בית המשפט המחוזי בחיפה
ת"א 9492-07-13 מחמוד מוחמד חסאן ואח' נ' האפוטרופוס לנכסי נפקדים ואח'
תיק חצוני:
בפני
כבוד השופט נאסר ג'השאן
התובעים
1. כרימה מחמוד מוחמד חסאן
2. קאסם חסאן
3. אנור חסאן
4. סראי סאלם חסאן
5. חלימה חסאן
6. מרואן סאלם חסאן
7. יאסר חסאן
הנתבעים
1. האפוטרופוס לנכסי נפקדים
2. רשות הפיתוח
3. מדינת ישראל
4. הממונה על מירשם המקרקעין - פקיד ההסדר
5. מחמוד אלחאג' חוסין
החלטה
על פסק הדין החלקי הוגשה בקשת רשות ערעור על-ידי הנתבעים (רע"א 9755/17), בית המשפט העליון, בהחלטה מיום 13.03.2018 קיבל טענות הנתבעים 1-4 באופן חלקי.
למסקנה, כי לתובעים מגיע פיצוי בגין ביטול הרישיון הגעתי לאור הנסיבות המיוחדות של המקרה שנידון לפניי ולאחר שמניתי מספר שיקולים ובין היתר עמד השיקול, כי התובעים סברו שרכשו מקרקעין מן הנתבע מס' 5, וכך קבעתי בסעיף 34 לפסק הדין:
"ראשית, נראה, כי התובעים, בעת שתפסו חזקה במקרקעין ובעת שהחלו לבנות בניינים, לא ידעו כי הם פולשים. מקרה זה שונה ממקרה שבו פולש נחליט להיכנס למקרקעי המדינה במחשכים, לתפוס חזקה ו-'לקחת סיכונים' להקים מחוברים. כפי שקבע כבוד השופט קיסרי ששמע ראיות בעיניין, נעשתה עסקה בין התובעת ובעלה לבין הנתבע מס' 5. ניתן להניח כי תחילה האמינו התובעים כי הם הבעלים של המקרקעין וייתכן שבשלב מסויים הבינו התובעים כי אין להם זכויות במקרקעין, אולם איש לא חלק עם חזקתם במקרקעין" (ההדגשה אינה במקור, נ.ג').
חריג נוסף הוא שינוי נסיבות מהותי, בהחלטות מסויימות, כך מצאו בתי המשפט לעיין מחדש בהחלטותיהם, מקום שחל שינוי נסיבות מהותי המצדיק שינוי בהחלטת ביניים (ראו: ע"א 450/64 איזנר נ' פינקלשטיין, פ"ד יט(1) 655 (1965); ע"א 161/73 ארדה נ' סמסונוב, פ"ד כח(2) 228 (1971)); ע"פ 5135/13 יגרמן נ' מדינת ישראל (02.06.2014)).
כך לדוגמא במשפט מינהלי, בתי המשפט (בג"צ או בית משפט לעניינים מהנליים) שקמו מכיסאם, לא ישנו את פסק הדין שניתן בעיניין פלוני לגבי ביקורת על החלטת הרשות, במידה ונשמט מיסמך ולא הוגש על-ידי אחד מבעלי הדין.
...
למסקנה, כי לתובעים מגיע פיצוי בגין ביטול הרישיון הגעתי לאור הנסיבות המיוחדות של המקרה שנדון לפניי ולאחר שמניתי מספר שיקולים ובין היתר עמד השיקול, כי התובעים סברו שרכשו מקרקעין מן הנתבע מס' 5, וכך קבעתי בסעיף 34 לפסק הדין:
"ראשית, נראה, כי התובעים, בעת שתפסו חזקה במקרקעין ובעת שהחלו לבנות בניינים, לא ידעו כי הם פולשים. מקרה זה שונה ממקרה שבו פולש נחליט להכנס למקרקעי המדינה במחשכים, לתפוס חזקה ו-'לקחת סיכונים' להקים מחוברים. כפי שקבע כבוד השופט קיסרי ששמע ראיות בעניין, נעשתה עסקה בין התובעת ובעלה לבין הנתבע מס' 5. ניתן להניח כי תחילה האמינו התובעים כי הם הבעלים של המקרקעין וייתכן שבשלב מסויים הבינו התובעים כי אין להם זכויות במקרקעין, אולם איש לא חלק עם חזקתם במקרקעין" (ההדגשה אינה במקור, נ.ג').
הבקשה שלפניי אינה תובענה חדשה ועל כן אף בשל נימוק זה, יש לדחות את הבקשה.
לאור האמור לעיל אני דוחה את הבקשה.