כל מקרה ונסיבותיו, ויש לאבחן המקרים השונים למקרה שלפניי, אם כי יש פסקי-דין מהם ניתן לגזור אמת-מידה עונשית הולמת למקרה שלפניי –
רע"פ 7166/23 אמסלם נ' מדינת ישראל (28.9.23) – נדחתה בקשת רשות ערעור על פסק דין שקבל ערעור המדינה.
בית המשפט המחוזי החמיר עונשו ל-10 חודשי מאסר לריצוי בפועל בגין 2 האירועים.
בעירעור קבע בית משפט המחוזי בבאר שבע, כי מיתחם 6–24 בגין גידול 60 שתילים במשקל 10 ק"ג במחסן בחצר ביתו הוא מיתחם שלא משקף את חומרת המעשה בנסיבותיו, מידת אשמו של המבקש ומדיניות הענישה הנהוגה.
...
מקובלת עלי טענת ב"כ המאשימה כי יש לתת את הדעת לכך שמדובר בגידול של 65 שתילים במשקל 13 ק"ג. הנזק שצפוי להיגרם מהעבירות תלוי לא רק בכמות השתילים או במשקל הסם, אלא בעיקר בפוטנציאל הנזק משתילים אלו.
עמד על כך כב' הש' בן טולילה ב-ת"פ 17715-07-18 מדינת ישראל נ' אבו סבילה (27.5.19) –
"העבירה של גידול והפקת סם מגלמת בתוכה חומרה יתרה בשים לב לכך שבביצועה יש משום יצור, יש מאין, שרשרת חדשה של הפצת הסם שבסופם תמצא דרכה לצרכני הסמים החדשים, לשון אחר, הכנסת כמות עצומה וחדשה של סם למעגל הסמים".
מקובלת עלי טענת באת כוח המאשימה כי בגידול סמים מסוכנים טמון פוטנציאל נזק רב, בשל החשש שהסם יתגלגל לשוק הסמים, ומשם לציבור ובעניין זה יפה הקביעה בסעיף 5 ל-עפ"ג 42358-10-14 גיא נ' מדינת ישראל (18.2.15) לפיה "המגדלים והמפיצים מצויים באותו מקום עצמו מבחינה ערכית, מעשית, שלא לדבר על חוקית, שהרי תקרת הענישה זהה".
הסיבות שהביאו את הנאשם לביצוע העבירה –כעולה מדברי הנאשם לשירות המבחן, הן חתימתו על ערבות לאביו, שנקלע לחובות כספיים גבוהים, קושי במציאת פתרונות והבנתו כי מעשיו יכולים להוות פתרון קל למצב הכלכלי הקשה עמו התמודד.
כב' מ"מ הנשיא הש' פוגלמן הצטרף לפסק דינה של כב' הש' ברק-ארז ואילו כב' הש' אלרון חלק על המסקנה שהמערערת עונה על דרישות סעיף 40א ל-חוק העונשין.
סוף דבר
עולה מן המקובץ כי הנאשם עונה על דרישת סעיף 40א ל-חוק העונשין שכן התרשמות גורמי הטיפול "כי יש סיכוי של ממש שישתקם", מבוססת על נתונים משמעותיים.
משכך, תוך התחשבות בכל הנסיבות שפורטו לעיל לקולא, לרבות תקופת המעצר בה היה והתקופה בה היה בתנאים מגבילים, אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים:
4 חודשי מאסר, שירוצו בעבודות שירות, בהתאם לחוות דעת הממונה על עבודות השירות.