לפני בקשות העוסקות בפסק בוררות, שניתן ביום י"ב אלול תש"פ (1.9.20) על ידי בית הדין לממונות "בית הוראה הישר והטוב", בידי הדיינים הנכבדים הרב שפרן (אב"ד), הרב דרברמדיקר והרב שטיינברג.
כידוע וכפי שאף יובא בהמשך, השגות "ערעוריות" על נכונותו של פסק בורר, לרבות על התשתית לקביעות בו ואף על טעויות שכנטען נפלו בו, אינן מספקות בפני עצמן עילה לביטול פסק בורר – הליך, ששונה במהותו מערעור על הפסק.
הלכה היא, כי "על ההתערבות השיפוטית בפסק הבוררות להיות צרה ומוגבלת לעילות שהוגדרו בחוק, שאותן יש ליישם בזהירות ועל דרך של פירוש דווקני במגמה לתת תוקף לפסק הבוררות ולא לבטלו [...] בית-המשפט הבוחן את פסק הבוררות אינו בוחן אותו כערכאת ערעור הבוחנת פסק דין [...]" (רע"א 5991/02 גוירצמן נ' פריד (20.12.04)).
סבח עצמו צטט בבקשתו את האמירה הראשונה של הבוררים בדבר הקף הטיעון והראיות, טען כי רוב המסמכים הועמדו לרשות הבוררים טרם הדיון השביעי, ותיאר שהות של מספר שבועות שניתנה לו לצורך הגשת תגובה לבוררים (פיסקה א' בפרק "סעיף 1 בפסק הבוררות" לבקשת הביטול).
באותה הלכה בואר, כי הודעה כאמור היא יסוד קונסטיטוטיבי, שמטרתו "להבטיח שתקופת נתינתו של הפסק הייתה מלכתחילה יסוד חשוב בעיניו של מבקש הביטול ולא הועלתה בדיעבד רק אחרי שהפסיד בבוררות[...]". ראו גם בר"ע (מחוזי באר שבע) 599/07 א.א. אורנים נ' מ.ד. קורולס בע"מ (25.3.08): "אין להתיר לצד לשמור באמתחתו טענה מקדמית כה חזקה עד שתיוודא לו תוצאת ההכרעה לגופו של עניין. היה וצד סבור שישנה טענה שבכוחה למנוע הכרעה[...] יכבד להעלותה טרם ההכרעה".
בעיניין צפאפי הנזכר לעיל דובר בנסיבות חריגות, בהן הודיע בורר לצדדים על מועד סופי למתן הפסק, ובהמשך חרג ממנו.
...
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, שהוצגו בכתבי הטענות ובעל פה, ואת הראיות שצורפו, אני סבור שדין בקשת הביטול להידחות ואלה נימוקיי:
עיקר טענות מבקש הביטול
כמבואר ברישא לבקשה, סבח טען להתקיימות עילות הביטול שבסעיף 24(5), (8) ו-10 לחוק הבוררות, תשכ"ח-1968 (להלן: "חוק הבוררות").
בנסיבות אלה, יש לדחות את הבקשה לביטול הכרעתם.
הכרעה
הבקשה לביטול פסק הבוררות נדחית.
על כן ובהתאם לסעיף 28 לחוק הבוררות, אני מורה על אישורו של הפסק.
במכלול השיקולים, אני קובע כי על סבח לשאת בהוצאותיו של איפרגן בסך 110 ₪ ובשכר טרחת עורך דינו בסך של 13,000 ₪ ובתוספת מע"מ. הסכומים ישולמו בתוך 30 ימים אחרת יתווספו להם הפרשי הצמדה וריבית כדין מהיום ועד לתשלום בפועל.