בית המשפט המחוזי בתל אביב -יפו
עב"י 33743-01-22 אילן נ' עריית תל-אביב-יפו
לפני
כבוד השופט גרשון גונטובניק
המערער
והמשיב בעירעור שכנגד
יוסי אילן
בעצמו
המשיבה
והמערערת שכנגד
עריית תל-אביב-יפו
ע"י ב"כ עוה"ד איריס קוגן ודפני פרי שרון
השרות המשפטי של עריית ת"א
פסק דין
האומנם מוצדק להתערב בפסק דינו של בית הדין למשמעת? האם נקבע איזון לא ראוי בין הזכות לחופש הביטוי ובין קידום תכליות דיני המשמעת? האם נפל פגם באמצעי המשמעת שהוטל על המערער?
רקע
מר יוסי אילן (להלן: מר אילן או המערער) עובד כמציל באגף החופים של עריית תל-אביב-יפו (להלן גם הערייה, המשיבה או המערערת שכנגד), וזאת משנת 1993.
בדיון שהתקיים בעיניין זה ביקשה הערייה להטיל על המערער אמצעי משמעת של נזיפה, פיטורים מותנים לתקופה של שלוש שנים והורדה בדרגה אחת למשך שנה אחת.
המערער מפנה בעיניין זה לפסיקתו העדכנית של בית המשפט העליון בעיניין עבירת העלבת עובד ציבור, המייחסת חשיבות רבה להגנה על ביטויים פוליטיים.
כפי שציין כב' השופט שטיין בבג"ץ 7150/16 המרכז הרפורמי לדת ומדינה – התנועה ליהדות מיתקדמת בישראל נ' שרת המשפטים (פורסם במאגרים; 2020) בפיסקה 51 לפסק דינו) במסגרת הדין המשמעתי החל על אנשי ציבור "איש ציבור שעובר עבירת משמעת על ידי עשיית מעשה שאסור לו לעשות, או אמירת דברים שאסור לו לומר, מועמד לדין משמעתי בפני טרבונל שמכריע את דינו, ובמקרה של הרשעה, גם גוזר את עונשו, אשר יכול להגיע כדי פיטורין מהשרות הצבורי [...]. מטרותיהם של דינים אלו כוללות תיקון ומניעת תקלות בשירות הצבורי, שקומו של אמון הציבור וכן הרתעת רבים למען יראו וייראו".
הדין המשמעתי מתאים איפוא לבחון מתי ביטוי שנוקט בו עובד חורג מהקווים האדומים הראויים, המצדיקים את החלתו.
במכתב ששלח המערער למנהל אגף החופים (מיום 21.12.14) הוא ציין "אני מבקש להתלונן בזאת בפניך על התרבות הארגונית הכושלת והפסולה של מערך ההצלה באגף החופים שבניהולך המתבטאת בהתפשטות תופעות של העדר טוהר מידות, מינהל לא תקין, שקר ומרמה וחוסר מקצועיות...ועל היתנהגותו של טל פילטר, סגנך...המעודדת תופעות אלו עד כדי חציית הרף הפלילי...". ועוד היתייחס לדברי מר פילטר ולדבריו של המנכ"ל תחת הכותרת "עדוד הבינוניות – כך לדוגמא ניסיונו של פילטר עצמו בהמשך לדבריו ההזויים והאוויליים של המנכ"ל בעיניין עמידתי בנורמות הנדרשות ממנהלים בערייה..."
במכתב למנהל האגף (מיום 17.2.15) כתב המערער "כזכור לך, בין המינויים הפסולים נגדם יצאתי היה המינוי שלך...אני מחד לא אגרר לדרך הנלוזה בה אתה נוהג כלפיי אך מאידך אנסה להוריד אותך מהזיותיך בעיניין ההליכים המשפטיים...".
במכתב למשנה למנכ"ל (מיום 15.3.15) הוא ציין כי "אמנם ככל שמתגברת רדיפתי וההתנכלות לי, ע"י צבא המתנכלים בערייה נחשפת עליבות הנפש וקטנות הקומה של המנהלים העומדים מאחוריה". ביחס למערך ההצלה נכתב "בהתנהלות מושחתת של מערך ההצלה בו פושות תופעות של העדר טוהר מידות, מינהל לא תקין, שקר ומירמה וחוסר מקצועיות המגיעות למיטב הבנתי כדי סיכון חיי אדם".
במכתב לסמנכ"ל משאבי אנוש ומינהל (מיום 9.4.15) ציין המערער כי "אני מסיק כי אתה ביחסך אליי פועל מתוך תאוב זדוני הגורם לך לנצל את השררה שבידך להתעללות שאינה יודעת שובע..."
לא יכול להיות חולק שסגנונו של המערער היה בוטה ובלתי ראוי בעליל.
יפים לענייננו דבריו של כב' השופט זמיר בעיניין פינקלשטיין (בעמ' 580) שפסק כי "רשות מקומית, כמו כל ארגון אחר, אינה צריכה להשלים עם היתנהגות של עובד המטיח בעובד אחר האשמה קשה כל כך, כמו נטילת שוחד, ללא שום יסוד, או עם היתנהגות של עובד המאיים על הממונה עליו במטרה להשיג טובת הנאה אישית. אפילו נאמר שארוע אחד לא די היה בו כדי להעמיד את המערער לדין משמעתי, שמא הוא ארוע חד-פעמי הנובע מנסיבות מיוחדות ולא יישנה עוד, הינה בא הארוע השני, וביחד ודאי שיש בהם כדי להצדיק הן את התובענה והן את ההרשעה. שהרי היתנהגות כזאת, אם היא תיחשב כשרה מבחינת עובדי הרשות ותהיה חסינה מפני תגובה משמעתית מצד הרשות, עלולה לסכן באופן ממשי את יחסי העבודה ברשות ואת תפקודה התקין. הפגיעה ברשות המקומית היא, בעקיפין, גם פגיעה באנטרס הצבורי. פגיעה כזאת היא שיקול שבית הדין למשמעת, ובערעור גם בית-משפט זה, רשאים וצריכים לקחת בחשבון".
בעניינינו מר אילן כתב את המכתבים ובהם התבטא באופן לא נאות מספר פעמים; מדובר במקרים רבים שהתרחשו במשך כמה חודשים.
...
אני דוחה אפוא את הערעור של מר אילן.
על המערער להבין כי בית הדין מצא להתחשב בו ובנסיבותיו.
התוצאה
הערעורים נדחים.