בבית המשפט העליון
רע"א 1414/20
לפני:
כבוד הנשיאה א' חיות
כבוד השופט נ' הנדל
כבוד השופט ד' מינץ
המבקש:
אליאס חורי
נ ג ד
המשיבים:
1. מנכ"ל משרד הבריאות
2. ועדה לפי סעיף 44א לפקודת הרופאים
בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים (כב' השופט מ' בר-עם) מיום 22.1.2020 בעב"י 4243-11-19
תאריך הישיבה:
כ"א באלול התש"ף
(10.9.2020)
בשם המבקש:
עו"ד אביגדור פלדמן; עו"ד יפעה בקר מימרן
בשם המשיבים:
עו"ד גלעד קאלך
][]פסק-דין
העירעור נדחה ביום 22.1.2020 ובפסק דינו קבע בית המשפט המחוזי כי היתערבות שיפוטית בהחלטות משמעתיות הניתנות על ידי הגורמים המוסמכים נעשית במשורה "ורק באותם מקרים שבהם סבור בית המשפט כי העונש שהוטל סוטה במידה ניכרת לקולה או לחומרה; כי נפל משגה מהותי בשקול הדעת; או כי העונש שהוטל מחטיא באופן ברור את מטרתו". עוד צוין כי בעניינינו מדובר באמצעי ביניים שאינו נשען על קביעות סופיות, וכי הגם שסמכות המנכ"ל מופעלת על בסיס המלצת הועדה, בסופו של יום הסמכות נתונה בידיו וכך גם הסמכות לסטות לחומרה מן ההמלצה.
נקבע כי חרף העובדה שהמערער טרם הורשע בדין המשמעתי או בדין הפלילי, והגם שחלוף הזמן ממועד קרות האירועים המיוחסים לו משמש שיקול לטובתו – "חומרת מעשיו של המערער, בנסיבות ביצוען, והפגיעה הגלומה באמון הבסיסי שנידרש מרופא, אינם מאפשרים, משיקולים של אינטרס הציבור, לאפשר את חזרתו של המערער לעסוק ברפואה, כל שכן במקום בו בוצעו חלק מהמעשים המיוחסים לו בכתב-האישום". עוד קבע בית המשפט כי "בהנתן כתב-אישום בעבירות מין חמורות, אין להשלים עם עבודתו של המערער ללא פקוח בר-אכיפה. כעולה מעמדת המשיבה בדיון, לא ברורה כלל מידת הפיקוח של משרד הבריאות על עבודת המערער בבית-חולים המשפחה הקדושה בנצרת, בהיותו בית-חולים פרטי".
מכאן ההליך שבפנינו, שהחל כבקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי.
עם זאת, ביום 16.4.2020 הוגשה לשר הבריאות קובלנה משמעתית נגד המערער לפי סעיף 41 לפקודה, ונערכו פעולות לשם הקמתה של ועדה לפי סעיף 44(א) לפקודה לשם שמיעת טענותיו של המערער טרם קבלת החלטה על ידי שר הבריאות בקובלנה.
...
מהי, אם כן, הפרשנות אשר מיטיבה להגשים את תכליות החוק? נראה כי הן התכלית הסובייקטיבית הן התכלית האובייקטיבית תומכות במסקנה שלמנכ"ל הסמכות להורות על התליית או הגבלת רישיונו של רופא אף אם המלצת הוועדה הייתה שונה.
במילים אחרות, המנכ"ל אינו רשאי לבטל את המלצת הוועדה כלאחר יד. אולם, בהתקיים טעם של ממש אשר בגינו מצא כי בנסיבות העניין נדרשת מסקנה אחרת – מקלה או מחמירה מזו שעליה המליצה הוועדה – רשאי המנכ"ל ואף חייב להפעיל את שיקול הדעת המסור לו ולקבל החלטה עצמאית.
אשר על כן, יש לדחות את הערעור ללא צו להוצאות.