בית המשפט המחוזי בירושלים
רחד"פ 52637-06-23 וויאקובסקי נ' עו"ד מרדכי מיכאלי, מנהל נכסי היחיד
לפני
כב' השופט אילן סלע
אדוארד (עודד) וויאקובסקי
ע"י ב"כ עו"ד ערן קיכלמכר
המבקש/היחיד
עו"ד מרדכי מיכאלי
PAUL STEVEN COOPER
PAUL ROBERT APPLETON
ע"י ב"כ עוה"ד יאן לשיון כרמל וניצה פוזנר
הממונה על חידלות פרעון – מחוז ירושלים
ע"י עו"ד דוד סימן טוב
מנהל נכסי היחיד
הנאמנים
הממונה
פסק דין
היחיד עתר בבקשת רשות ערעור על החלטת בית משפט השלום בירושלים (כב' השופטת חוי טוקר) מיום 11.05.23 בחדל"פ 8820-06-21.
את טענתו בעיניין זה תמך בהחלטה שניתנה ברע"א 9071/20OOO BE ASH BEHA - מפרק החברה מר פינצ'וק סרגיי נ' תדביק-פק בע"מ (12.04.21), להלן: "הילכת פינצ'וק"), שם נקבע כי החוק אינו מעניק סמכות לבית משפט של חידלות פירעון לתת "הכרה" או "אכיפה" של פסק חוץ שניתן במסגרת אותו הליך זר. כדי לקבל "הכרה" בתוכנו של פסק דין זר או "לאכוף" את החיובים הקבועים בו, יש לפעול לפי חוק אכיפת פסקי חוץ.
בהתאם לחוק חידלות פירעון, אין צורך להיזדקק לחוק אכיפת פסקי חוץ לשם "קליטת" ה"הליך הזר" - לאמור: "הליך שפוטי או מנהלי המתנהל במדינה זרה, לפי דין שעניינו חידלות פרעון, ושבמסגרתו מוסדרים, לרבות באופן זמני, יחסיו של החייב עם נושיו, במאוחד, ונכסיו וענייניו של החייב נתונים לאחריותה או לפיקוחה של רשות מוסמכת זרה, למטרת שקומו הכלכלי של החייב או פירוקו (הגדרת "הליך זר" בסעיף 293 לחוק) - וה"קליטה" תעשה בהתאם להוראות חוק חידלות פירעון.
בעל תפקיד זר רשאי להגיש לבית המשפט בקשה להכרה בהליך הזר, כשלבקשה יצורף תצהיר של בעל התפקיד המפרט על ההליכים הזרים הידועים לו, המתנהלים לגבי החייב; וכן עותק של החלטת הרשות המוסמכת הזרה לפתוח בהליך הזר ולמנות את המבקש לבעל תפקיד זר, או מיסמך מטעם הרשות המוסמכת הזרה המאשר את נהולו של ההליך הזר ואת מינויו של המבקש לבעל תפקיד זר, ובהיעדר מסמכים אלו, ראיה אחרת המהוה מבחינת בית המשפט הוכחה מספקת לניהולו של ההליך הזר ולמינויו של המבקש לבעל תפקיד זר (סעיף 300 לחוק).
פרק זה שעניינו "הליכי חידלות פרעון בין-לאומיים" נועד "לאפשר היתמודדות יעילה יותר עם הליכי חידלות פרעון שיש להם היבטים בין-לאומיים... לקדם... שתוף פעולה בין הרשויות המוסמכות במדינת ישראל לבין הרשויות המוסמכות במדינות זרות המנהלות הליכי חידלות פרעון בין-לאומיים; שיפור הוודאות המשפטית בנוגע לתחומי מסחר והשקעות; הגנה על האינטרסים של כלל הנושים ובעלי העניין בהליך ובכללם החייב.... (דברי הסבר להצעת חוק חידלות פרעון ושקום כלכלי, התשע"ו-2016, ה"ח הממשלה התשע"ו 1027, בעמ' 744). לשם תכלית זו, אימץ המחוקק הישראלי בסעיפים אלו שהזכרנו, כמו גם ביתר סעיפי פרק ט' לחוק, חלק מהוראות החוק לדוגמה להסדרת הליכי חידלות פרעון בין-לאומיים (UNCITRAL Model Law on Cross-Broder Insolvency) (להלן: "חוק המודל"), אשר פותח על ידי ועדת ארגון האומות המאוחדות למשפט מסחרי בין-לאומי (UNCITRAL) במטרה ליצור מנגנונים משפטיים יעילים להתמודדות עם הליכי חידלות פרעון חוצי גבולות ולקדם שתוף פעולה משפטי בין הרשויות האמונות על התחום במדינות שונות.
...
המועד להגשת ערעור על החלטות אלו עבר זה מכבר, ומטעם זה בלבד דין הערעור להידחות.
לאחר הגשת הבקשה, יבחן בית המשפט כי אכן מדובר בהליך זר (עיקרי או משני) וכי מגיש הבקשה הוא בעל תפקיד זר. אם מצא בית המשפט שתנאים אלו מתקיימים, יכיר בית המשפט בהליך הזר כהליך זר עיקרי או משני (סעיף 301).
ובפרט, מקום בו היחיד עצמו המשיך ליטול חלק בהליך והכיר בקיומו של ההליך גם לאחר פקיעת תוקפו של צו ההכרה, מבלי שהעלה טענה כלשהי בעניין זה.
בשים לב לכל האמור, הערעור נדחה.