בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים
רע"א 8966/20
לפני:
כבוד השופט ע' גרוסקופף
המבקשים:
1. יוסף מוהנא
2. מלכה מוהנא
נ ג ד
המשיב:
1. מוחמד ח'ליל סולימאן
המשיבים הפורמאליים:
2. בנק מרכנתיל דיסקונט בע"מ
3. סאמי מוהנא
4. עאסם מוהנא
5. עאטף מוהנא
6. סמיח מוהנא
7. דליה ג'מאל
8. סמי מוהנא
9. עדנאן מוהנא
בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי בחיפה מיום 6.12.2020 בת"א 5393-11-18 שניתנה על ידי כב' השופטת אספרנצה אלון
בשם המבקשים:
עו"ד שמעון רביב
][]החלטה
ביום 16.10.2020, חמישה ימים לפני מועד ההוכחות הראשון, ולאחר שהתקיימו ארבעה דיוני קדם משפט והוגשו תצהירי עדות ראשית, הגיש המשיב בקשה נוספת לתיקון כתב התביעה (להלן: בקשת התיקון).
...
במסגרת בקשת התיקון, טען המשיב כי על רקע שינוי ייצוגו המשפטי בהליך בעת האחרונה, הגיעו באי כוחו למסקנה כי נשמטו מכתב התביעה מספר סעדים מהותיים, וכי הוספתם בדרך של תיקון כתב התביעה תביא לייעול בירור מלוא השאלות השנויות במחלוקת בין הצדדים.
לגישתם, חרף הגישה הליברלית הנהוגה בפסיקה לפיה בית המשפט ייעתר ברוחב לב לבקשות לתיקון כתבי טענות, המקרה דנן נופל בגדר המקרים החריגים המצדיקים שלא להיעתר לבקשות מסוג זה. במסגרת זאת, טוענים המבקשים כי לא עלה בידי המשיב לספק הסבר המניח את הדעת באשר לשיהוי הרב בהגשת בקשת התיקון; כי הבקשה שזורה בעילות חדשות, המתגבשות לכדי תביעה חדשה לחלוטין, הנסמכת על מסד עובדתי שונה; וכי תיקון כתב התביעה בשלב הנוכחי של בירור התובענה, לאחר שהתקיימו מספר דיונים מקדמיים, מכבידה משמעותית על ניהול ההליך ופוגעת בזכותם של המבקשים להתגונן.
כפי שיוסבר בקצרה להלן, לא שוכנעתי כי מקרה זה נמנה עם אותם מקרים חריגים המצדיקים את התערבותו של בית משפט זה.
כידוע, לבית המשפט שיקול דעת רחב בהפעלת סמכותו להיעתר "בכל עת" לבקשות לתיקון כתבי טענות, "בדרך ובתנאים הנראים צודקים" לשם הכרעה "בשאלות שהן באמת השאלות השנויות במחלוקת בין בעלי הדין" (תקנה 92 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984; וכן תקנה 46 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ח-2018).
בענייננו, בית המשפט קמא סבר כי יש להיעתר לבקשת התיקון, מששוכנע כי תיקון כתב התביעה עשוי לסייע לבירור השאלות השנויות במחלוקת, ובשים לב לגישה האמורה לפיה ככלל, יש להיעתר לבקשות לתיקון כתבי טענות ברוחב לב. בנסיבות אלה, היה על המבקשים להצביע על נסיבות מיוחדות כדי להצדיק את התערבותו של בית משפט זה (השוו: רע"א 7192/14 דוד צוקר ובניו חברה לבניין ולהשקעות בע"מ נ' צוקר, פסקאות 18-16 (1.1.2015)).
סוף דבר: בקשת רשות הערעור נדחית איפוא.