בהיות המושכר מקרקעי ישראל כמשמעות המונח בסעיף 1 לחוק יסוד: מקרקעין ישראל, מנוהלים המקרקעין על-ידי רשות מקרקעי ישראל (סעיף 2(א) לחוק רשות מקרקעי ישראל, תש"ך-1960.
בתביעתה עתרה התובעת כי אחייב את הנתבעת לשלם לה דמי שכירות חופשיים בגובה 22,400 ₪ לחודש בצרוף מע"מ, בהתאם לחוות דעת השמאי מר אמיר סלמאן, החל מיום 5.7.2020, ובהתאם לפירוט הבא:
דמי שכירות בגין 389.50 מ"ר, המהוים את המושכר – 15,600 ₪ בצרוף מע"מ;
דמי שכירות בגין 409.50 מ"ר, המהוים את שטח חצר המוחזק על-ידי הנתבעת למרות שאינו מהוה חלק מהמושכר – 6,800 ₪.
ג.2 - טענות הנתבעת
מחיר המינימום למכרז נקבע על-ידי השמאי שי כהן מטעם רמ"י. בעת שקבע את מחיר המינימום היתחשב השמאי בקיומם של שוכרים מוגנים, זרם התקבולים הצפוי מדמי השכירות המוגנים, מחד גיסא, והצורך לשלם לדיירים המוגנים דמי פינוי, מאידך גיסא (סעיפים 10.4-10.5 לחוות הדעת, נספח 1א' לתצהיר מר שבת ברכה, נ/2).
ד - דיון והכרעה
ד.1 – גדר הפלוגתות
כעולה מטענות הצדדים, חלוקים הצדדים בשאלות הבאות:
האם שילמה הנתבעת דמי מפתח עת שכרה את המושכר, אם לא, האם יש לראות בהשקעותיה במושכר חלופת דמי מפתח;
האם שילמה הנתבעת לבעל הבית את חלקו בעת העברת בעלויות בנתבעת, ואם לא – האם הדבר מהוה עילה לחיוב הנתבעת בתשלום דמי שכירות חופשיים;
האם מחזיקה הנתבעת בשטחים מעבר לאלה שהושכרו לה, ואם כן – האם יש לחייבה בגינם בדמי שכירות חופשיים.
הסרת 'תיקרת' דמי השכירות מבתי עסק מישתלבת במגמה האמורה, אולי מקל וחומר, והיא נועדה כדי 'לאפשר לבעל הנכס להפיק מהמושכר המוגן, המוחזק על ידיו, דמי שכירות ראליים .
. המחוקק התכוון בו לאסור על 'בית הבית' לקבל תשלום 'דמי מפתח' – אם להשתמש בביטוי המקובל היום – מאת האיש שעמו הוא מקיים או עומד לקיים יחסי שכירות, אך לא קבע מניעה חוקית לכך שהדייר, העומד לפנות את דירתו, יקבל תשלום דמי מפתח' תמורת ויתורל על השכירות שלו לטובת אחר שיבוא במקומו כדייר' (מפי השופט אגרנט בע"א 74/49, פ"ד כרך ד' ע' 711, בעמ' 715; ראה גם פסק דינו של השופט חשין, בהיותו שופט מחוזי בת"א 288/45; ובעקבות ע"א 74/49 הלך בית משפט זה בע"א 299/54 פ"ד כרך י' ע' 1002)".
...
ה – סופו של דבר
משקבעתי כי התובעת אינה זכאית לדמי שכירות חופשיים בגין המושכר, מתייתר הצורך לדון בטענותיה של התובעת ביחס לגובה דמי שכירות אלה ודין התביעה להידחות.
משכך, אני מורה על דחיית התביעה.
התובעת תשלם לנתבעת שכר טרחת עורכי דין בסכום כולל של 10,000 ₪.