ענייננו בשתי בקשות רשות ערעור, הנסבות על שורת החלטות שניתנו על ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (כבוד השופטת מ' אגמון-גונן) במסגרת הליך ייצוגי (ת"צ 36604-02-10); במוקד ההליך תובענה ל"סעד הערכה", כאמור בסעיף 338 לחוק החברות, התשנ"ט-1999 (להלן: חוק החברות), בגין הצעת רכש מלאה לרכישת מניות חברת אוליצקי כריה (1990) בע"מ (להלן: החברה).
בחודש נובמבר 1993 החלו מניותיה להיסחר בבורסה לניירות ערך (להלן: הבורסה); ואולם ב-23.7.2000 ניכנסו המניות לרשימת השימור של הבורסה בשל הקף מסחר דל, וכעבור שנתיים ומשלא עמדה החברה בכללי השימור – נמחקו המניות ממסחר.
לבסוף בחן בית המשפט את התקיימותו של התנאי האחרון לאישור התובענה כייצוגית לפי סעיף 8(א) לחוק, הוא קיומו של יסוד סביר להניח כי עניינם של חברי הקבוצה ייוצג וינוהל בדרך הולמת ובתום לב. בהתייחס לטענות המציעים בנידון, נקבע כי "גם אם המבקש רכש את המניות לאחר שנמחקו ממסחר, בין השאר בשל מחשבה עתידית כי ביום מן הימים תוצע הצעת רכש, ויתכן כי יוכל להגיש תביעה אם המחיר לא יהיה סביר בעיניו, אין בכך כדי לשלול את תום ליבו או האפשרות שייצג את הקבוצה" (בסעיף 9.
בהחלטה מיום 21.2.2016 נקבע כי בנסיבות שבהן בית המשפט המחוזי מצא שמגן אינו מתאים לשמש כתובע ייצוגי והורה על החלפתו, יש להשהות את הדיון בבקשות רשות העירעור עד למינויו של תובע מייצג חלופי; ובחלוף חצי שנה, משטרם הושלם הליך המינוי, נקבע כי אין עוד מקום להותיר את בקשות רשות העירעור תלויות ועומדות והורה על מחיקתן (פסק דין מיום 15.8.2016, השופטת (כתוארה אז) א' חיות).
ועוד באותו עניין, המציעים מדגישים כי כבר בהחלטת התיקון כהגדרתה לעיל דחה השופט ע' בנימיני את הטענה שלפיה כתבי הטענות כפי שנוסחו בעת הגשתם כללו את החברה כמשיבה בבקשת האישור, ומגן מצדו לא הגיש בקשת רשות ערעור על קביעה זו. זאת ועוד, נטען כי לא היה יסוד לקבוע בהחלטת האישור כי החברה לא העלתה את טענת ההתיישנות בהזדמנות הראשונה – שכן עד לתיקון בקשת האישור החברה כלל לא היתה צד להליכים, וממילא לא היה באפשרותה להעלות את טענת ההתיישנות; ונוסף על כך, בנסיבות שבהן בקשת האישור הוגשה ביום האחרון לתקופת ההתיישנות הסטאטוטורית (שעמדה בעת הרלוואנטית על 3 חודשים בלבד), אפילו היתה טענת ההתיישנות נטענת קודם לכן – בכל מקרה לא ניתן היה לתקן את בקשת האישור, בשל מחסום ההתיישנות.
...
בית המשפט נעתר לבקשה, כדלקמן:
"הואיל וההליך נמצא בתחילתו, וזה הדיון המקדמי הראשון בבקשת האישור, אין סיבה שלא להיעתר לבקשה לתקן את כתב התביעה ובקשת האישור, ואין צורך לשם כך בהגשת בקשה נוספת. עם זאת, כמובן שמורות לחברה כל טענות ההגנה העומדות לזכותה, כולל התיישנות, לאחר שכתב התביעה ובקשת האישור יתוקנו ויומצאו לה בתוך 14 יום" (להלן: החלטת התיקון).
ואולם לדברי המציעים אין לאפשר את המינוי האמור – וזאת לנוכח ניגוד עניינים שנעוץ ביחסים שבין זינגר לבין המומחה מטעם המציעים, פרופ' קרייזברג.
עיקר טרונייתם של המציעים היא על כך שבמסגרת החלטות האיתור ניתנה לעורכי הדין המייצגים שורה של ארכות להגשת בקשה למינוי תובע חלופי מייצג – ואולם על פי צו בתי המשפט לא תינתן רשות ערעור על "החלטה בעניין קביעה ושינוי של מועדי דיון ומועדים להגשת בקשות, תגובות, כתבי טענות, מסמכים, סיכומים ותצהירים" (סעיף 1(1) לצו), וגם בשל כך דינן של בקשות רשות הערעור להידחות בנקודה זו. ולגופם של דברים יוער, כי ניהול הליך מינויו של תובע מייצג חלופי נתון לשיקול דעתה הרחב של הערכאה הדיונית, במסגרת סמכותה הדיונית-ניהולית; וככלל ערכאת הערעור תיטה שלא להתערב בהחלטות מסוג זה אלא במקרים חריגים (רע"א 7110/17 נקניק נהריה כשר זוגלובק בע"מ נ' שגב (3.10.2017)).
סוף דבר
התוצאה היא שבקשות רשות הערעור נדחות.