מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשת רשות ערעור על החלטת בית משפט השלום בירושלים בדבר נאותות הפורום

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

לפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האיזורי ירושלים (סגנית הנשיא שרה ברוינר ישרזדה ונציגת הציבור גב' אסתר כהן; סע"ש 62523-10-15), במסגרתו התקבלה בחלקה תביעתה של המשיבה בתיק ע"ע 28288-05-20 (להלן: העובדת) כנגד המערערת באותו הליך (להלן: המעסיקה).
הסכם העבודה קובע את זכויות העובדת, ולענייננו רלוואנטיות שלוש הוראות הקבועות בו: האחת, קביעה כי הדין החל על מערכת היחסים בין הצדדים הוא הדין הישראלי (סעיף 7); השנייה, קביעה כי שכרה של העובדת כפי המוגדר בהסכם הוא "absolute and final, and comprise every tax and insurance premium, the sole responsibility of the subscriber" (סעיף 5); השלישית, קביעה כי כל סיכסוך הנובע ו/או קשור עם ההסכם ולגבי יישום הדין הרלוואנטי יישמע "solely" בבתי המשפט הספרדיים (סעיף 8).
משכך, השאלה שלמעשה מעלה ערעור המעסיקה נוגעת לתניית השיפוט ההסכמית; לכך שבית הדין הישראלי אינו הפורום הנאות לידון בתביעה; ולקשיים שמעלה פיצול הדיון בין בית הדין בישראל לבית המשפט בספרד.
זאת, הן בשל הטירחה והעלויות הכרוכות מבחינת הצדדים בניהול כפל הליכים במדינות שונות; הן מאחר שעשויה להיות זיקה עניינית בין הרכיבים הנדונים במדינות השונות, ונוכח זיקה זו קם החשש מהכרעות סותרות; והן כיוון שהפיצול עלול להקשות על סיום יעיל ומלא של המחלוקות, לרבות בדרכי שלום.
בע"ע (ארצי) 27600-10-11 ד"ר גרשון אהרונוב - המרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון (22.12.15), בקשר לבקשה לתיקון כתב תביעה, נקבע כי: "... עת מדובר בהחלטה שמשמעות קבלת העירעור עליה היא בעצם פתיחתו מחדש של הדיון בבית הדין האיזורי, שמיעת עדויות נוספות או שינוי משמעותי אחר של אופן ניהול ההליך בבית הדין האיזורי, מן הראוי שבעל דין יגיש בקשת רשות ערעור עליה באופן מיידי. המנעות מהגשת בקשת רשות ערעור באופן מיידי, כך שההליך ממשיך להתנהל במסלול שונה מהמסלול המבוקש על ידי אותו בעל דין, ובכלל זה מוגשים סיכומי טענות וניתן פסק דין, היא בעייתית, שכן ככל שהערעור על החלטת הביניים יתקבל, התוצאה היא שהמשך ניהול ההליך היה לשוא, ושיהיה צורך לנהל את ההליך (או חלקו) מחדש...
וכך נאמר: "במקרה דנן אינו נדרשים להכריע ביישום המבחנים לו היתה נטענת הטענה לפורום לא נאות כטענה מיקדמית בראשית ההליך, שכן בקשה למחיקת התובענה מטעם זה לא הוגשה על ידי החברה בראשית ההליך ואף לא לאחר הגשת התובענה הנוספת בברזיל. נהפוך הוא, ביום 12.7.16 הגישה החברה בקשה לצוו חוסם, המיועד לחסום את המשך ההיתדיינות בברזיל נוכח התובענה המתבררת בארץ. בנימוקי הבקשה נאמר, בין היתר, כי "ויודגש כי בהתאם למירב הזיקות יש לראות במשיב עובד ישראלי ולא עובד זר ולכן ומטבע הדברים, בית הדין הנכבד גם לא סילק התובענה מהטעם של העידר פורום נאות" (סעיף 29).
כאשר מועלית הטענה בדבר אי נאותות הפורום לראשונה בשלב מיתקדם יותר של ההליך נדרשים טעמים כבדי משקל יותר להצדקתה או על דרך ההיפוך גם זיקה פחות הדוקה לישראל תספיק לשם שלילתה.
מצופה מבעל דין הסבור שפורום אחר הוא הנאות יותר, למצות בירורה של טענה זו בדרך של הגשת בקשת רשות ערעור, במיוחד עת שאלת הפורום הנאות מתבררת ממילא בערכאת העירעור נוכח ערעור שהגיש הצד שכנגד.
...
בנסיבות המקרה שלפנינו, אין צורך להכריע בשאלה אם הפיצול ראוי היה מלכתחילה אם לאו, וזאת שכן שוכנענו כי אין מקום להחזיר את הגלגל אחורנית ולבטל את הדיון שנערך והסתיים בבית הדין האזורי.
אשר לטענה כי השכר שסוכם עם העובדת בהסכם העסקתה הוא שכר "כולל", אין לנו אלא להפנות להנמקתו של בית הדין האזורי בקשר לכך, המקובלת עלינו.
בהתאם, שוכנענו כי העובדת הוכיחה את זכאותה להחזר הוצאות נסיעה מכוח צו ההרחבה הכללי.
אשר לערעור העובדת המתייחס להוצאות משפט - לא מצאנו הצדקה להתערב בשיקול דעתה של הערכאה הדיונית בקשר לכך.
סוף דבר - נוכח כל האמור לעיל, ערעור המעסיקה נדחה.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2010 בעליון נפסק כדקלמן:

]א. בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בחיפה (השופטים בר-זיו, זרנקין וטאובר) מיום 28.3.10 בתיק ע"א 1489-01-09, בו היתקבל ערעור המשיב על החלטת בית משפט השלום בחדרה (השופטת אסיף) מיום 7.12.08 בתיק ת"א 1967-08.
ביום 7.12.08 קיבל בית משפט השלום בחדרה את בקשת המבקש, ומחק את התביעה, בנימוק שהפורום הנאות לידון בה הוא בית המשפט ברשות הפלסטינית.
ואכן, בעיניין מוסטפא אליו הפנה המבקש קבע בית המשפט המחוזי בירושלים (השופט דרורי), כאמור, כי אף שהמסלול הספציפי חסום, ניתן להורות על אכיפת פסק דין שניתן ברשות הפלסטינית לפי המסלול הכללי.
הכרעה בשאלות העקרוניות עשויה להצריך, כך דומה, גם התייצבות מטעם היועץ המשפטי לממשלה - דבר זה לא נעשה בערכאות הקודמות, וספק אם יש לו מקום בתיק שעניינו טענת פורום לא נאות, ושאלת אפשרות יישומו של פסק דין (שטרם ניתן) טרם הבשילה בו. ובכל מקרה, כאמור, ההכרעה העומדת לבחינתנו - נאותות הפורום - אינה תלויה רק בשאלת אפשרות האכיפה, ואין מקום ליתן רשות ערעור בשאלה שההכרעה בה אינה מחויבת לצורך ההליך.
...
דיון והכרעה לאחר העיון אין בידי להיעתר למבוקש.
המבקש אמנם הצהיר בעבר, כאמור, כי לא יתנגד לביצוע פסק הדין בישראל, ואולם, כפי שתואר מעלה, האפשרות המהותית לכך מוטלת בספק רב. סוף דבר, אין בידי להיעתר לבקשה.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בפניי בקשת רשות ערעור על החלטת בית משפט השלום בירושלים (כב' השופט א' פרסקי) מיום 26.11.22, בת"א 15205-06-21 (להלן: "ההליך העקרי").
המבקשת חזרה על טענותיה בנוגע לאופן המצאת כתב התביעה והשלכותיו, ובנוגע לנאותות הפורום ומורכבות ניהול ההליך בישראל.
הדבר נובע הן ממהותן של החלטות אלה, כהחלטות ביניים שלא מסיימות את הדיון, הן מהיותן הוראה על המשך בירורו של הליך – שגם לגביה קיימת פסיקה הממעטת בהתערבות בהליך ערעור, והן מן המבחן העוסק בסילוק תובענה על הסף, לפיו הדבר ייעשה במקרים חריגים ומובהקים בלבד, כדי שלא לפגוע יתר על המידה בזכות הגישה לערכאות.
לבסוף, הנמקת בית המשפט קמא בשאלת הפורום הנאות מקובלת עלי במלואה.
...
זהו אינו מענה שלם בסוגיה האמורה, דבר המחזק את המסקנה שלא לסלק את התביעה על הסף, ולאפשר המשך בירור טענותיה של כלל בנושא.
לבסוף, הנמקת בית המשפט קמא בשאלת הפורום הנאות מקובלת עלי במלואה.
הכרעה בשל אלה, הבקשה נדחית.

בהליך בש"א (בש"א) שהוגש בשנת 2009 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

ביום 21.5.07 ניתנה על ידי החלטה במסגרת התיק שלפני, בה עלתה השאלה איזה דין חל על התאונה נשוא תיק זה. על פי חומר הראיות שהיה לפניי, קבעתי בנקודה זו כדלקמן: "הפועל היוצא מן המקובץ הנו, כי בנסיבות המקרה שלפני, משמדובר באירוע בשטח C בנפת בית לחם, והנפגעת הינה תושבת האיזור, אין חוק הפיצויים חל עליה. דעה זו הנה אף עמדת המדינה, כפי שבאה לידי ביטוי בחוות דעת מקיפה שנערכה על ידי עו"ד דורון סלובטיצקי עוזר לפרקליט מחוז ירושלים (כתוארו אז), אשר הוגשה ביום 30.1.02 לבית משפט השלום בירושלים במסגרת ת.א. 15047/00 (המצוטט לעיל)" (שם, פסקה 7).
דעתה של כב' השופטת נאור הנה כדלקמן: "אבהיר את עמדתי בפתח הדברים: אפשר ואין הכרח לשיטתי לקבוע מסמרות בדבר כי בדיקת שאלת הפורום הלא נאות במנותק מהשאלה מהו הדין החל היתה מביאה אותי למסקנה שונה ממסקנתו של בית המשפט המחוזי, דהיינו למסקנה שהפורום בישראל הוא פורום "נאות". ואולם, לדעתי השיקול מהו הדין החל קשור קשר בל ינתק לשאלת נאותות הפורום (ראו ע"א 2705/91 אבו-ג'חלה נ' חברת החשמל מזרח ירושלים בע"מ, פ"ד מח (1) 554, 569, (1993)).
שונים הדברים במקרה דנן, ומכל מקום בשלב זה של הדיון, ובטרם הכריע בית המשפט העליון בבקשת רשות הערעור התלויה ועומדת, והחלטתי מתייחסת עתה לעניין התשלום התכוף בלבד.
על החלטה זו הוגשה על ידי התובעים בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון שעדיין תלויה ועומדת.
...
סיכומו של דבר, מן הטעמים שפורטו לעיל אני סבורה כי יש לברר את תביעת המערער נגד המשיבה 1 בבית משפט בישראל ועל פי דיני הנזיקין הישראלים" (שם, פסקה 6).
הינה, דוקא הנתבעים הם שהגישו העתק של חוק הרשות לסיכומיהם דאז טרם מתן החלטתי הקודמת, אולם אין די בכך, ויתכן כי היה צורך אף בהוכחה אילו תקנות חלות שם, אף לצורך התשלום התכוף מבחינת תוכנו.
לפיכך, אני דוחה את טענת המשיבים שהמועד שבחוק הרשות של 12 חודשים עד לאחר התאונה, יחול אף על המקרה דנן.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בקשת רשות העירעור הנדונה הוגשה ביום 7.1.2024, על החלטת בית משפט השלום בירושלים (כבוד השופט אלעד לנג) מיום 26.7.2023 בת"א 2607-02-22.
החלטת בית המשפט קמא בהחלטתו עמד בית המשפט קמא על הוראות תקנה 166 בתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 (להלן – תקנות סדר הדין האזרחי, התקנות החדשות או התקנות), אשר לפיהן ניתן להרשות המצאת כתב טענות מחוץ לתחום המדינה, באופן שיקנה סמכות לבית המשפט בישראל (אשר החליפה את תקנה 500 בתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (להלן – התקנות הקודמות) וכן עמד על הפסיקה בסוגיה זו. כאמור בהחלטתו, הרחבת סמכותו של בית המשפט בישראל לידון בעיניינו של בעל דין הנמצא מחוץ לתחום השיפוט של מדינת ישראל, תתאפשר אם הראה התובע כי קיימת לו "שאלה רצינית שיש לידון בה", בשונה מ"עילת סרק"; כי מתקיימת אחת החלופות הקבועות בתקנה 166 בתקנות; וכי על-פי שיקול דעת בית המשפט, בית המשפט בישראל הוא הפורום הנאות לידון בתביעה, על-פי מירב הזיקות, בהתאם לציפייתם הסבירה של בעלי הדין לגבי מקום ההיתדיינות ולאחר שקילת השיקולים הציבוריים המתאימים בכל הנוגע לסוגיית נאותות הפורום.
על רקע האמור קבע בית המשפט קמא, כי "על פני הדברים, הנתבע 5 [המבקש] קשור בקשר עבות בנסיבות שהובילו לגניבת הכספים, ומתעוררות מספר שאלות רציניות שיש לידון בהן, כשביסודן השאלה האם הנתבע 5 פעל כיאות, כנדרש וכמצופה ממנו, לרבות על פי החוקים והנורמות המחייבים אותו, בכך שקבל לחשבון שבניהולו כספים שהועברו למוטב הנושא את שם התובע [המשיב] ובכך ששחרר את הכספים לטובת הלקוח הפורטוגלי, חרף החשד להונאה שהתעורר אצלו" (פסקה 16 בהחלטת בית המשפט קמא).
...
עם זאת נקבע, כי טענותיו של המבקש טעונות הוכחה וכי בכל מקרה, אין בהן כדי לבטל את המסקנה בדבר קיומן של שאלות רציניות שמעלה התביעה נגדו, אשר ראויות לבירור בהליך משפטי.
מכל מקום, לאחר בחינת בקשת רשות הערעור לגופה לנוכח החלטתו המפורטת והמנומקת היטב של בית המשפט קמא, הגעתי לכלל מסקנה כי יש לדחות את הבקשה תוך אימוץ החלטת בית המשפט קמא ונימוקיה ובהתאם להוראות תקנה 148(ב) בתקנות סדר הדין האזרחי.
בכל הנוגע למקום גרימת הנזק וכאמור לעיל, מקובלת עליי מסקנת בית המשפט קמא, כי ניתן לראות את הנזק ככזה שנגרם בישראל או למצער, גם בישראל.
לנוכח כל האמור ועל יסוד נימוקי החלטת בית המשפט קמא, בקשת רשות הערעור נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו