בית המשפט המחוזי בתל אביב -יפו
רמ"ש 16694-10-23 פלוני ואח' נ' אלמוני ואח' 02 ינואר 2024
לפני
כב' השופט שאול שוחט, סגן נשיא
מבקשים
1.פלוני
2.פלוני 2
ע"י ב"כ עו"ד איימי בכור בוני
משיבים
1.אלמוני
ע"י ב"כ עוה"ד חן בן מויאל ו/או נעם בן חורין
2.אלמונית
ע"י ב"כ עו"ד אלי פרי ואח'
3.פלמונית
ע"י ב"כ עו"ד ציון סמוכה ואח'
4.האפוטרופוס הכללי במחוז תל-אביב
5.משרד הרווחה והשירותים החברתיים - תל אביב
פסק דין
בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט לעינייני מישפחה במחוז תל-אביב (כב' השופטת ציפי כהן אביטן, בתיק א"פ 52929-05-23), מיום 16.8.23, שדחתה את בקשת המבקשים לאיחוד דיון בתובענות.
לטענת המבקשים, לא יגרם כל נזק למשיב או למי מהמשיבות אם תבוטל ההחלטה ותתקבל בקשתם לאיחוד הדיון בתובענות, לעומת הנזק הרב שעלול להגרם להם באם הותרת התיקים בפיצול יביא לסתירה בהחלטות, וימנע מהם לקבל את יומם.
מטבע הדברים ערכאת העירעור נוטה שלא להתערב בה, למעט מקרים חריגים בהם נמצא כי ההחלטה אינה עולה בקנה אחד עם הדין או שיש בה כדי לגרום עוות דין ( ראו לדוגמא : רע"א 1072/13 כפר שמריהו נ' מע"צ (7/4/2013) ; רע"א 3593/06 רוזנצוויג נ' חיים (8/6/2006) ;רע"א 6369/19 המל"ל נ' פלוני (16/12/2019) ; רע"א 2292/11 זקס נ' בנק מזרחי (25/7/2011) ; רע"א 182/21 טר"מ נ' עיזבון גרוס (17/1/2021) .
המשיבה 2 בתשובתה לבר"ע לא ידעה לספק הסבר לדברים ואף נימנעה מלטעון שיש אמת בקביעת ביהמ"ש קמא לפיה חוות דעת המומחה שמונה בתביעת המשיב תשמש כראיה בתביעת המבקשים (ראו את הלשון המהוססת בה נקטה המשיבה 2 בס' 40 לתשובה שם מציינת כי "גם אם חוות הדעת של המומחה מטעם בית המשפט יכולה אולי לשמש כראיה בהליך של המבקשים, כפי שנכתב בהחלטת בית המשפט קמא...").
זה המקום לציין שגם בתגובת המשיב לבקשת המבקשים לאיחוד התביעות טען המשיב אותה טענה עובדתית ולפיה "בית המשפט הנכבד מינה את פרופ' נוי כמומחה משותף, ומכאן שאין צורך באיחוד הדיון כדי למנוע חשש מהכרעות סותרות" (ס' 7 לתשובה) .
...
המשיב 1 בתשובתו לבר"ע טען כי יש לדחות את בקשת רשות הערעור תוך שהוא מתייחס לכך שמדובר בהחלטה דיונית מובהקת; כי בקשת המבקשים לאיחוד ההליכים שהייתה לפני ביהמ"ש קמא הייתה לאקונית ביותר וסומך ידיו על החלטת ביהמ"ש קמא ונימוקיה.
דיון והכרעה
לאחר עיון בבקשת רשות הערעור ובתשובות לה על נספחיהן שוכנעתי שיש מקום לתת רשות ערעור, לדון בבקשה כבערעור ולקבל הערעור כך שהחלטת ביהמ"ש קמא תבוטל והדיון בתביעות יאוחד.
כפי שיובהר להלן אני סבור כי מקרה זה נמנה על אותם חריגים.
מסקנה זו של ביהמ"ש קמא מוקשית בעיניי, ולא מן הנמנע כי ניתנה מחמת שגגה, עובדתית או משפטית, ולכן סברתי שמדובר במקרה חריג שיכול להצדיק התערבות בהחלטה דיונית זו, על מנת שלא תיגרם טעות שעלולה להביא להכרעות סותרות ולבזבוז זמן שיפוטי ובזמנם של בעלי הדין.
לאור כל האמור לעיל, בהינתן שקיימת השקה עובדתית בין התובענות, ששתיהן מחייבות הכרעה לגבי המצב הקוגנטיבי של המשיב וכי לשם כך נדרש מינוי מומחה מטעם ביהמ"ש (כפי שטוען המשיב בעצמו במסגרת תשובתו לבר"ע כמו גם בתגובתו לבקשה שהייתה לפני ביהמ"ש קמא), בהינתן שביהמ"ש קמא לא מינה את פרופ' נוי כמומחה משותף בשתי התביעות (והחלטת המינוי ניתנה בתביעת המשיב בלבד) וביהמ"ש קמא לא מצא לקבוע דרך דיונית אחרת, גם אם פחות יעילה, שמאפשרת בירור המחלוקות תוך שלמבקשים יינתן יומם בתביעתם (והם לא יוכפפו למסקנות מומחה מטעם ביהמ"ש שמונה בהליך מקביל שהם אינם צד לו) , אני סבור כי אין מנוס מהתערבות בהחלטת ביהמ"ש קמא לאיחוד הדיון בתובענות וכך אני מורה.
סוף דבר
הערעור מתקבל כך שהדיון בתביעת המשיב יאוחד עם הדיון בתביעת המבקשים.