המערערת הייתה מיוצגת על ידי יועצי מס ורואי חשבון אשר פנו אל המוסד, והגישו את הדו"חות הכספיים של המערערת, והם אלו אשר היו צריכים להיות מודעים לתשלום דמי הביטוח שהיא משלמת בהשוואה להקף עבודתה, והיה עליהם לייעץ לה אם להגיש בקשה לשינוי מעמד.
מדובר בהנחיה פסולה ובלתי חוקית, בהיותה מנוגדת לסעיף 5 לחוק ולפסיקה בעיניין רד; העובדה שהמערערת דיווחה על הנתונים בדיעבד אינה פוטרת את המוסד מהפעלת שיקול דעתו, אך המוסד לא הפעיל שיקול דעת בעיניינה של המערערת אלא דחה את בקשתה באופן שרירותי ובאופן בלתי מנומק; אין לקבל תוצאה שלפיה המוסד מפעיל את סמכותו לשינוי המעמד רק כאשר השינוי הוא לטובת המוסד ולא לטובת המבוטח.
...
לטענת המערערת, הדיווח בדבר 40 שעות עבודה בשבוע אינו נכון, ומעולם לא עבדה 8 שעות ביום, וכי מאז שנת 2009 צמצמה את היקף עבודתה כ"עצמאית" גם נוכח הכנסותיה הנוספות מנדל"ן.
ביום 2.5.2013 השיבה פקידת המוסד למערערת כי הבקשה נדחית, כי במהלך כל השנים היא שילמה דמי ביטוח כ"עצמאית" ואף הוגשו על ידה בקשות לתיקון מקדמות באמצעות מייצגיה, אך לא דווח על צמצום שעות עבודתה; היוזמה לשינוי מעמד מוטלת על המבוטח או מייצגיו, ומשלא הוגשה כל בקשה לא ניתן לאשר את בקשתה בדיעבד; המוסד אינו יוזם פנייה למבוטח בעניין צמצום שעות עבודה גם כאשר חלה ירידה בהכנסות, שכן אין בהכרח קשר בין שעות העבודה לבין רווחים; במהלך השנים נהנתה מזכויות ביטוחיות וגם מטעם זה אין מקום לשינוי מעמד בדיעבד.
נוכח המסקנה אליה הגענו, אין לנו צורך להידרש לשאלת הפעלת שיקול הדעת של המוסד, ובאלו נסיבות יש מקום לכך שתיעתר בקשתו של מבוטח לשנות בדיעבד את מעמדו מ"עצמאי" ל"עצמאי שאינו עונה להגדרה", בהתחשב בעובדה שבמהלך התקופה שבה היה המבוטח מסווג כ"עצמאי" הוא נהנה מכיסוי ביטוחי, אף אם לא אירע מאורע שזיכה אותו בגמלה.
סוף דבר – הערערור נדחה.
המערערת תשלם למוסד הוצאות בסך של 4,000 ₪, וזאת בתוך 30 יום מהמועד בו יומצא לה פסק הדין.