רקע והבקשה שלפני
לפני בקשת המבקש, הוא הנתבע 1 בתובענה זו, להורות למשיבה-התובעת לגלות ולאפשר לו עיון במסמכי תיק בית המשפט לעינייני מישפחה במסגרתו היתנהלה תביעה כספית של הוריה נגדה (תמ"ש (ראשל"צ) 24221-02-12, להלן: "תיק המשפחה") ולחילופין ליתן צו המאפשר לו לצלם את המסמכים מתיק המשפחה.
בעקבות בקשה זו הוריתי לב"כ המשיבה לא להשיב וקבעתי כי רק לאחר ההכרעה בטענות הסף יוכל המבקש להגיש בקשה לעניין גילוי מסמכים שתדון בנפרד (שם, שורות 24-17).
זאת ועוד, ברע"א 10538/08 המכללה האקדמית הערבית לחינוך בישראל בחיפה נ' מחמד חסן כנעאן (12.4.2009, פסקה 8) הבהיר בית המשפט העליון כך –
"תקנה 143(3) לתקנות סדר הדין האזרחי קובעת כי בקדם המשפט מוסמך בית המשפט "להחליט בדבר מתן פרטים נוספים, הודיות בעובדות ובמסמכים, הצגת שאלונים, גילוי מסמכים והעיון בהם, עריכת חקירות וחשבונות, בדיקת נכסים ומינוי מומחים". סמכות זו אינה מוגבלת במועדים .
הדגש בשלב זה הוא על הכנת התיק במטרה לייעל את הדיון ומכאן סמכויותיו הרבות של בית המשפט: "בקדם המשפט רשאי בית המשפט לתת החלטות ביניים אף ביזמתו הוא, ולהיזקק לבקשות שבעלי הדין העלו לפניו אף ללא בקשות בכתב, ובילבד שניתנה לבעל הדין שכנגד אפשרות סבירה להגיב" (ע"א 3857/96 שגיא נ' תעשיות רוגוזין בע"מ, פ"ד נב(2) 706, פסקה 4(ד) לפסק דינו של המשנה לנשיא ש' לוין (1998) (להלן – עניין שגיא)).
"
(אעיר כי הוראת תקנה 143(3) לתקנות הישנות מגולמת גם בהוראת תקנה 63(ב)(15) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 (להלן: "התקנות החדשות"), המרחיבה ממנה את סמכות בית המשפט בקדם משפט ולאורה יש לפרש תקנה זו בה הביע מחוקק המשנה דעתו באשר לאופן הניהול היעיל הנידרש של ההליך, לצד הוראות תקנות 5-1 לתקנות החדשות המכוונות אף הן לניהול יעיל וענייני של ההליך)
מאחר שאנו מצויים בשלב קדם המשפט לבית המשפט סמכות לפעול על פי הוראת תקנה 143(3) ואין צורך להצמד לדרישה שבתקנה 120(א).
...
ברקע הדברים תביעת המשיבה למתן סעד הצהרתי על פיו אין היא חייבת למבקש (וליתר הנתבעים) כספים בעקבות פקדון אשר הפקידה בקופת בית המשפט במסגרת תיק פלילי שנוהל נגדה בשל אי העברת סכום כסף שגבתה עבור המבקש במסגרת טיפולה כעו"ד (בעבר, טרם הוצאתה מן הלשכה) בתביעה שהגיש וחילול שיק שמסרה לו לצורך העברת סכום זה.
הסכום שהופקד בקופת בית המשפט במסגרת מגעים להסדר טיעון תוכנן לשמש פיצוי למשיב, אך בסופו של דבר לא הגיעו הצדדים לכריתת הסדר טיעון, המשיבה הורשעה וגזר דינה כלל גם פיצוי למבקש אך טרם שהועבר הסכום לידיו עוקל על ידי נושי המשיבה וחולט.
בה בעת, חשוב להזכיר כי אם יתברר בסופו של דבר שמדובר במסמכים רלוונטיים ודרושים לשם בירור המחלוקות שלפני, אשר המשיבה נמנעה מהגשתם ואף עמדה על מניעת חשיפתם בכל מחיר, תשאל השאלה מהי משמעות הדבר לאור החזקות הקבועות בפסיקה באשר לבעל דין שבשליטתו ראיות ונמנע מהגשתן, ובענייננו אף מנע את הגשתן באופן אקטיבי, אולם דיה לשאלה זו בשעתה.
סיכום
סוף דבר, הבקשה נדחית.
הצדדים יפעלו על פי ההוראות שבסעיפים 3-2 לסיכום החלטתי מיום 20.1.21.