מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

גילוי ראיות לפי סעיף 45 לפקודת הראיות

בהליך בקשה לעיון בחומר חקירה (בע"ח) שהוגש בשנת 2022 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

לפני עתירה לגילוי ראיה לפי סעיף 45 לפקודת הראיות [נוסח חדש] התשל"א-1981.
...
בב"ש 838/84 לבני נ' מדינת ישראל נפסק כי "לעתים הראיה אינה כה חיונית, אך היא עדיין בעלת משמעות מסוימת. לעתים עשויה הראיה להשתלב במערך הראיות הכללי, ובסופו של דבר עשוי שיהיה לה משקל מסוים בהרשעת הנאשם או בזיכויו. היא עשויה להשפיע בצורה מסוימת על מהימנות הנאשם או העדים. היא עשויה לשמש תמיכה לראיות אחרות ולשמש מנוף לקיומה של חקירה נגדית ראויה. היא עשויה להסיר ספק או ליצור ספק." השאלה בה עלי להכריע היא, אם כן, האם קיים פוטנציאל ראייתי לנכונות ההנחה בדבר חיוניות העדות החסויה להגנת העותרים? 3 השלבים בהם עלי לפסוע בהכרעת שאלה זו (כפי שנקבעו בפסיקה – ר' בש"פ 1917/13 גראד נ' מדינת ישראל), הם אלה: · בחינת רלוונטיות החומר להגנתו של הנאשם.
מי שהבחין בהשלכת החפץ שהתברר ככובע גרב שהכיל את האקדח, המחסניות והכדורים, היה שוטר הסיור מרעי הייב אשר תיאר את מה שארע כך: "במהלך הסגירה על הבית כאשר אני מסתכל על החלק האחורי של הבית במרחק של כ- 5 מטרים מקיר הבית ואני צופה על החלונות בבירור הבחנתי בדבר מה בצבע שחור שנזרק מתוך חלון קטן גבוה במבנה. לציין כי לא ראיתי יד, רק את הזריקה של חפץ בצבע השחור מתוך החלון מכיוון שמדובר בחלון ממש קטן...". מיד לאחר הדיווח אודות השלכת החפץ השחור שכאמור הסתבר בסופו של דבר ככובע גרב בשתוכו נמצאו האקדח והמחסניות והתחמושת, ובעוד שוטר אחר דפק על דלת הכניסה לבית, נפתחה הדלת ע"י "בחור מבוגר (העותר – ר.ס.מ) שהיה מתנשף ולחוץ והידיים שלו רועדות ומזיע מהמצח". · בשחזור שבוצע על ידי השוטרים בהתאם להכוונה של השוטר מרעי, סומן החלון ממנו הושלכו הנשק והתחמושת – ר' בתמונות.
לאחר שנתתי דעתי לראיות הקיימות בידי המשיבה ולטענות ב"כ העותרים והמשיבה ושמעתי מפי קצין המודיעין את הפרטים הרלבנטיים לגבי התוכן המלא של הידיעה המועד המדויק שבו נמסרה והמקור שמסר אותה, מסקנתי היא כי דין הבקשה להידחות.
סוף דבר ומפני כל אלה, הבקשה נדחית.

בהליך בקשה לעיון בחומר חקירה (בע"ח) שהוגש בשנת 2022 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

הבקשה: לפני עתירה לגילוי ראיה, לפי סעיף 45 לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א- 1971, אשר הוגשה ע"י המבקש ביום 27.07.2022 לפיה מבוקש להורות למשיבה למסור לב"כ המבקש את פרטי האדם אשר מסר למישטרה את הידיעה מודיעינית מספר 22-0424-399, אשר חוסה תחת תעודת חיסיון שהוצאה ביום 15.05.2022 והיוותה את הבסיס להוצאת צו החיפוש כנגד המבקש.
...
סעיף 45 לפקודת הראיות קובע כי: "אין אדם חייב למסור, ובית המשפט לא יקבל ראיה אם שר הביע דעתו בתעודה חתומה בידו, כי מסירתה עלולה לפגוע בעניין ציבורי חשוב, אלא אם מצא בית המשפט הדן בדבר, על פי עתירת בעל דין המבקש גילוי הראיה, כי הצורך לגלותה לשם עשיית צדק עדיף מן העניין שיש לא לגלותה". בע"פ 889/96 מוחמד מאזריב נ' מדינת ישראל, נקבע כי באיזון בין האינטרסים של הגנה על עניין ציבורי חשוב ועשיית צדק , גובר אינטרס עשיית הצדק: "...על בית המשפט להורות על גילוי ראיה החיונית להגנה, גם אם הפגיעה בעניין הציבורי או בבטחון היא חמורה. ואילו על התביעה להחליט אם העניין הציבורי או הבטחון גוברים על האינטרס שבהרשעת הנאשם, ומקום שסבורה היא שהעניין הציבורי או הבטחון חשובים מהרשעת הנאשם, יופסק המשפט או יזוכה הנאשם... ראיה העשויה לעורר ספק באשמת הנאשם, בין באופן ישיר על ידי ביסוס טענות הגנה ובין בעקיפין, על ידי כרסום משקלן של ראיות התביעה, היא חיונית להגנת הנאשם". ובהמשך: "...ככלל יש להכריע בחיוניותה להגנת הנאשם של עדות חסויה על סמך ההנחה כי היא תניב את המידע שהוא מבקש להציג באמצעותה, ובלבד שקיים פוטנציאל ראייתי לנכונותה של הנחה זו ואין היא מופרכת..."(דעת הרוב של כב' השופטים ברק ודורנר).
בב"ש 838/84 לבני נ' מדינת ישראל נפסק כי "לעתים הראיה אינה כה חיונית, אך היא עדיין בעלת משמעות מסוימת. לעתים עשויה הראיה להשתלב במערך הראיות הכללי, ובסופו של דבר עשוי שיהיה לה משקל מסוים בהרשעת הנאשם או בזיכויו. היא עשויה להשפיע בצורה מסוימת על מהימנות הנאשם או העדים. היא עשויה לשמש תמיכה לראיות אחרות ולשמש מנוף לקיומה של חקירה נגדית ראויה. היא עשויה להסיר ספק או ליצור ספק." השאלה אשר טעונה הכרעה במסגרת הליך זה היא: האם קיים פוטנציאל ראייתי לנכונות ההנחה בדבר חיוניות העדות החסויה וחשיפת פרטי המקור, להגנת העותר? בע"פ 5033/19 מדינת ישראל נ' אבו חדיר, נקבע לעניין הסעד המבוקש במסגרת עתירה זו, כדלהלן: "עתירת בעל דין בהליך פלילי לגילוי ראיה שהוצאה לגביה תעודת חיסיון, עשויה להתקבל באחד משני תנאים: האחד – כי הראיה חיונית להגנת הנאשם; השני – כי הראיה עשויה להועיל להגנתו, גם אם אינה חיונית לה, ובלבד שמידת התועלת הטמונה בה עולה על מידת הפגיעה בעניין הציבורי שעליו מגן החיסיון". כעולה מחומר החקירה שהוצג בפני ומעיון בידיעה המודיעינית נמצא שהמידע התקבל אצל מוסרו, (המקור), באמצעות צד ג' ומהווה לכל היותר עדות מפי השמועה.
לגבי המבוע, לא שוכנעתי שבנסיבות העניין, חשיפת זהות המבוע תסייע בהגנת הנאשם שכן אין המדובר בראייה חיונית להגנת הנאשם, מקום בו הוא עצמו לא סיפק הסבר סביר כלשהו לשאלות הקונקרטיות שהוטחו בפניו בחקירתו, הוא לא טען שהוא מסוכסך עם צד ג' כלשהו, לא ציין שמישהו ירצה להפלילו ולא סיפק הסבר כלשהו להמצאות הנשק והתחמושת כך שבנסיבות עניין זה, הראייה אינה חיונית להגנת הנאשם ודין הבקשה להידחות.

בהליך בש"פ (בש"פ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בפניי ערר על החלטת בית המשפט המחוזי מרכז-לוד (כב' השופטת ד' מרשק מרום) בע"ח 45852-06-20 מיום 8.11.2022 בבקשת העורר לקבלת חומרי חקירה לפי סעיף 74 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982 (להלן: חוק סדר הדין הפלילי) ובעתירת העורר לגילוי ראיה לפי סעיף 45 לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971 (להלן: פקודת הראיות).
...
] ואני סבור, כי יש להשיב עליה בשלילה.
משכך, דין הערר להידחות על הסף.
סוף דבר, לאור כל האמור לעיל, הערר נדחה על הסף.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בפניי עתירה נוספת לגילוי ראיה, לפי סעיף 45 לפקודת הראיות; עתירה לקבלת מסמכים שונים הנוגעים לתלונה שהגיש ראש עריית חדרה המכהן, עקב חשד להתקנת מצלמות בלשכתו, לפי סעיף 108 לחסד"פ; וכן, בקשה לקבלת חומרי חקירה, לפי סעיף 74 לחסד"פ. שתי הבקשות הראשונות, נדונות בפני מותב זה, בהיותו המותב הדן בתיק העקרי, הדיון בבקשה לפי סעיף 74 לחסד"פ, אוחד יחד עם הדיון בבקשות הנ"ל, לפי החלטת בית המשפט, דבר שהיה גם מקובל לאחר מכן על הצדדים.
...
במהלך הדיון הצעתי לב"כ המאשימה המלומדת, כי תימסר פרפראזה לגבי פעולות אלה (עמ' 49 שורות 2 ו-3 לדיון שנערך במעמד צד אחד), והיא בהגינותה קיבלה המלצה זו. על כן, אני מורה על עריכת פרפראזה מפורטת ככל האפשר, בנתונים שנמסרו על ידי ב"כ המאשימה בדיון עצמו.
אך אין זה הטעם העיקרי או היחידי שבשלו יש לדחות את הבקשה.
סוף דבר: העתירות התקבלו בחלקן, כמפורט בהחלטה גופה.

בהליך תיק פלילי פשיעה כלכלית (תפ"כ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עניינה של החלטה זו בעתירה לגילוי ראיה לפי סעיף 45 לפקודת הראיות [נוסח חדש] תשל"א 1971 (להלן: פקודת הראיות).
...
לאחר בחינת החומר, השוואתו עם חומר חקירה גלוי וקבלת הבהרות מנציגי משטרת ישראל הרלבנטיים במקומות הנדרשים, מסקנתי היא כי קיים אינטרס ציבורי בחיסיון החומר וכי אין המדובר בחומר הכולל ראיה שהיא חיונית להגנת הנאשם, או כזו העשויה להועיל להגנתו ומידת התועלת הטמונה בה עולה על מידת הפגיעה באינטרס הציבורי.
לא מצאתי להורות למאשימה להצהיר כי אין עדי תביעה בין אלה שמסרו את הידיעות המודיעיניות המפורטות בעתירה, ומקובלת עלי טענתה לפיה הצהרה מעין זו חותרת תחת תעודת החיסיון בנסיבות.
לאחר בחינת החומר החסוי מסקנתי היא כי הצהרה מסוג זה אינה כזו החיונית להגנת הנאשם, או שיש בה להועיל להגנתו ומידת התועלת הטמונה בה עולה על מידת הפגיעה באינטרס הציבורי שבסיס החיסיון.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו