בבית המשפט העליון
רע"א 281/24
לפני:
כבוד השופט ח' כבוב
המבקשות:
1. בילדקו הנדסה בע"מ
2. סלים לחאם יזמות ובניה בע"מ
נ ג ד
המשיבה:
חברת שיכון ובינוי - סולל בונה - תשתיות בע"מ
בקשה למתן רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו בת"א 71391-09-16 שניתנה ביום 09.11.2023 על-ידי כבוד השופטת ט' לוי-מיכאלי
בשם המבקשות:
עו"ד גסאן טנוס
][]החלטה
לפניי בקשה למתן רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (כבוד השופטת ט' לוי-מיכאלי) בת"א 71391-09-16 מיום 09.11.2023; בגדרה, נדחתה בקשת המבקשות לקצוב את שכרו של המומחה שמונה מטעם בית המשפט.
בתום חקירת מר כהן, ולאחר שתמו גם חקירותיהם של יתר העדים בתיק (למעט, כאמור, מומחה נוסף מטעם המשיבה שלגביו נקבע כי ממילא חוות דעתו עניינה אך במשמעות הכספית של התארכות משך הפרויקט) – מצא בית משפט קמא כי נוכח הפערים הקוטביים בין התזה המקצועית שהוצגה על-ידי כל מומחה ביחס לסוגית 'התארכות משך הפרויקט' – יש מקום למנות מומחה מטעם בית משפט, בעיניין זה בלבד.
הטלת חיוב נוסף של מעל 300,000 ש"ח מהוה הכבדה גדולה ששומה היה על בית משפט קמא לבחון לעומק את נחיצותה, והוא לא עשה כן.
אשר לצורך במתן הכרעה מידית בבקשה, במסגרת של בקשת רשות העירעור דנן נטען, כי ככל שהמומחה ישלים את עבודתו וישולם לו שכר הטירחה אותו הוא דורש, לא ניתן יהיה במסגרת ערעור על פסק הדין להפחיתו בדיעבד.
תקנה 88(א) לתקנות החדשות קובעת כי "בית המשפט רשאי בכל עת למנות מטעמו מומחה, כמה מומחים או צוות של מומחים למתן חוות דעת בעיניין שבמומחיותו, ולתת מזמן לזמן הוראות והנחיות בנוגע למילוי התפקיד". תקנה זו איגדה עניינים שהוסדרו בתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984 (להלן: התקנות הישנות) בשלוש תקנות שונות – תקנה 130 לתקנות הישנות שהסמיכה את בית המשפט למנות מומחה מטעמו; תקנה 133 לתקנות הישנות שקבעה כי המומחה רשאי לבקש בכל עת הוראות לעניין מילוי תפקידו; ותקנה 135 לתקנות הישנות שקבעה הוראות לגבי מומחה רפואי.
...
בהחלטתו, דחה בית משפט קמא את הבקשה וקבע כדלהלן:
"סבורני כי מספר השעות המשוער בו נקב המומחה משקף נאמנה את היקפו של התיק (שכפי שצוין בעבר חרג מכל פרופורציה). בנסיבות אלו והגם אם המומחה מונה "רק" לסוגיית לוחות הזמנים – היקף עבודתו המוערך תואם את היקפו של התיק בהינתן המנדט שניתן לו. איני מוצאת לנכון להגביל מספר השעות המוערך וזאת כדי להבטיח שחוות הדעת תהיה מקצועית ומקיפה כמצופה".
זאת, בעוד טענות הצדדים כולם שמורות להם, והם ישובו אליהן במסגרת סיכומיהם, ככל שיחפצו לעשות כן.
יוצא אפוא, כי החלטת בית משפט קמא נושא הערעור אינה ניתנה בחלל ריק – אלא, שהיא חלק משורת החלטות, מנומקות ומפורטות, שניתנו על-ידי בית משפט קמא קודם לכן, באותו העניין.
אומנם, היקף שכר הטרחה שישולם למומחה נתון בסופו של דבר לביקורת בית המשפט; אך הגבלת שכר בדיעבד אל למטה מכפי שדרש המומחה, איננה מהלך שצפוי שבית משפט ינקוט בו, וראוי להימנע ממנו כמה שניתן.
סוף דבר – הבקשה למתן רשות הערעור נדחית אפוא; משלא התבקשה תשובה, איני עושה צו להוצאות.