על רקע הכרות קודמת של התובעות עם הנתבע ורעייתו, לאחר שרכשו נכס מקרקעין אחר באמצעות הנתבע בהליכי כנוס, ולבקשתן של התובעות, יידעה עוה"ד רינה סופר את בעלי התובעות בדבר הליך המכירה בהליכי כנוס של הנכס מושא התובענה שבכותרת.
בשל כך, לטענת הנתבעות, נאלצו לחזור מספר פעמים לעירייה לצורך חידוש אישורה לרישום, ואז התגלה לפקידי הערייה כי הנכס ניבנה ללא היתר, תוך חריגות בניה, והתובעות נדרשו לשלם היטל השבחה בגין הסדרת הנכס.
מר פרהם חזר על טענתו זו בבית המשפט, במסגרת חקירתו הנגדית; לדבריו, עובר להתמחרות קיבל מעוה"ד רינה סופר את נסח הטאבו של הנכס, ואף ערך בדיקות בערייה, ראה את היתר הבניה של הבניין, את התב"ע ואת צו הבית המשותף, אולם לא קיבל ממנה את העתק חוות דעת השמאי ולא ידע עליה:
"אם היו נותנים לי את השמאות הזו לא היינו פה עכשיו. אחרי שרצתי לעירייה וסידרתי את עניין ההיתר הגעתי לגב' ואמרתי שזה שוברים שנתנו לי לשלם, בבקשה תשלמי לי כי לנכס לא היה היתר, ואז היא אומרת הינה פה כתוב שאין לו היתר, מה אתה רוצה ממני שאני אשלם? כתוב שאין היתר, אמרתי למה אחרי 7 שנים את אומרת זאת" (עמ' 12, ש' 33 – 36).
...
עולה השאלה, מה משמעות הביטוי "as is"? האם, כטענת המשיבים, מדובר בסעיף ויתור (disclaimer) על כל טענת טעות או פגם בכריתה, או שמא, כטענת המערערת, הסעיף מצהיר שאין מצגים לעסקה, ועל כן ויתורו של הקונה אינו אבסולוטי אלא מוגבל להיקף הבדיקה שניתן היה לבצע עובר לחתימה על ההסכם? סבורני, כי בעניין זה הצדק עם המשיבים.
אציין, בהקשר זה, שטענת הנתבע כי התובעות הן חברות העוסקות במקרקעין וזה תחום התמחותן, לא הוכחה בראיות ואף הוכחשה ע"י מר פהרם, ואולם העובדה שאין זהו נכס המקרקעין היחיד שהתובעות רוכשות מן הנתבע בהליכי כינוס לצרכי עסקיהן, אינה שנויה במחלוקת, וגם לאור זאת היה הנתבע רשאי להסתמך על הצהרתן זו.
בנסיבות האמורות ולאור מסקנותיי לעיל, הרי לא מצאתי כי יש לתובעות עילת תביעה כנגד הנתבע, בגין התנהלותו במו"מ הטרום חוזי ולפיכך אני דוחה את כל טענותיהן בהקשר זה.
טענות התובעות לעיכוב ברישום זכויותיהן בנכס:
לטענת התובעות, הנתבע לא פעל כמצופה ממנו בפעולות הנדרשות לצורך רישום זכויותיהן בנכס, ובשל כך למשך שנים לא עלה בידיהן להשלים רישום זה.
לעניין זה, אומר תחילה, שאין כל קשר שבין טענה זו שבפי התובעות לסעדים להן עתרו במסגרת התביעה, שכן כלל הסעדים מתייחסים לטענתן להטעייה, שכאמור נדחתה.
סוף דבר:
מכל הטעמים שפורטו לעיל, התביעה נדחית במלואה.