בהתאם להחלטה בבר"ע, פנו המבקשים לקצין מטה משפטים באיזור יהודה ושומרון ובתאריך 7.6.22 ניתן אישורו מכוח סמכותו לפי סעיף 3(א) ו-(ב) לצוו בדבר עזרה משפטית (יהודה ושומרון) (מס 348), תש"ל-1969 בדבר ההכרה בצו הירושה שניתן בביה"ד השרעי בביר-זית בתאריך 22.2.18 (אישור קמ"ט משפטים צורף כנספח ב' לבקשה) (להלן-"אישור קמ"ט משפטים").
המבקשים הוסיפו וטענו כי צו הירושה הוכר כדין ע"י הממונה מכוח צו העזרה המשפטית ובהתאם לסעיף 6 לצוו שעת חרום וניתן להוציאו לפועל, כאילו היה פסק דין שניתן בישראל.
המקרקעין, הועברו לאחר מלחמת ששת הימים לשליטה של המפקד הצבאי ומנוהלים ע"י המנהל האזרחי באיו"ש. לוח רישום הזכויות שנוהל בלישכת הרישום הירדנית באיזור, מנוהל ע"י המשיב 8 שהוא הרשות המוסמכת במנהל האזרחי, לרשום זכויות במקרקעין באיזור (ראו למשל: צו בדבר עיסקאות במקרקעין (יהודה ושומרון) (מס' 25), תשכ"ז-1967.
כך ראינו, שלשאלת הסמכות הבינלאומית העניינית בעינייני מקרקעין לא התיחסו לאיזור, על-פי המציאות, כאל חוץ-לארץ, וכך גם לעניין המצאת כתבי-בי-דין (ע"א 179/77 [4])" בהמשך נאמר: "מן הראוי לבחון כל שאלה ונושא לגופם בנוגע לפסק, כשכל כלל שבמשפט הבנלאומי הפרטי ייבחן גם על-פי הרציונל העומד מאחוריו, תוך היתחשבות באופי היחסים הפוליטיים, החברתיים והמשפטיים שבין ישראל והאיזור". במסגרת אותו העירעור, לא נידרש בית המשפט להכריע אם הפסק מהאיזור הוא פסק זר או פסק מקומי (שם, עמ' 411-412).
נוכח המורכבות המתוארת לעיל, ביחסים בין מערכות המשפט במדינת ישראל ובאיזור, תוקן צו העזרה המשפטית (תיקון מס' 14) (יהודה ושומרון) (מס' 1485), התשס"א-2000 ונוסף בו סעיף 3א(א) הקובע: "פסק שניתן כדין בישראל ועליו אישור בית משפט יוכר באיזור, באישור קצין המטה למשפטים, אשר לא יסרב ליתן אישורו להכרה אלא אם הדבר נוגד את תקנת הציבור או שקיימים טעמים מיוחדים אחרים שיירשמו שלא להכיר בפסק". בכך, ביקש המחוקק למנוע קושי באישור של פסקי-דין קנייניים-חפציים, שאינם ניתנים להוצאה לפועל (ראו: בג"ץ 332/11 עבד אלקאדר עבד אללה יונס קבהא נ' שר הבטחון, פסקה 13 (30.09.2013) (להלן-"עניין קבהא").על כך מצינו במאמריו של אהוד ברוש בכותבו: "אופייה הכללי של מערכת היחסים המשפטיים בין ישראל ובין האיזור, השונה באופן מהותי ממערכת הקשרים הרגילה בין שתי שיטות משפט זרות, עד שקשה לראות את האיזור כ"חוץ-לארץ" ביחס לישראל, ולהיפך אבן היסוד המשפטית, עליה מושתתת מערכת היחסים המיוחדת כאמור, היא צו בדבר עזרה משפטית (יהודה והשומרון) (מס 348) תש"ל -1969" (אהוד ברוש "צוים של בתי משפט ישראליים בקשר לירושת מקרקעין ביהודה ושומרון ובעיית הכרה בפסקים מעין-חפציים", משפט וצבא (2000)143, 155, אליו הפנה בית המשפט בפרשת קהבא, בפיסקה 13 ).
הליך, שעניינו רישום זכויות של המנוח חמדאן במקרקעין המצויים בשטח C הנתון לסמכות של המשיב 8 בלבד לבצוע של פסק הדין.
...
על פי החלטתי מיום 6.12.22 הוגשה ביום 26.1.23 עמדת המשיב 8 כנציג בית המשפט בדבר התוקף המשפטי של צו הירושה שאושר על ידו.
דיון ומסקנות:
לאחר בחינה של טענות הצדדים; עמדת המשיב 8 בנימוקיו שהובאו בהתאם להחלטה מיום 6.12.22 ובהתחשב בפנייה של המבקשים בהתאם להחלטה בבר"ע, להכרה בצו הירושה ע"י קמ"ט משפטים ובנסיבותיו של ההליך שבפני, בסעד המתבקש כיום להחזרת הרישום במקרקעין בשטח C ע"ש המנוח חמדאן, הגעתי למסקנה כי יש לקדם את ההליך אף שלא הוגש צו ירושה מבית דין שרעי בישראל.
לאור האמור, הבקשה מתקבלת.