתו, או היבטים טכניים הנובעים מכך, ולא תלוי מדיניות המדינה, הרואה לנכון להגן על אוכלוסיית מסתננים אשר לגביהם קיים חשש ממשי לחייהם בארץ מוצאם.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו