בהקשר זה צוין, כי הסיכומים התקציביים, הגם שלעיתים הם נחתמים בפועל על-ידי נציגי אגף התקציבים וגורמים רמי דרג בשירות הממשלה, "אינם מהוים החלטה מינהלית אלא הם חלק משיח בין אותם גורמים, שאינם מהוים ישות משפטית נפרדת"; כי "למעשה, סיכומים אלה אינם אלא שלב בתהליך קביעת מדיניות אשר יתבצע בעתיד"; כי יש לראות בהם משום "תירגום מילולי בדרגה מגובשת משתנה, של סיכום המגעים הישירים בין גורמים מסוימים בממשלה, התלויים בשיח פתוח - שאין מקום לגלותו"; וכי מכל מקום - תוצאות השיח מעוגנים בהתאם לכללים הרגילים החלים על ההליך המנהלי על-ידי הגורמים המוסמכים לכך ברשות (סעיף 13).
בעיניין החלת המשיב את סעיף 9(ב)(2) לחוק, כסייג למסירת מידע אודות מדיניות בשלבי עיצוב, גורסים העותרים כי הסעיף נועד להגן על המידע הרלבנטי בטרם עוצבה המדיניות, ומן הרגע שזו נקבעה - גם אם יידחה ביצועה וגם אם תשונה בעתיד - היא אינה מצויה עוד בשלבי עיצוב ואין הצדקה שלא למסרה מטעם זה; וכי מכל מקום, המשיב לא עמד בנטל ההוכחה הנידרש להחלת הסעיף.
חזוק לכוחם של הסיכומים התקציביים כמסמך סופי, המשקף מדיניות כלכלית חלוטה, עולה, לטענת העותרים, מדברי החשבת הכללית לשעבר במשרד האוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, אשר העידה לפני הועדה לבחינת סמכויות הנהלת משרד האוצר (המכונה גם ועדת קוצ'יק): "סיכומים תקציביים הינם הסכמים בין אגף התקציבים לבין משרדי הממשלה שחלקם לא מקבלים ביטוי בתקציב שאושר בכנסת. הפרקטיקה הנוהגת הינה שהמערכת הממשלתית מתנהגת כאילו הסיכום התקציבי עבר בכנסת, לעיתים זמן רב לפני שהסיכום אכן מאושר בועדת הכספים של הכנסת... סיכומים אללו מייצגים "תקציב צל" לתקציב שאושר בכנסת שאינו על דעת השר, החשכ"ל, ולפעמים לא על דעת הממונה על התקציבים או סגן מקרו.
אשר לטענת המשיב, שהסיכומים אינם מיושמים בפועל וקיים פער בין המדיניות המתוכננת הקבועה בסיכומים לבין יישומה בפועל, מציינים העותרים כי למעשה טוען המשיב שהסיכומים שנחתמו נתונים לשינוים בעת הבצוע ולפיכך יש לראות בהם מסמכים שטרם גובשו לכדי מדיניות.
המשיב הציג אמנם בחוות-הדעת החסויה ובדיון החסוי, נושאים ורכיבים שבסיכומים התקציביים, אשר חשיפתם עלולה - לגירסתו - לשבש את התיפקוד התקין של הרשות בהכנת התקציב, על-רקע חשיבותו למדינה ולמשק, ומורכבות גיבושו, כאשר רובם נוגעים למדיניות שטרם הבשילה ולרפורמות עתידיות.
...
בנוסף טוען המשיב, כי לסיכום התקציבי, כשלעצמו, "אין תוקף משפטי והוא מהווה תכתובת פנים-ממשלתית בכל הקשור לניהול תקציב המדינה והפעילות הכלכלית הממשלתית". בהקשר זה מדגיש המשיב, כי הסיכומים התקציביים, כשלעצמם, לא משליכים ישירות על הציבור, שכן כל צעד אופרטיבי כלפי הציבור הכלול בהם, דורש "פעולה מקיימת". הסיכומים התקציביים נערכים ללא ליווי משפטי, ומכל מקום אין להם כל תוקף משפטי, לא בהיבט המינהלי ולא בהיבט החוזי, ולא ניתן לאכפם.
גם התנהלות המשיב תומכת במסקנה זו, עת הודיע במסגרת העתירה כי בתום שנת התקציב יוכלו העותרים להגיש בקשה לחשיפת הסיכומים התקציביים, ושעה שאישר לאחרונה כי לקראת אישור תקציב המדינה לשנים 2024-2023 פורסם בצד חוקי התקציב גם פרק של "עיקרי הסיכומים התקציביים", הכולל רכיבים שהבשילו למדיניות.
סוף דבר
על-יסוד האמור לעיל, החלטתו של המשיב, בדבר הסירוב הגורף והמוחלט למסור לעותרים את הסיכומים התקציביים לשנים 2022-2021, או כל מידע מהם - מבוטלת.
המשיב ישלם לעותרים, יחד ולחוד, שכ"ט בסך 12,000 ₪ כערכו של סכום זה היום, וכן את סכום האגרה ששולמה על-ידם בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום תשלומה.