עקרי טענות הצדדים:
דלית, טוענת כי יש לבטל את פסק הבוררות בהתאם לסעיף 24(10) לחוק הבוררות מאחר והתגלו לה עובדות חדשות לאחר הליך הבוררות אשר עשויות לשמש עילה לביטול פסק הבוררות, בין היתר, מהטעם כי לאחרונה נחשפה למסמכי נתוני כמויות המים של חברת "מקורות" בין השנים 2016-2018, מהם עולה כי האגודה חייבה את תושביה מעבר לכמויות המים שנרכשו ממקורות, וכן מהטעם שנודע לה לאחרונה כי ייתכן ומדי המים בשטחים החקלאיים זויפו (סעיפים 2-12 לבקשה לביטול פסק הבוררות).
יתרה מכך, ברע"א 3680/00 גמליאלי נ' מגשימים כפר שיתופי להתיישבות חקלאית בע"מ (22.9.2003) (להלן: "פסק הדין בעיניין גמליאלי"), קבע בית המשפט העליון כי הדברים האמורים לעיל מקבלים משנה תוקף כאשר מדובר בבוררות הנובעת מתקנון של אגודה שיתופית:
"על אופייה המיוחד של הבוררות באגודות השיתופיות עמד בית-המשפט ברע"א 853/91 בקל נ' אגודה שיתופית נהלל...: 'יש לתת משקל לכך שלא מדובר בהסכם בוררות בין שני צדדים 'רגילים' להסכם בוררות. מדובר בהסכם בוררות שמצא את ביטויו בתקנון של אגודה, המחייב כל חבר באגודה, וללא שנדרשה הסכמתו הנפרדת לו. מדובר גם בהסכם שבא לקבוע דרך לפיתרון סכסוכים בין החברים והאגודה, בהיתחשב ביחסי הקרבה המיוחדים ושותפות האינטרסים בין חברי האגודה, בינם לבין עצמם ובינם לבין האגודה.' האופי המיוחד של יחסי החברים עם האגודה הצדיק מתחילת דרכן של האגודות השיתופיות קיום מנגנונים מיוחדים של בוררות לפיתרון סכסוכים והוצאתם ממסגרת ההיתדיינות בבית-המשפט. מגמה זו מחזקת את הצורך בהצרת ההתערבות השיפוטית בהליכי הבוררות במיגזר החקלאי והשארת ההכרעות בעניינים אלה ככל האפשר בידי הבורר."
בעניינינו, הבקשה לביטול פסק הבוררות הוגשה בהתאם לעילת הביטול הקבועה בסעיף 24(10) לחוק הבוררות דהיינו האם "קיימת עילה שעל פיה היה בית משפט מבטל פסק דין סופי שאין עליו ערעור עוד."
בפסק הדין בעיניין גרויצמן נקבע כי עילת הביטול הקבועה בסעיף 24(10) לחוק הבוררות מיועדת למצבים חריגים:
"עילת הביטול שבסעיף 24(10) – ... היא עילה עמומה, שקשה להתוות את גבולותיה. ניתן לומר כי היא מיועדת למצבים נדירים למדי, כמו למשל, אם נפגעו עקרונות הצדק הטבעי, התגלו עובדות חדשות שלא היו ידועות למבקש בשעת הבוררות, ואשר חוסר גילוין בזמנו לא היה תלוי במבקש, התגלתה תרמית שהשפיעה על מתן פסק הבוררות... (או שלא הייתה סמכות להזקק לבוררות) ..."
זו נקודת המוצא בבחינת טענותיה של דלית אליהן אתייחס כדלקמן:
מהכלל אל הפרט:
מיסמכי נתוני כמויות המים של חברת "מקורות" בין השנים 2016-2018:
דלית טוענת כי לאחרונה (ביום 9.1.2023 – סעיף 3 לתגובת דלית) הועברו לידה מסמכים חדשים של נתוני כמויות המים של חברת "מקורות" בין השנים 2016-2018 (להלן: "מיסמכי מקורות" ו-"מקורות", בהתאמה), והם למעשה "עובדות חדשות" אשר לא היו ידועות לה במסגרת הליך הבוררות.
...
ודוק: במסגרת חקירתו של אבי, נרשם על ידי הבוררת כי "המושב הוא ספק מים. לא תאגיד. אני יודעת שאני מקבלת התראה על נזילה.. וזו אחריות שלי אם אני לא מטפלת בזה" (ראו עמוד 445 לנט המשפט – נספח 14 לתשובת האגודה).
אשר על כן, אני דוחה את הטענה של דלית גם בעניין זה.
סיכום:
לאור כל האמור, אני דוחה את הבקשה לביטול פסק הבוררות, ומקבל את הבקשה לאישור פסק הבוררות בהתאם להוראות סעיף 28 לחוק הבוררות.
פסק הבוררות מיום 25.4.2022 (לרבות תיקונו מיום 27.6.2022) מאושר ואני נותן לו תוקף של פסק דין – אני מאשר את הפסיקתה שצורפה כנספח 3 לבקשה לאישור פסק בוררות.