סגנית הנשיא ורדה וירט-ליבנה
לפניי בקשת רשות ערעור על פסק דין של בית הדין האיזורי בתל אביב (השופטת אירית הרמל; בל' 16560-10-14) בו נדחה ערעור המבקשת על החלטת הועדה הרפואית לעררים (נפגעי פוליו) מיום 20.8.2014 (להלן – הועדה).
על החלטת הועדה הגישה המבקשת ערעור לבית הדין האיזורי ובו טענה, כי הועדה טעתה בכך שלא קבעה כי הטיפולים שעברה המבקשת בארץ לצורך טפול במחלת הפוליו ואשר כללו גירויים חשמליים ברגלה הימנית בין השנים 1953 - 1954, מהוים טפול רפואי על פי החוק.
עוד טען המשיב, כי הועדה לא הייתה צריכה להתייחס לחוות הדעת של ד"ר ארסבן, שכן הוא כלל לא נידרש לשאלה האם המבקשת עונה להגדרות החוק, והסתפק בקביעה כללית לפיה "מאחר והחוק השתנה יש להכיר במחלתה".
בית הדין האיזורי דחה את העירעור בפסק דין מנומק, וקבע כך:
חוק פיצוי לנפגעי פוליו, תשס"ז-2007, קובע מיהו "נפגע פוליו" המוכר לפי חוק זה, בסעיף 2 לחוק, כדלקמן:
""נפגע פוליו" – תושב ישראל שלקה בישראל במחלת שיתוק ילדים או שקבל בישראל טפול רפואי בשל מחלת שיתוק ילדים שבה לקה ושרופא מוסמך או ועדה רפואית לעררים כאמור בסעיף 7 קבעו כי נגרמה לו נכות עקב אותה מחלה".
כך, בהצעת החוק פיצוי לנפגעי פוליו (תיקון מס' 2) (החלת החוק על חולי פוליו שלקו מחוץ לישראל וטופלו בישראל), התשע"ב- 2012, המונח "טפול רפואי" הוגדר: "טפול רפואי- טפול רפואי במחלת שיתוק ילדים שניתן בישראל על ידי המדינה, הסוכנות היהודית, קופת חולים כהגדרתה בחוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ"ד- 1994, או הסתדרות מדיצינית הדסה, או מטעמם, עד יום כ"ג בטבת התש"ל (1 בינואר 1970;". ובדברי ההסבר של הצעת החוק נימנו שיטות הטיפול השונות - "שיטות הטיפול בחולי הפוליו בישראל היו זהות לשיטות הנפוצות בשאר העולם, והחולים בישראל ומחוצה לה קיבלו טפול ראשוני דומה שכלל, בין היתר, ניוח לתקופה ארוכה, גיבוס של כל הגוף, בידוד והסגר ממושכים, הידראותראפיה, אקלטרותרפיה (גירויים חשמליים של השרירים המשותקים)...". אולם בנוסחו הסופי של החוק, המונח "טפול רפואי" הוגדר אחרת, כדלקמן: ""טפול רפואי" – ניתוח שבוצע בישראל עד יום כ"ג בטבת התש"ל (1 בינואר 1970) כחלק מהטיפול במחלת שיתוק ילדים שניתן על ידי המדינה או מטעמה או על ידי מוסד רפואי כהגדרתו בסעיף 24 לפקודת בריאות העם, 1940;". ומכאן כי ברי שרצונו המובהק של המחוקק הוא, להגביל את המונח "טפול רפואי", רק לניתוח בלבד.
בבקשת רשות העירעור חוזרת למעשה המבקשת על טענותיה, כי הטיפול שעברה בגירויים חשמליים מהוה "טפול רפואי" לצורך הכרה על פי חוק פיצוי לנפגעי פוליו.
...
אשר להכרעתי
לאחר שעיינתי בבקשה על נספחיה, בפסק הדין של בית הדין האזורי, בפרוטוקול הוועדה מיום 20.8.2014, ובכלל המסמכים שבתיק, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות.
משכך הם פני הדברים, לא מצאתי בטענות המבקשת טעם המצדיק להתערב בפסק דינו של בית הדין האזורי, ודין הבקשה להידחות.
סיכומו של דבר – בקשת רשות הערעור נדחית ללא צו להוצאות.