מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

גובה הפיצויים לעובד שפוטר בגלל שניסה להקים ארגון עובדים

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב סע"ש 33706-09-17 28 אפריל 2020 לפני: כב' השופטת חנה טרכטינגוט – שופטת בכירה נציג ציבור (עובדים) מר משה כהנא נציג ציבור (מעסיקים) מר מרדכי מנוביץ התובעת: SAMIT ABRAHE ע"י ב"כ עו"ד **** ועקנין הנתבעות: 1. הידברות - ארגון לקירוב לבבות ע"י ב"כ עו"ד יגאל דנינו 2. ניקיון אחד מעל כולם בע"מ ע"י ב"כ עו"ד אשר אביטן פסק דין
בפסיקה מאוחרת יותר נקבע על ידי בית הדין הארצי כי אין עוד תוקף לחזקה שנקבעה בעיניין כפר רות, אולם נקבע כי דרך הבדיקה שהותוותה באותו עניין, נותרת על כנה וכי זהות המעסיק תיקבע על בסיס הבחנה בין היתקשרות אותנטית ולגיטימית עם קבלן משנה, לבין ניסיון להסוות את יחסי העבודה המתקיימים בין העובד לבין המשתמש תוך פגיעה בזכויותיו [ע"ע 478/09 חסידים – עריית ירושלים (13.1.11)].
גם אם היתה הצדקה עניינית כלשהיא לפיטוריו של העובד, ואחד השיקולים שלקח המעביד בחשבון במסגרת מכלול השיקולים המלא היה שיקול פסול שמבוסס על הפליה אסורה על פי אחת מהעילות המופיעות בסעיף 2 לחוק, יש בכך משום הפרה של חוק שויון ההזדמנויות המקימה זכות לפצוי עבור העובד.
בקביעת גובה הפצוי, ובהיתחשב בכך כי התובעת תבעה פיצוי בשל פיטוריה שלא כדין מכח חוק שויון הזדמנויות בלבד (ולא מכח חוק עבודת נשים), אנו סבורים כי הפצוי הראוי הוא בגובה של 20,000 ₪.
...
ראשית, משאין מחלוקת כי התובעת הייתה בחודש האחרון להריונה וכי הדבר היה ידוע לנתבעת 2, הרי שלא ניתן לטעון כי מדובר בעזיבה "פתאומית". שנית, ובהתאם, באנו לכלל מסקנה מעדויות וראיות הצדדים, כי התובעת לא נטשה את עבודתה אלא כי יצאה לתקופת לידה והורות, ופוטרה בניגוד לדין.
וכדברי בית הדין הארצי בפרשת קסטרו: "קיזוז זמן הפסקה הוא זכות של המעסיק אך לא חובה. מעסיק הבוחר שלא לקזז הפסקות, אינו רשאי על פי ההלכה הפסוקה לבוא בדיעבד ולשנות את תנאי ההעסקה". [סע"ש 3263-07-13 אור שחם – קסטרו שיווק 1985 בע"מ (20.1.16)] התוצאה אפוא כי נדחות טענותיה של הנתבעת 2 לקיזוז.
סוף דבר נוכח האמור לעיל, הרי שאנו מחייבים את הנתבעת 2 לשלם לתובעת את הסכומים הבאים: פיצוי בגין הפרת חוק עבודת נשים סך של 11,450 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

להלן האירועים בגינם טוענת הנתבעת להתעמרות, וטענות הנתבעת מנגד: תקיפתה האישית על רקע ניסיון קידום והשוואת שכר העובדים לטענת התובעת תגובותיה של הנתבעת או מי מטעמה לניסיונה לקדם את בחינת תנאי עבודתם ושכרם של חמישה עובדים ששכרם נמוך היה מהשכר לדרג בו היו מצויים לפי קביעת רשות החברות הממשלתיות, במסגרת תפקידה, הייתה מתקפה אישית חסרת רסן: כך למשל במכתב מיום 18.4.16 תקף מר וולפר באופן אישי וחסר תום לב את חברות ועד הפעולה, והתובעת בכללן, וכינה אותן "קבוצה של אנשים שדנים רק בעניינים אישיים" וכן האשים את חברות ועד הפעולה כי הן מעכבות את המו"מ לצורך קידום ענייניהן האישיים, ואת התובעת בפרט כפועלת בחוסר תום לב כאשר כתב "שכחת בטעות לציין שמי שבעיקר עתידה להנות המתוספת שכר שאתה מבקש במכתב שבסימוכין, היא חברת וועד מסוימת". מדובר בהתבטאות אסורה כנגד התארגנות ראשונית.
הכרעה המסגרת הנורמאטיבית הדרושה לענייננו סעיף 33י לחוק הסכמים קבוציים, מכוחו ביקשה התובעת פיצוי כספי בגובה 200,000 ₪, קובע איסור על מעסיק לפגוע בעובד לעניין חברות או פעילות באירגון עובדים או בועד עובדים, ומנוסח בזו הלשון: (א) מעסיק לא יפטר עובד, לא ירע תנאי עבודה של עובד, ולא יימנע מקבלה של אדם לעבודה, בשל אחד מאלה: (1) חברותו או פעילותו באירגון עובדים; (2) פעילותו לצורך הקמה של ארגון עובדים; (3) המנעותו מהיותו חבר באירגון עובדים או הפסקת חברותו באירגון עובדים; (4) חברותו בוועד עובדים או פעילותו בוועד עובדים הפועל במסגרת ארגון עובדים; לענין זה, יראו ועד עובדים כפועל במסגרת ארגון עובדים אם יושב ראש ארגון העובדים או מי מטעמו נתן הודעה בכתב המאשרת זאת; (5) פעילותו לצורך הקמה של ועד עובדים.
הקף ההגנה הנתנת לעובדים בעת התארגנות נדון בפסיקה, ולפיה יש לפרש את ההגדרה "תנאי עבודה" בהרחבה, היות שהסעיף נוקט במילה "לרבות", המאפשר לבית הדין לקבוע שיחול על פגיעות נוספות, וכך נכתב [עסק (ארצי) 33142-04-13 אלקטרה מוצרי צריכה (1951) בע"מ - הסתדרות העובדים הכללית החדשה (10.4.14) (להלן – עניין אלקטרה) (ההדגשה אינה במקור – ח"ט)]: "מפסק הדין בעיניין פלאפון עולה מסר חד וברור, לפיו על המעסיק להרחיק עצמו מהתערבות בהתארגנות העובדים בכל שלב משלביה במהלך יחסי העבודה... בפסק הדין נקבע במפורש כי למעסיק אסור להפעיל לחץ על עובדים בכפיה, בהפחדות או באיומים בפיטורים בגין התארגנותם.
באותו עניין (וראו גם בעיניין בית בלב), ניתח בית הדין הארצי את השיקולים לפסיקת פיצויים לדוגמא ותכליתם ככלי עונשי אפקטיבי להטמעת נורמות וזכויות עובדים, שטיבו הרתעת מעסיקים מצד אחד, והגברת מודעות העובדים לזכויותיהם ומימושן בפועל מצד שני [בין היתר תוך אזכור ע"ע 33680-08-10 דיזנגוף קלאב בע"מ - יעקב זואילי (16.11.11)], ובעיקר פירט מה הם השיקולים בקביעת גובה הפיצויים, כך: חשיבותה של הזכות החוקתית להתארגנות והשמירה עליה, ובמיוחד התארגנות ראשונית במקום העבודה; מהותה של ההפרה (המעשה אותו הוכח כי המעסיק ביצע), עוצמתה וחומרתה; מספר ההפרות אותן ביצע המעסיק והאם מדובר בהפרה כשיטה נוהגת אצל אותו מעסיק; נסיבות הקשורות לגורמים המעורבים בהפרת הזכות להתארגנות, וביניהן זהות הגורם שביצע את ההפרה וזהות העובד שהיה המושא להפרה; גודל החברה ומהותו של המעסיק; השלכות ההפרה; האם המעסיק הוא חברה פרטית או גוף צבורי.
...
" ביום 28.9.16 הגישה התובעת לנתבעת מכתב התפטרות (נספח י"ח לכתב התביעה), אשר בו פירטה את סיבותיה, כדלקמן: "הנני חברת וועד הפעולה מטעם הסתדרות העובדים החדשה, לאורך תקופת כהונתי כחברת וועד הפעולה סבלתי מהצקות והתנכלות ברמה האישית מצד הנהלת חברת נת"ע, בעת האחרונה, עת החלו וועד הפעולה והסתדרות העובדים להאיץ את המו"מ על ההסכם הקיבוצי, התגברו ההתנכלויות אליי מצד ההנהלה והפכו תכופות ומרושעות יותר, החל בהפצת שקרים מקוממים המופנים אישית להכפשת שמי לא פעם מאחורי גבי, בניסיונות פגיעה בקשרי עבודה ואחרים אותם יצרתי בעמל רב במסגרת עבודתי וכן ב"בישול" משוב מקצועי ע"י מנהלי האישי בניגוד מוחלט לפידבקים אותם אני מקבלת מכל הפונקציות מולן עבדתי, כולל מנהלי לשעבר.
עם זאת, בנסיבות העניין סבורני כי המסמכים שהוצגו על ידי התובעת מטעם הקרן עצמה מעידים כי הלכה למעשה חסרים כספים אשר אמורים היו להיות מופרשים לטובת התובעת.
עם זאת, אינני מקבלת את טענת התובעת כי הייתה זכאית לתשלום הפרשות בתקופת הלידה וההורות מעבר ל – 14 השבועות על פי חוק (בעת הרלוונטית).
סוף דבר נוכח האמור לעיל, הנתבעת תשלם לתובעת, תוך 30 יום מהמועד בו יומצא לה פסק דין זה, את הסכומים הבאים: פיצויים לדוגמא בגין הפרת סעיף 33י לחוק הסכמים קיבוציים, בסך 20,000 ₪.

בהליך סכסוך קיבוצי (ס"ק) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מנגד, טענה המשיבה כי מר ישורון פוטר בשל עבירת משמעת חמורה, לאחר שנערך לו שימוע כדין.
"לפי העולה מהוראות החוק, החובה המוטלת על המעסיק לנהל משא ומתן קבוצי עם ארגון יציג בהתארגנות ראשונית, הנה בבחינת "ציווי עשה" המקימה לעובדים זכות פוזיטיבית למימוש זכות ההתארגנות שלהם.
על כן, פסולות ואסורות פעולות כגון אלה: הפעלת לחץ וכפייה על עובדים לבטל חברותם באירגון העובדים; פיטורים של פעילים בהתארגנות וחברי וועד, מחמת פעילותם ומעורבותם בהתארגנות; הרעת תנאי עבודה לרבות העברה לתפקיד נחות יותר; אפליה או פיטורי עובדים בגין היותם חברים באירגון עובדים וכיוצ"ב".
מר אלון ג'נח, מנהל המערך הטכני במשיבה, ניסה להניא את מר שטרית מלשוחח עם העובדים ב"בק אופיס" ובנוכחות עובדים נוספים הבהיר כי אין תועלת לעובדים מהצטרפות לאירגון עובדים (ס'136 לבקשה).
בעס"ק(ארצי) 20363-09-18 קפה נואר בע"מ – הסתדרות העובדים הכללית החדשה – הסתדרות הנוער והלומד ואח' (2.9.2019)(להלן – פס"ד קפה נואר) הבהיר בית הדין הארצי מתי יש מקום לפסוק פיצוי בסכום של עד 50,000 ₪ ומתי בסכום העולה עליו, כדלקמן: "לפיכך וכאמור לעיל, במקרה הרגיל, הפצוי שיש לפסוק לחובת מעסיק לגביו הוכח שפעל במטרה להכשיל את ההתארגנות, הוא 50,000 ₪ בגין כל הפרה (בצמוד למדד). ככל שהוכח שנעשו פעולות שיש בהן פוטנציאל ממשי ומיידי להביא לסיכול ההתארגנות, או שהוכח שפעולות מעין אלו הביאו הלכה למעשה לסיכול ההתארגנות, ניתן בנסיבות העניין לסטות מנקודת המוצא האמורה ולפסוק פיצוי לדוגמה בסכום גבוה יותר (עד תיקרה של 200,000 ש"ח כמובן, ובצמוד למדד)". בהלכה הפסוקה נקבעה שורה של שיקולים אותם יש לקחת בחשבון בעת קביעת גובה הפצוי.
...
המשיבה נהגה במר שטרית כדין ואף למעלה מכך; מר שטרית אינו מבצע את עבודתו כמתחייב מחוזה העסקתו, ונראה כי שכח שבנוסף לתפקידו בוועד העובדים, הוא בראש ובראשונה עובד ומנהל במשיבה; טענות המבקשת כאילו המשיבה מתנכלת למר שטרית הועלו רק לאחר שהמשיבה שיקפה למבקשת ולמר שטרית את חוסר שביעות רצונה מתפקודו; למרות שיחת תיאום הציפיות, ובניגוד להתחייבותו של מר שטרית לעבוד כנדרש, הוא לא מבצע את עבודתו כנדרש; עובדה זו באה לידי ביטוי בתגמול שמהווה חלק משכרו; דרישת המבקשת כי המשיבה תשלם לו תגמול מלא גם מקום בו הוא אינו מבצע את מלוא היקף משרתו, היא שערורייתית ובלתי מוסרית; אין ממש בטענות המבקשת בנוגע ל"חופשות" של מר שטרית.
כמו כן, אנו מורים למשיבה להכליל שעות היעדרות מאושרות למר שטרית (עד 15 שעות ועד בחודש) בחישוב אחוזי המשרה.
אנו מורים למשיבה לשלם למר שטרית שכר בגין שני ימי החופשה שאושרו לו: 24 ו-25 בחודש דצמבר 2019 ובוטלו על ידה שלא כדין ואשר טרם שולמו.
המשיבה תשלם למבקשת הפיצוי הכולל בסך 300,000 ₪ בתוך 30 יום.

בהליך סכסוך קיבוצי (ס"ק) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עקרונות אלו עוגנו בתיקוני חוק הסכמים קבוציים, כאשר סעיף 33י לחוק קובע איסור על מעסיק לפגוע בעובד על רקע חברות או פעילות באירגון עובדים או בועד עובדים, לרבות בפעילות להקמת נציגות עובדים במקום העבודה, ומנוסח בזו הלשון: (א) מעסיק לא יפטר עובד, לא ירע תנאי עבודה של עובד, ולא יימנע מקבלה של אדם לעבודה, בשל אחד מאלה: (1) חברותו או פעילותו באירגון עובדים; (2) פעילותו לצורך הקמה של ארגון עובדים; (3) המנעותו מהיותו חבר באירגון עובדים או הפסקת חברותו באירגון עובדים; (4) חברותו בוועד עובדים או פעילותו בוועד עובדים הפועל במסגרת ארגון עובדים; לענין זה, יראו ועד עובדים כפועל במסגרת ארגון עובדים אם יושב ראש ארגון העובדים או מי מטעמו נתן הודעה בכתב המאשרת זאת; (5) פעילותו לצורך הקמה של ועד עובדים.
בהיבט הקבוצי, שקלנו בהכרעתנו כמתחייב מן הפסיקה, את השפעת הפיטורים על חופש ההתארגנות ואת סיום העסקתו של ד"ר רונן והעברתה של גב' טוך להעסקה תקנית, כגורם מצנן להתארגנות עובדי המחקר והפרויקט כקבוצה נפרדת בתוך הקבוצה הכללית של הסגל המינהלי, בהתאם לעניין הוט טלקום שבו נפסק כך: " אחד מהכלים המרכזיים בהם נוקטים המעסיקים להכשלת התארגנות עובדים בשלביה הראשונים, הוא פיטורי פעיל או פעילים מרכזיים בהליך ההתארגנות. פעולה זו מרתיעה עובדים אחרים מהצטרפות לאירגון העובדים, מתמיכה במהלך ההתארגנות או ממעורבות פעילה בו. עובד שנוכח לדעת, כי חברו פוטר בשל מעורבותו בהתארגנות העובדים, יחשוש לקחת חלק באותה התארגנות פן יבולע לו כחברו. במרבית המקרים, מוסווית המטרה האמיתית או המניעים האמתיים העומדים ביסוד הפיטורים והמעסיק יעלה טענות בדבר צמצומים, שינוי אירגוני, תיפקוד כושל, עבירות משמעת וכל כיוצא באלה. משמעות הדברים היא, שפיטורי עובד על רקע מעורבותו באיגוד העובדים, מהוים פגיעה כפולה בזכות ההתארגנות: פגיעה אישית בזכותו של אותו עובד להיתאגד, ופגיעה קיבוצית בדרך של שלילת זכותם של כלל עובדי המפעל להחליט באופן חופשי אם להצטרף לאירגון עובדים." ובהמשך: אחד מהנימוקים המרכזיים בפסק דינו של בית הדין האיזורי היה, כי מאחר ו'מצויים אנו בעיצומו של הליך ניסיון התארגנות מצד חלק מעובדי המשיבה.
בעיניין עס"ק (ארצי) 61532-12-16 בית בלב בע"מ - הסתדרות העובדים הכללית החדשה (6.3.19) סוכמו השיקולים שיש להביא בחשבון בעת קביעת הפצוי, כדלקמן: "מתוך ראיית האנטרס המוגן כאמור ותכלית החקיקה, השיקולים שפורטו בפסיקה הם מהותה של ההפרה ומידת חומרתה (כאשר פיטורי עובד ייחשבו בדרך כלל להפרה חמורה יותר מאשר פגיעה בתנאי שכרו או בקידומו); עתוי ההפרה ומשך הזמן בו התבצעה (כאשר ככל שההתארגנות מצויה בשלב רגיש ושברירי יותר, דוגמאת השלב ה"עוברי"-ראשוני, תיחשב פגיעה בה כחמורה יותר); סוג האמצעים בהם השתמש המעסיק כדי לנסות ולפגוע בהתארגנות; זהות הגורמים המעורבים בבצוע ההפרה מצד המעסיק; מספר העובדים כלפיהם בוצעה הפרה וזהותם (כאשר ככל שההפרה כוונה כלפי העובד או העובדים אשר עומדים בראש ההתארגנות וקיומה של ההתארגנות תלוי בהם, יצדיק הדבר החמרה); מספר ההפרות שבוצעו על ידי המעסיק והאם מדובר ב"שיטה נוהגת אצל אותו מעסיק"; ההשלכות שהיו לבצוע ההפרה (עד כמה פגעה בפועל בזכות ההתארגנות, עד כדי סיכולה של ההתארגנות); האם ההפרה החלה או נמשכה למרות התראות/אזהרות מצד העובד, ארגון העובדים או אחרים; תיקון דרכיו של המעסיק מאז ההפרה, דוגמאת ניהול משא ומתן קבוצי שהוביל לעריכת הסכם קבוצי; וכן מידת תום ליבם של הצדדים ואופן היתנהגותם במסגרת ההליכים השפוטיים (עניין אלקטרה; עניין קל אוטו; עניין מסיעי שדרות).
בנוסף, פסיקת פיצוי על הצד הגבוה תבטא גם "הרתעה והסתייגות חברתית מההתנהגות המפירה לצד קידום ההפנמה של נורמות ראויות", כאשר גובה הפצוי עשוי להוביל לתהודה ציבורית ולפגיעה תדמיתית אשר בה "טמון אולי עיקר ההרתעה ביחס למעסיק מעין זה" (שם).
בהתאם לכללים אלו, בהיתחשב ברציונאל בפסיקת פיצויים אלו כפיצויים לדוגמא, עונשיים במהותם; בהנתן שמדובר בשתי הפרות, אשר כל אחת מהן נוגעת לפגיעה בעובד ממובילי ההתארגנות; כמו גם בהיתחשב בגודלה של האוניברסיטה כמעסיק גדול ואף משמעותי בסוגו, ומנגד בעובדה שלא מדובר בהתארגנות ראשונית "פרופר", אלא בפגיעה בתוך מוסד מאורגן; בשיקלול סוג הפגיעה והשלכותיה; ולאחר שבחנו פסיקות דומות של בתי הדין בעניינים אחרים, באנו לכלל מסקנה כי ההסתדרות זכאית לפצוי בגובה 150,000 ₪.
...
בנסיבות כפי שהובאו לעיל, בהן שוכנעתי כי לא חל בנסיבות המקרה החריג או ההסכם הקיבוצי, וכן כי טיפולי הפוריות לא היוו גורם בהחלטת המעסיקה לצמצום היקף שכרה של העובדת, ונמצא כי הבסיס למצמום האמור הינו המעבר לתקן תחת הסכם קיבוצי, בהתאם להעסקת יתר העובדים בתפקיד הזהה לתפקידה של העובדת, אני מתירה את צמצום שכרה של העובדת מ – 15,000 ₪ ל – 11,600 לחודש בהתאם להסכם הקיבוצי, החל מיום.
ואכן, גם בספרות הודגש הצורך לפסוק פיצויים אפקטיביים נוכח החשש שמעסיקים יגיעו למסקנה כי "המאזן הכלכלי" מצדיק את סיכול מהלך ההתארגנות גם במחיר של הפרת הדין ותשלום קנסות, כדי למנוע כינונם של יחסי עבודה קיבוציים (אדלר וקוקה, לעיל).
בהתאם לכללים אלו, בהתחשב ברציונל בפסיקת פיצויים אלו כפיצויים לדוגמא, עונשיים במהותם; בהינתן שמדובר בשתי הפרות, אשר כל אחת מהן נוגעת לפגיעה בעובד ממובילי ההתארגנות; כמו גם בהתחשב בגודלה של האוניברסיטה כמעסיק גדול ואף משמעותי בסוגו, ומנגד בעובדה שלא מדובר בהתארגנות ראשונית "פרופר", אלא בפגיעה בתוך מוסד מאורגן; בשקלול סוג הפגיעה והשלכותיה; ולאחר שבחנו פסיקות דומות של בתי הדין בעניינים אחרים, באנו לכלל מסקנה כי ההסתדרות זכאית לפיצוי בגובה 150,000 ₪.
סוף דבר ניתנים בזאת הצווים הבאים: צו עשה המורה על ביטול החלטת פיטוריו של ד"ר רונן, והשבתו לעבודה בתפקיד מתאים להשכלתו, נסיונו וכישוריו באותם תנאים ובאותו שכר, באופן שבו הועסק עובר לקבלת ההחלטה על סיום העסקתו ביום 31.1.21.

בהליך ערעור סכסוך קיבוצי (עס"ק) שהוגש בשנת 2022 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

לגופם של דברים נטען כי ההסתדרות הפרה את חובת תום הלב, ובכלל זה חובתה למסור לעובדים מידע מלא ונכון וחובתה שלא להפיץ "מידע פוגעני ושקרי שמיועד להלך אימים על העובדים, כשהטוען אותו יודע היטב שאינו נכון". עוד נטען שאין כל יסוד לטענות לפגיעה בהתארגנות, בין היתר משראשי הצוותים הם עובדים זוטרים הרשאים להתבטא בקשר להתארגנות; הודעת סקובר לעובדים מיום 27.10.20 נשלחה בעקבות הריאיון בערוץ 13, לשם תיקון המידע הכוזב שעלה בו; לסקובר הסתבר שהמזרחי, באמצעות מר שטיינר, העבירה את פרטיהם האישיים של עובדי סקובר להסתדרות; על רקע אופי היתנהלותו של מר שטיינר, חֶלקה עוד מאז שפעל מטעם המזרחי, הוא "הצליח להביא להתאגדות עובדים - אבל נגדו"; הודעות של עובדים נגד ההתארגנות היו ועודן על דעתם; פורום סקובר אינו "ועד מטעם"; מר שטיינר זומן לשימוע מטעמים עינייניים הנוגעים לאי עמידתו במינימום השעות הנידרש, כפי שעלה זמן רב לפני פרוץ ההתארגנות בהסתדרות, וזימונו לשימוע אפילו נדחה על רקע ניסיון ההתארגנות בהמזרחי, בשים לב למעמדו כיו"ר ועד הפעולה.
טענות נוספות שהעלתה סקובר: אין יסוד לטענות לפגיעה בהתארגנות ולסעד הכספי הנתבע בגין כך, מה עוד שאלה חורגים משעור הפצוי שנקבע בחוק ובפסיקה והם מתאיינים נוכח היתנהלות ההסתדרות; אין אמת בהצגת סקובר כמכשילת התארגנויות סדרתית; ההסתדרות היתנהלה בכוחניות, עשתה שימוש בתקשורת ובהליכי משפט כדי לפגוע בשמה הטוב של סקובר ולציירה כמעסיקה לא הוגנת ומפרת חוק, תוך הפצת ידיעות כוזבות; ההסתדרות מסתירה מידע חיוני בנוגע ליציגות ולא מספקת הבהרות בנוגע לדרך שבה הגיעה לידיה רשימת העובדים ועוד; ההתנהלות הכוחנית באה לידי ביטוי גם בהתנהלות מר שטיינר, הכוללת, בין היתר, לכאורה, ניסיון סחיטה באיומים כלפי עובד אחר שעזב את סקובר בשל כך; מעשיו של מר שטיינר הצדיקו את פיטוריו מיידית ואילמלא שימש כיו"ר ועד הפעולה כך היה נעשה; ההסתדרות נתפסת על ידי העובדים כמביאה בעצמה לזילות זכות ההתארגנות, בכך שמחלקת טובות הנאה בתמורה להצטרפות לשורותיה; חלוקת המאפה למצטרפים בלבד, ללא גביית תשלום באותו שלב של ההתארגנות וללא לקיחת פרטים לתשלום עתידי - פוגמת בוולונטריות ההצטרפות; ההסתדרות פועלת בחוסר שקיפות כלפי עובדים ומתעלמת מבקשותיהם למידע; סקובר הפניתה, בין היתר, לפסק הדין של בית הדין האיזורי בעיניין סודהסטרים[footnoteRef:14].
בהתאם נקבע כי עד לכינונו של ארגון יציג, כל התבטאות של המעסיק לגבי ההתארגנות והשלכותיה מקימה חזקה של השפעה אסורה ולחץ בלתי הוגן על העובד בנוגע להתארגנות, ומשכך אסור למעסיק (בין היתר) לנקוט במעשה או התבטאות השוללים את ההתארגנות, במישרין או בעקיפין; לפנות לעובדים בכל דרך או לקיים עימם פגישות אישיות או קבוצתיות בנוגע להתארגנות והשלכותיה; להחתים עובדים על מכתב בנוסח אחיד לפיו אינם מעוניינים בייצוג של ארגון עובדים או לשכנע עובדים לבטל את טפסי החברות שלהם באירגון עובדים; לנצל את כוחו בהפעלת לחץ על העובדים 'בהפחדות או באיומים בפיטורים, או בפיטורים, בגין התארגנותם.
דעת הרוב מנתה את השיקולים השונים שנזכרו בפסיקה בקביעת שיעור הפצוי בגין פגיעה בהתארגנות, ציינה כי במקרה דנן "מדובר בשלוש הפרות" ופסקה פיצוי כולל בשיעור של 80,000 ₪, תוך פירוט השיקולים הבאים: מר שטיינר לא פוטר לבסוף ואכן צימצם את עבודתו בסקובר עד למינימום ללא הסבר מספק, אך סקובר היתנהלה איתו שלא כדין בכך שנטלה ממנו סמכויות בין השאר בשל תפקידו בהתארגנות, והדבר עשוי להתפרש אצל העובדים כמסר בגנות ההתארגנות; ביחס השונה יש משום תמיכה, ולו עקיפה, במתנגדים; לא היה מקום לכנס את פורום סקובר "בסמיכות להתארגנות הראשונית" אך משסקובר הביעה נכונות לדחות את כינוסו אף לפני מתן ההחלטה הראשונה, יש לפסוק פיצוי ברף הנמוך; ההפרות לא מצדיקות פיצוי ברף המאקסימאלי הגבוה; יש לתת משקל לגודלה של סקובר ולאופי העבודה הייחודי בה המקשה על ההתארגנות.
...
דעת המיעוט (נציג הציבור מר ערן בסטר) התרשמה שסקובר מקפידה על הכללים וכי אירוע פיינטוך אינו אלא "אירוע מקומי שאינו יכול להעיד על שיטה או כוונה", וסברה כי בנסיבות אלה יש לדחות את הבקשה הזמנית השנייה במלואה.
בנסיבות שכאלה לא מצאנו הצדקה לסטייה ממדיניות פסיקת ההוצאות.
סוף דבר הערעור (של סקובר) מתקבל בחלקו.
הגם שקבענו כי באופן עקרוני ניתן להצטרף לארגון עובדים בשיטה הטלפונית, מצאנו כי לאור האופן שבו יושמה שיטה זו במקרה דנן, לא הוכח כי ההסתדרות היתה ארגון העובדים היציג בקרב עובדי סקובר במועד הכרזת היציגות (22.10.20).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו