בבית המשפט העליון
בר"ם 8209/18
לפני:
כבוד השופט נ' הנדל
כבוד השופט ע' פוגלמן
כבוד השופטת ד' ברק-ארז
המבקשת:
הועדה המקומית לתיכנון ולבניה חוף השרון
נ ג ד
המשיבים:
1. קבוץ געש
2. סקום (ישראל) בע"מ
3. היועץ המשפטי לממשלה
בקשת רשות לערער על פסק הדין של בית המשפט לעניינים מנהליים מרכז-לוד (כב' השופטת (בדימ') ז' בוסתן) בעמ"נ 8118-11-16 מיום 21.10.2018
בשם המבקשת:
עו"ד ישראל נשבן
בשם המשיב 1:
עו"ד **** אברבנאל; עו"ד גיא פורר
בשם המשיבה 2:
עו"ד רפאל גרוס
בשם המשיב 3:
עו"ד יונתן ברמן
][]פסק-דין
]השופט ע' פוגלמן:
בהחלטתי מיום 16.11.2020 נדחו בקשות רשות לערער שבהן השיגו בעלי מקרקעין על הקביעות העקרוניות של בית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב-יפו בשאלת ההכרה בפגיעה בפוטנציאל תיכנוני כפגיעה בת פיצוי מכוח סעיף 197 לחוק ובקביעת גבולותיה (עמ"נ (מנהליים מר') 55176-12-13 נגור נ' הועדה המרחבית לתיכנון ובניה "שרונים" (14.12.2017) (להלן: עניין נגור)).
החברה מצדה סמכה ידיה על קביעותיו של בית המשפט לעניינים מנהליים, וטענה כי הבקשה לא עומדת באמות המידה למתן רשות ערעור לבית משפט זה. בתשובתו של הקבוץ (שהוגשה ביום 15.12.2020 בהמשך להחלטתי מיום 16.11.2020), מבקש גם האחרון להסתמך על פסק הדין נושא הבקשה וטוען כי ההוראות שניתנו לשמאי המכריע מגשימות את תכלית הפצוי לפי סעיף 197 לחוק.
...
בעניין זה אני סבור כי נוכח קביעותיו של בית משפט זה בשאלת השווי בעניין דלי דליה יהיה זה נכון להחזיר את הדיון בהליך דנן בשאלה זו בלבד לבית המשפט לעניינים מינהליים, שיידרש לבחינה משלימה של דרך עריכת השומה להערכת הפגיעה במקרקעין במקרה דנן, בראי אמות המידה העקרוניות שנקבעו לכך בעניין דלי דליה.
אעיר כי טענתו של הקיבוץ שלפיה לכאורה קביעותיו של בית משפט זה בעניין דלי דליה בשאלת השווי הוגבלו רק למקרים שבהם נמצאה פגיעה במקרקעין שאינה פגיעה בפוטנציאל התכנוני אינה עולה בקנה אחד עם הגדרת השאלה כפי שנוסחה בפסק הדין והיא נדחית (וראו לעניין זה פסקה 92 לפסק הדין של השופטת ד' ברק-ארז: "[...] יש לבחון האם וכיצד יש מקום להתחשב במחיר השוק ככל שזה משקף את הפוטנציאל התכנוני הכללי של הקרקע (ללא קשר לתכניות שכבר הופקדו או אושרו). יובהר, כי לשאלה זו יש רלוונטיות רק באותם מקרים שבהם עלה בידי בעל המקרקעין להראות כי מתקיימת פגיעה במקרקעין (לרבות פגיעה בפוטנציאל תכנוני במתכונת המתוחמת שעליה עמדנו לעיל, או פגיעה אחרת שעומדת במבחנים הרלוונטיים לעניין זה)"; ההדגשות הוספו – ע' פ').
בסוגיה נקודתית זו בלבד החלטנו לדון בבקשת הוועדה המקומית כאילו ניתנה רשות, הוגש ערעור לפי הרשות שניתנה, ולקבל את הערעור בדרך של החזרת הדיון בהליך לבית המשפט לעניינים מינהליים, כמפורט לעיל.