בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים
רע"א 7616/23
לפני:
כבוד השופט ע' גרוסקופף
המבקש:
אפרים אוריון
נ ג ד
המשיבים:
1. יאיר גולדפינגר
2. עו"ד שמואל גלינקא - בתפקידו כונס נכסים
3. בן דוד אוחיון יעקב
4. הודיה בנעים
5. אילן גאן בנעים
6. הועדה המקומית לתיכנון ובניה עריית ת"א
בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו מיום 20.6.2023 בת"א 32908-12-21 שניתנה על ידי כבוד השופטת רחל ברקאי
בשם המבקש:
עו"ד פרופ' חמי בן נון; עו"ד ד"ר אייל כהן
][]החלטה
במסגרת ההחלטה דחה בית המשפט את הבקשה לצוו מניעה זמני, וזאת בין היתר משום ש"הבקשה איננה מלמדת על קיומן של נסיבות חדשות ומשאין הבקשה עומדת, אף לא לכאורה, בתנאים למתן צו מניעה זמני" (פסקה 11 להחלטה).
אעיר עם זאת, כי כשמדובר, כמו בעניינינו, בבקשה לעיון חוזר בהחלטה שלא לתת סעד זמני, מטבע הדברים, השמוש בסמכות לדחות את הבקשה מבלי לקיים דיון במעמד הצדדים ייעשה בתדירות גבוהה הרבה יותר, ונראה שהוא אף בגדר הכלל, ולא בגדר החריג (השוו לתקנה 98 לתקסד"א החדשות, שעניינה עיון מחדש בסעד זמני שניתן או בתנאיו, אשר אינה כוללת הוראה המלמדת על כך שדיון במעמד הצדדים היא "דרך המלך" להכרעה בבקשה שכזו).
מכל מקום, הטרוניה המרכזית שמעלה המבקש בעניינינו ממוקדת לא בשאלת הסמכות לדחות את הבקשה שהגיש ללא דיון, אלא בהחלטה לשנות את המתוה הדיוני שנקבע על ידי בית המשפט קמא, וזאת מבלי שניתנה למבקש זכות טיעון בעיניין זה. אכן, אין זהו עניין שיגרתי שבית משפט מבטל מיוזמתו דיון שנקבע על ידו לשמיעת טיעוני הצדדים בעל-פה, ואולם הסמכות לעשות כן היא חלק מסמכותו הטבועה של בית המשפט לשנות החלטות ביניים שנתן, ואין לומר כי מרגע שנקבע דיון בעל-פה, מחובתו של בית המשפט לקיימו, גם אם השתכנע מהטיעונים בכתב שהוא מיותר בעליל (לסמכותו הטבועה של בית המשפט לשנות החלטות ביניים ראו, באחרונה, רע"א 6024/23 יקירביץ נ' דגן, פסקה 16 והאסמכתאות שם (29.10.2023)).
...
בענייננו, באשר לסיכויי התביעה, הרי שבית המשפט קמא קבע, ושב וקבע, כי סיכויי התביעה קלושים, כאשר שלושה שופטים שונים בבית המשפט המחוזי הגיעו למסקנה זו (ראו פסקה 10 להחלטה מיום 19.12.2021 (כב' השופטת חנה פלינר); פסקאות 16-15 להחלטה מיום 18.1.2022 (כב' השופט ארז יקואל); וכן ההחלטה מיום 7.3.2022, שניתנה ביחס להפקדת ערובה מטעם המבקש, אך אימצה את מסקנות השופטים כאמור במלואן ונסמכה עליהן (כב' השופטת רחל ערקובי)).
לקראת סיום, מצאתי לנכון להעיר כי טענותיו של המבקש נשמעות מזה למעלה מעשור ונדחות על ידי ערכאות שיפוטיות שונות ומותבים שונים.
ניסיונות אלה גובים זמן ומשאבים שיפוטיים יקרים, וטוב יעשה המבקש אם ישתמש בהם באופן מושכל – ומוטב מאוחר מאשר לעולם לא.
סוף דבר: בקשת רשות הערעור נדחית.