בעע"מ 6823/10 מתן שירותי בריאות בע"מ נ' משרד הבריאות (נבו 28.02.2011) (להלן: "עניין שירותי בריאות") סקר בית המשפט העליון את הרציונל של הכלל ושל החריגים לו וכך אמר: "כידוע, בית המשפט אינו יושב כ'ועדת מכרזים עליונה' ואינו ממיר את שיקול דעתה של ועדת המכרזים בשקול דעתו. כך, בפרט, כשהחלטה הנתקפת נוגעת למתן ציונים ולחלוקת נקוד, המצויים ב'גרעין הקשה' של שיקול הדעת המקצועי של הועדה, ונסמכים על ניסיונה ומומחיותה בתחום. הבקורת השיפוטית בהקשר זה נועדה לבחון האם החלטת הועדה הנה סבירה, והאם נתקבלה כדין ומשיקולים עינייניים, או שמא נפל בה פגם מהותי שאינו עולה בקנה אחד עם עקרונות דיני המיכרז הצבורי (ע"א 4964/92 נשיץ נ' עשת, פ"ד נ(3) 762, 769-768 (1996); עע"ם 3190/02 קל בנין בע"מ נ' החברה לטפול בשפכים רמת לבנים בע"מ, פ"ד נח(1) 590, 598-597 (2003); עניין רון עבודות עפר, סעיף 11)".
עוד נקבע, בעיניין שירותי בריאות, כי נקודת המוצא היא, כי בית המשפט המינהלי אינו יושב כ'וועדת מכרזים עליונה' ואינו שם את את שיקול דעתו במקום שיקול דעתה של הועדה המקצועית.
אבהיר את דבריי;
כאשר מדובר בקריטריונים ברורים ומוגדרים (וכך ראוי שיהיה קריטריונים אשר נקבעים במסמכי מכרזים) שיקול הדעת של ועדת המכרזים וכן של הועדה המקצועית, יכול שיופעל בתוך גבולות המתחמים, אשר תוחמים הקריטריונים.
...
בעקבות החלטות שניתנו על ידי בעניין זה, הומצאו המסמכים לעותרת ובעקבות כך היא הגישה ביום 25.8.21 עתירה מתוקנת (להלן: "העתירה") ובה פירטה טענות ספציפיות לכשלים שנפלו בקבלת הצעת הזוכה (ראו החלטתי בסיום ישיבת יום 25.8.21).
בסופו של דבר החלטתי שהדרך הנכונה ראוי ללכת בה, במקרה זה, היא לבטל את הניקוד של כל המציעות ולמנות ועדה מקצועית חדשה, בתיאום עם משרד הרווחה, תוך מתן הוראה לפיה חלק מחברי הוועדה המקצועית יהיו נציגי המשרד.
בנוסף, ביטול מכרז פוגע במי שהגישו הצעות במכרז הקודם, פוגע בסודיות ההצעות (אשר כבר נחשפו) ובסופו של דבר - פוגע בציבור הנזקק לשירותים בהם עוסק המכרז.
התוצאה
לאור כל האמור לעיל, אני מורה כדלקמן:
כל פעולות הוועדה המקצועית מבוטלות בזה.