בירור הטענה כמוהו כמתן סעד כספי החורג תחום סמכותו של בית משפט זה. סעיף 40(א) לחוק המקרקעין קובע כי חלוקת התמורה תהיה לפי החלק היחסי בנכס ואינו כולל בתוכו תשלומי איזון או מאפשר זאת, וזאת בנגוד לסעיף 39 לחוק המקרקעין המסדיר פירוק שתוף בדרך של חלוקה בעין ומאפשר תשלומי איזון.
לשיטתם, "נולדת ההכרה, כנראה לא רק אצל כונסי הנכסים, כי הצורך בהכרעה בגדרה של תובענה נוכחית זו הוא מסובך ואולי אף לא ישים". הכונסים טוענים שייתכן שיש לסייג את עמדתם במישור הדיוני רק למצב שבו הצורך באיזון שמאי קם שלא מכוח תכנית שכבר לקחה בחשבון את נושא מטלות הפינויים, ולמצב שבו עריכת השיקלול פשוט ואינו מחייב הבאת ראיות ודיון שמאי מורכב בתובענה שלא נועדה לצורך כך. ייתכן שבמקרה מיוחד כזה, כמו כאן, הדרך הנכונה היא שהחלוקה בתיק פירוק השתוף תהא על פי המצב הרישומי, אך מבלי להכריע בזכאות הצדדים, וטענות איזון ישמעו בהליך שייפתח בנפרד.
תקנה 10(א) לתקנות איחוד וחלוקה מחילה על מוסד התיכנון חובת משלוח הודעות אישיות לבעלי הזכויות בקבעה: "הופקדה תכנית הכוללת הוראות בדבר איחוד וחלוקה שלא בהסכמת הבעלים, ישלח מוסד התיכנון הדן בתכנית בדואר רשום, על חשבון מגיש התכנית, הודעות לכל בעלי המקרקעין שבמתחם האיחוד והחלוקה בהתאם לטופס 3 שבתוספת; העתק של כל הודעה כאמור יישמר בידי מוסד התיכנון".
סעיף 125 לחוק התיכנון והבנייה קובע לוח זמנים קצר יחסית – בן עשרים חודשים – להשלמת רישום הזכויות שנוצרות מכוח התכנית בפנקסי המקרקעין: בתוך שמונה חודשים מיום תחילת תוקפה של החלוקה החדשה, יגיש יושב ראש הוועדה המקומית למנהל כהגדרתו בפקודת המדידות, תכנית לצורכי רישום התואמת את התכנית של החלוקה החדשה שאושרה; בתוך חודשיים מהיום שהועברה התכנית למנהל, יאשרה ככשרה לרישום (סעיף 125(א) לחוק); בתוך שמונה חודשים מהיום שאושרה תכנית ככשרה לרישום, יעביר יושב ראש הוועדה המקומית ללישכת רישום המקרקעין הנוגעת בדבר את התכנית, וכן את העתק התכנית לחלוקה החדשה שאושרה על תשריטיה, כשהוא חתום על ידיו, ורשם המקרקעין ירשום את החלוקה בהתאם לתכנית בתוך חודשיים מהיום שהועברו אליו התכנית והעתק התכנית כאמור (סעיף 125(ב) לחוק).
על כן פירוק השתוף בזכויות ייעשה לפי הוראות חוק המקרקעין; והרי דין הוא כי "כונס הנכסים, כחלק מתפקידו, אמור לחלק את התמורה שהתקבלה בשל מכירת המקרקעין לבעלי הזכויות. ככלל, חלוקה זו היא כפי חלקם היחסי של הבעלים במקרקעין מושא הליך כנוס הנכסים" (שקד, בעמ' 285).
ככל שהרוכש מעוניין בהיתר בניה, יהא עליו להשלים את מלאכת הפינוי שכן פינוי הוא תנאי לקבלת היתר ללא קשר לנספח הפינויים.
הכונסים יפעלו בהתאם, ויגישו בבוא העת בקשה למתן הוראות הכוללת טבלה שמפרטת את חלקו של כל בעלים בתמורה לפי טבלת ההקצאה, בשים לב לשינויים בזכויות שנמכרו מאז שהוגשה התובענה.
...
בסופו של דבר הקרקע נמכרה במחיר גבוה מהותית מהשומה (שמלכתחילה לא כללה את עלות הפינויים, להבדיל מדחיית מימוש בגינם).
אולם, כפי שאראה, אין כל הכרח להגיע למסקנה פרשנית כזו.
המענה המשפטי לסוגיה זו הוא סבוך למדי, ולנוכח התוצאה שאליה הגעתי לא ראיתי להרחיב בו.
סוף דבר
מכל המקובץ לעיל עולה כי יש לחלק את התמורה לפי מפתח הזכויות שנקבע בטבלת ההקצאה.