מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשת רשות ערעור על חלוקת זכויות במשק חקלאי

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים רע"א 7337/21 לפני: כבוד השופט ע' גרוסקופף המבקשים: 1. אנטון קלפאוך 2. הלנה קלאופך 3. תמר ברגר קלאופך 4. מיכאל קלאופך 5. בן עמי ברגר נ ג ד המשיבים: 1. עו"ד עופר שפירא 2. עו"ד אביב פריצקי 3. הכונס הרישמי 4. תג לחקלאות בע"מ 5. עין הבשור מושב עובדים להתיישבות שיתופית בע"מ 6. בנק ירושלים בע"מ הצדדים הקשורים: 1. גונן שדה 2. חדווה קבסה בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי בבאר שבע מיום 27.10.2021 בפש"ר 20644-10-13 ובפש"ר 36135-11-13 שניתנה על ידי כב' השופט גיל **** תאריכי הישיבות: ו' בכסלו התשפ"ב (10.11.2021) כ"ז בכסלו התשפ"ב (1.12.2021) בשם המבקשים: עו"ד אסף סיידה; עו"ד איתמר יזרעאלי בשם המשיב 1: בעצמו; עו"ד מאור ישעיהו; עו"ד עזרא סיג בשם המשיב 2: בעצמו בשם המשיב 3: עו"ד חיים זקס בשם המשיבה 4: עו"ד מאור בשן; עו"ד רענן בשן בשם המשיבה 5: עו"ד מוטי בוחבוט בשם המשיב 6: עו"ד ירון שוואב בשם הצדדים הקשורים: עו"ד איל כהן ][]פסק דין
בהנתן שקביעות המתוה בעיניין זה היו מוסכמות על שלושת הצדדים הרלוואנטיים: המבקשים, הנאמנים והרוכשים, לא ראיתי מהו האנטרס הלגיטימי של הנושים המתנגדים להסדר המצדיק היתחשבות בעמדתם ביחס לחלק זה של המתוה.
בנוסף, המבקשים ישלמו לרוכשים 300,000 ש"ח כדמי פיצוי מוסכם בגין ביטול ההסכם שנערך בינם לבין הנאמנים ביחס למשק 39 (להלן: ההסכם לרכישת משק 39), וכן סכום נוסף בסך של 50,000 ש"ח בתוספת מע"מ, לכסוי הוצאותיהם הכרוכות בהסכם זה. ככל שהתשלומים הללו יבוצעו, יביא הדבר לביטול ההסכם לרכישת משק 39, והנאמנים ישיבו לרוכשים לאלתר סך של 1,150,000 ש"ח המוחזקים ברשותם בגין תשלומים שביצעו הרוכשים במסגרת הסכם זה. בכפוף לבצוע התשלומים האמורים, ולאחריהם בלבד, יהיו המבקשים רשאים להסדיר את זכויותיהם ביחס למשק 39 כרצונם, בכפוף להוראות כל דין, ובכלל זה לרשום שיעבוד לטובת מי מהם או לטובת צד שלישי.
...
לאחר שעיינתי בהתייחסויות הצדדים ביחס למתווה שתואר בהחלטתי מיום 2.12.2021, ואשר מבוסס על הסכמה שהושגה בין המבקשים, המשיבים 1 ו-2 (להלן: הנאמנים) והצדדים הקשורים (להלן: הרוכשים) במהלך הדיון שהתקיים ביום 1.12.2021, החלטתי כי יש מקום להורות על קיום המתווה, וזאת למרות התנגדות שניים מהנושים (תג לחקלאות בע"מ ומושב עין הבשור; המשיבים 4 ו-5.
הטעמים המרכזיים העומדים ביסוד החלטתי זו הם אלה: עיקר המתווה שהוצע נוגע לפדיון עצמי של אחת הנחלות אשר בבעלות המבקשים 4-1 (משק 39 כהגדרתו להלן), וזאת לאחר שכבר נמכרה על ידי הנאמנים במסגרת הליכי פשיטת הרגל לרוכשים.
- השלב השני: המבקשים ישלמו לנאמנים עד ליום ה', 14.4.2022, סך של 2,650,000 ש"ח לצורך פדיון זכויותיהם בנחלה הידועה כגוש 100901 חלקות 98 ו-99 (להלן: משק 39).
בנוסף, המבקשים ישלמו לרוכשים 300,000 ש"ח כדמי פיצוי מוסכם בגין ביטול ההסכם שנערך בינם לבין הנאמנים ביחס למשק 39 (להלן: ההסכם לרכישת משק 39), וכן סכום נוסף בסך של 50,000 ש"ח בתוספת מע"מ, לכיסוי הוצאותיהם הכרוכות בהסכם זה. ככל שהתשלומים הללו יבוצעו, יביא הדבר לביטול ההסכם לרכישת משק 39, והנאמנים ישיבו לרוכשים לאלתר סך של 1,150,000 ש"ח המוחזקים ברשותם בגין תשלומים שביצעו הרוכשים במסגרת הסכם זה. בכפוף לביצוע התשלומים האמורים, ולאחריהם בלבד, יהיו המבקשים רשאים להסדיר את זכויותיהם ביחס למשק 39 כרצונם, בכפוף להוראות כל דין, ובכלל זה לרשום שעבוד לטובת מי מהם או לטובת צד שלישי.

בהליך רשות ערעור תביעות קטנות (רת"ק) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בחיפה בשבתו כבית-משפט לערעורים אזרחיים רת"ק 55634-01-22 שגיא נ' כפר ביאליק - כפר שיתופי להתישבות חקלאית בע"מ ואח' תיק חצוני: בפני כבוד השופטת תמר שרון נתנאל מבקשים אורי שגיא משיבים 1. כפר ביאליק - כפר שיתופי להתישבות חקלאית בע"מ 2. ידיד כהן 3. צבי ברלס 4. רגב חיים 5. פטיש חיים 6. אלישבע היקינד החלטה
לפניי בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט לתביעות קטנות בקריות מיום 5.1.2022 (ת"ק 40128-07-21, כבוד הרשם הבכיר י' לוזון) במסגרתו נדחתה תביעתו של המבקש, בה ביקש לחייב את המשיבים לשלם לו פיצוי בסך של 33,800 ₪ בטענה לפיה הנתבעים קיזזו מחשבונו, שלא כדין, סכומים המגיעים לו, בין היתר, בגין הפקעת קרקע ובגין החזר ריבית, שלטענתו חויב ביתר.
לטענת המשיבים, המבקש לא הציג את התמונה המלאה, ולא הזכיר את הכרטסת השנייה שלו, אשר הייתה ביתרת חוב וכאשר מצרפים את סכומי שתי הכרטסות יחדיו ומקזזים את סכומי החובה מול סכומי הזכות, התוצאה הסופית של החישוב משאירה יתרת חוב של 17.24 ₪.
רמ"י הקצתה את החלקה לאגודה, עוד בשנות ה-60, למטרת חלוקתה בין משקי האגודה השונים, כאשר נקבע כי השטח המיועד למשקים הנו 8 דונם מהחלקה, לכל משק חקלאי (להלן: "המגרשים") וכי הם יחולקו בין המשקים, שווה בשווה.
...
על כך הגיש המבקש בקשת רשות ערעור זו. לאחר שעיינתי בבקשה ובנספחיה וכן בתשובת המשיב, הגעתי לכלל מסקנה כי דינה להידחות.
בסופו של דבר, דחה בית משפט קמא את התביעה כולה.
יש להבין את פסק הדין באופן שהתביעה כולה נדחית, למעט אותו חלק של החלטת האסיפה הכללית, אשר לא נדון וגם לא הוכרע.
לאור כל האמור לעיל, ובכפוף לאמור בסעיף 15 לעיל, אני דוחה את הבקשה.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

במשק חקלאי, מעבר לבית מגורים אחד, עשויות להיות אדמות שמוחכרות או מעובדות או משמשות לעסקו של מי מהצדדים (כפי שבעניינינו), קיימת בחלק מהיישובים זכות למינוי "בן ממשיך", שווי נחלה שעשוי להשתנות באופן קצוני במקרה של פיצולה לשני מגרשים, עלויות מיסים והיטלים, מיגבלות החלטות מנהל וגורמים מיישבים וכיו"ב" (תמ"ש (טב') - 12- 09 פורסם בנבו).
בית המשפט דחה את בקשת רשות העירעור ופסק כדלקמן: "עולה באופן מפורש כי אין בדעת המבקש 2 כלל וכלל למכור את הנחלה בעתיד...הינה כי
₪ על 175,920 ₪ כפול שש שנים 1,055,520 לטענתו סך כל ההכנסות המשקיות העולות מתוך הפעילות מנכסי הצדדים שמקורן בהשכרת צימרים, חלוקת כספים מהאגודה השיתופית בגין חלק החברים במכירת בתים ביישוב, חלוקה על חשבון מכירת רכוש באגודה השיתופית, החכרת שטחים פלחה ומשקי זית, יחדיו מיום 1.9.2014 ועד ליום 31.12.18 מגיעים לסך של 465,750 ₪ כפי שעולה מתדפיסי הנהלת החשבונות של האגודה החקלאית *****.
...
לגבי הכספים בחשבון בנק של התובע - באשר לחסכון השכלה שקלי בסך של 95,885 ₪ נכון ליום 15.3.17 אני מורה כי על הבת ר' ליתן הודעה מטעמה תוך 30 יום ממתן פסק הדין האם כספי החיסכון בסכום של 97,000 ₪ הועברו לידיה כטענת אביה.
אני מורה כי רו"ח יעקב רוסו יבחן את הכספים שחסך התובע בחשבון בנק יהב או קיבל עם פרישתו מעבודתו והאם יש לבצע לגביהם איזון משאבים.
לגבי כספי הירושה - נדחית טענת התובע כי כספי הירושה ייזקפו לטובתו בלבד.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום אשקלון נפסק כדקלמן:

וכך קבע בית המשפט (כב' הש' ד.ביניש): "....ברי כי גם זכויות של בר רשות (שאינן מגיעות לכדי זכויות של חכירה) אינן ניתנות להורשה, אם ההסכם שמכוחו ניתנו הזכויות אינו מתיר זאת. אם נותן הרשות מגביל את עבירות הזכות ואוסר על העברתה בירושה הרי בר הרשות אינו יכול להוריש את זכויותיו ... אף בפרשת אזולאי מבהיר הנשיא שמגר כי רשות השמוש ניתנת להעברה רק בכפוף להיתר המשתמע מתנאי החוזה או ממכלול הנסיבות .. לפיכך, כשחוזה החכירה או הרשות קובע את זכות החכירה או הרשות לתקופת חייו של המתיישב בלי שאלה יהיו לחלק מעיזבונו, התוצאה היא כי זכותו בנכס אכן אינה חלק מעזבונו.
גם במקרים בהם אישר בית המשפט פרעון חוב של מנוח אשר היו לו זכויות בר רשות במשק חקלאי, מתוך המשק, מדובר היה במקרים בהם הוטל עיקול על הנכס קודם לפטירת המנוח.
בעיניין זה, יפים הדברים כפי שהובאו על ידי בית המשפט בעיניין יונג , כאשר בית המשפט דחה את בקשת רשות העירעור, תוך אימוץ מסקנותיו של בית המשפט המחוזי: "נוכח קביעת בית המשפט המחוזי, לפיה זכותו של המנוח כבר רשות אינה מהוה חלק מן העיזבון, נפנה בית המשפט לבחון את השאלה האם ניתן להטיל עיקול על זכויות בר רשות. לאחר שבחן את מהותו של העיקול, קבע בית המשפט כי אין בהגבלת העבירות, הקבועה בחוזה המשבצת, כדי לשלול מהזכות את אופייה כזכות בעלת ערך כלכלי הנתנת לעיקול. בית המשפט הוסיף וקבע כי התוצאה היא שהעיקול שהוטל בחייו של המנוח מונע את העברת הזכויות למבקשת 2, כך שזכותה, על פי סעיף 19(ג)(1) לחוזה המשבצת, כפופה לעיקול שהוטל, המונע כל דיספוזיציה בנכס. בית המשפט הוסיף וציין כי לא מצא ממש בטענה כי העיקול פקע עם פטירת המנוח ועבר למבקשת 2 בהתאם לסעיף 19(ג)(1) לחוזה המשבצת, מאחר שקיבלת טענה זו שקולה לטענה הבלתי מתקבלת על דעת בית המשפט, כי כל עיקול שלא מומש, פוקע עם פטירתו של החייב, שכן ממילא עובר כל רכושו של אדם לעיזבונו עם מותו, כקבוע בסעיף 1 לחוק הירושה." סבורתני, כי אם העיקול יכול למנוע העברת זכויות, בודאי הסכמת הצדדים יכולה לעשות כן. ואולם, הנוהל רואה בהעברת זכות לבן זוג העברה שונה מהעברה לבני מישפחה אחרים, כאשר גם כאשר מדובר בשימוש חורג, הנוהל אינו מתנה את ההעברה בהתחייבות בן הזוג להפסיק את השמוש החורג, אלא מאפשר ההעברה, מבלי לפגוע בזכויות התובעת.
...
בעניין זה, יפים הדברים כפי שהובאו על ידי בית המשפט בעניין יונג , כאשר בית המשפט דחה את בקשת רשות הערעור, תוך אימוץ מסקנותיו של בית המשפט המחוזי: "נוכח קביעת בית המשפט המחוזי, לפיה זכותו של המנוח כבר רשות אינה מהווה חלק מן העזבון, נפנה בית המשפט לבחון את השאלה האם ניתן להטיל עיקול על זכויות בר רשות. לאחר שבחן את מהותו של העיקול, קבע בית המשפט כי אין בהגבלת העבירות, הקבועה בחוזה המשבצת, כדי לשלול מהזכות את אופייה כזכות בעלת ערך כלכלי הניתנת לעיקול. בית המשפט הוסיף וקבע כי התוצאה היא שהעיקול שהוטל בחייו של המנוח מונע את העברת הזכויות למבקשת 2, כך שזכותה, על פי סעיף 19(ג)(1) לחוזה המשבצת, כפופה לעיקול שהוטל, המונע כל דיספוזיציה בנכס. בית המשפט הוסיף וציין כי לא מצא ממש בטענה כי העיקול פקע עם פטירת המנוח ועבר למבקשת 2 בהתאם לסעיף 19(ג)(1) לחוזה המשבצת, מאחר שקבלת טענה זו שקולה לטענה הבלתי מתקבלת על דעת בית המשפט, כי כל עיקול שלא מומש, פוקע עם פטירתו של החייב, שכן ממילא עובר כל רכושו של אדם לעזבונו עם מותו, כקבוע בסעיף 1 לחוק הירושה." סבורתני, כי אם העיקול יכול למנוע העברת זכויות, בוודאי הסכמת הצדדים יכולה לעשות כן. ואולם, הנוהל רואה בהעברת זכות לבן זוג העברה שונה מהעברה לבני משפחה אחרים, כאשר גם כאשר מדובר בשימוש חורג, הנוהל אינו מתנה את ההעברה בהתחייבות בן הזוג להפסיק את השימוש החורג, אלא מאפשר ההעברה, מבלי לפגוע בזכויות התובעת.
לצורך קידום ההליך, טרם קביעת מועד לשמיעת הראיות, אני קובעת ישיבת קדם משפט נוספת ליום 24.10.22, שעה 10:20.
בשולי הדברים, מצאתי מקום להתנצל על העיכוב במתן החלטתי זו. ניתנה היום, כ"ח אב תשפ"ב, 25 אוגוסט 2022, בהעדר הצדדים.

בהליך תמ"ש שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

למדיניות זו שני פנים: האחד, שמירה על הנחלה כיחידה משקית אחת שאינה ניתנת לחלוקה או לפיצול; והשני, הותרת היכולת לפקח על זהות הגורמים שלהם מבקש חבר האגודה להעביר זכויותיו בנחלה בידי המוסדות המיישבים, היות שמדובר באגודה שיתופית חקלאית הנושאת אופי חברתי-כלכלי ייחודי.
נוכח הקביעות דלעיל, איני מוצאת להרחיב מעבר לאמור לעיל, ויובהר שוב – בנסיבות המקרה שלפנינו לא זו בלבד שלא עלה בידי התובעים להרים הנטל (הכבד) הרובץ לפתחם ולהוכיח שאכן ניתנה להם רשות כאמור, הרי שאין כל מקום הן בראי הדין והן משיקולים של צדק, מניעות או השתק להכיר בה. יוער, כי אין בהחלטה עליהם משליכים התובעים יהבם (ב-בע"מ 9518/08, 768/09) כדי להועיל להם, הן משום שההערה בסעיף כ' להחלטה נאמרה באוביטר (הדיון נסב סביב שאלה שבסדרי הדין ופרשנות תקנה 462 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984), הן משום שאין המדובר בהלכה (נדחתה בקשת רשות ערעור) והן, וזהו אולי העיקר, משהשאלה שעמדה לדיון נגעה לעצם הפיצול (וכלל אינה דומה לשאלה שלפנינו) ורמ"י מושתקת הייתה מלטעון כנגד הפיצול שעה שלא הוגש על ידה ערעור על החלטת בית המשפט לעינייני מישפחה שהורתה כן. בשולי הדברים אך בהחלט לא בשולי חשיבותם יובהר, כי גם בהיבט הפראקטי וכשם שטענו הנתבעים ובצדק, לא ניתן לאכוף אותו "עירוב זכויות", וודאי בשעה שמערכת היחסים בין התובעים והנתבעים נעכרה, ובאופן בלתי הפיך, לכל הפחות ולמרבה הצער בין התובעים וההורים המנוחים, ובהנתן העברת הזכויות במשק במתנה לנתבעת 3, כיום יותר מתמיד ראוי לבדל, משפטית, שטחם של התובעים משטחה ולנתק הזיקה והתלות ביניהם.
...
הנה כי כן, בנסיבות המקרה דנא, באיזון בין כלל האינטרסים והזכויות, לרבות זכות הגישה לערכאות שהוכרה כזכות יסוד, באתי לכלל מסקנה, כי דחיית התביעה על יסוד הכלל בדבר השתק שיפוטי לא זו בלבד שאינה עולה בקנה אחד עם ההלכה הפסוקה, היא בוודאי גם אינה מידתית בנסיבות העניין.
לפיכך, טענת הנתבעת בעניין זה נדחית.
סוף דבר העולה מן המקובץ, כי דין התביעה להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו