לפני בקשת רשות ערעור על החלטת בימ"ש השלום בתל אביב – יפו (כב' השופט יאיר דלוגין) מיום 14.11.23 בת"א 27221-09-22 ו – 37 תיקים נוספים שאוחדו.
בקשת רשות העירעור הנה רק ביחס לקביעה הנוגעת למתן מענה לשאלות 6.1, 6.2 ו – 6.3 לשאלון שהפנו המשיבים למבקשת.
בדרישה מיום 15.3.23 לגילוי מסמכים ומענה לשאלון מטעם המשיבים שהופנתה למבקשת הופיעה שאלה 6 שעניינה "ביחס לטיוטה הנטענת של חוות הדעת משנת 2014 ביחס להכרעות בבקשות מקלט של יוצאי דארפור כפי שפורסמה בעיתונות ובמרשתת (מצ"ב)" וחולקה ל – 3 תתי שאלות:
"6.1 מי ערך/ערכו את חוות הדעת ומי חתומים עליה או היו מעורבים בדרך כלשהיא בכתיבתה? נא לפרט שמות ותפקיד (באותה עת) של כל הנוגעים בדבר.
נקבע בסעיף 40 להחלטה כך:
"הגם שהתרתי לתובעים לשאול שאלות בנוגע למסמך זה, אשר פורסם בכלי התיקשורת והפך למעשה לנחלת הכלל, הרי שהדיונים הפנימיים של הרשות והתכתובות הנוגעות לאותה חוות דעת, לא פורסמו בתקשורת ואינם נחלת הכלל, ואין מקום להורות על גילויים, בהיותם מסמכים פנימיים וחסויים, לפי העקרון המנחה שלפיו יש לאפשר לגורמים המקצועיים בשירות המדינה להחליף דיעות באופן חופשי, לשם ביצוע תפקידם".
תמצית טענות המבקשת בבקשת רשות ערעור:
א) בהתאם לצוו בתי המשפט (סוגי החלטות שלא תנתן בהן רשות ערעור), התשס"ט - 2009 ניתן להגיש רשות ערעור על החלטות הנוגעות לטענת חיסיון.
...
בנסיבות אלה, בימ"ש קמא הגיע למסקנה כי "אין עוד מדובר במסמך פנימי חסוי של הרשות". כמו כן נקבע כי לא ברור איזה נזק ייגרם למבקשת ממענה על השאלות בנוגע למסמך שכבר פורסם בתפוצה רחבה.
לאחר עיון בטענות הצדדים, הגעתי למסקנה ולפיה יש לתת רשות לערער, לדון בבקשת רשות הערעור כבערעור ולקבל את הערעור ביחס לשאלות 6.1, 6.2 ו – 6.3 לשאלון שהופנה למבקשת מטעם התובעים, מהנימוקים כדלקמן:
א) טרם אדרש להליך שלפני אציין, כי המבקשת – המדינה ביקשה בתיק קמא לסלק את התביעות על הסף.
אני סבורה כי קבלת בקשת התובעים ע"י בימ"ש קמא למתן מענה לשאלות 6.1, 6.2 ו – 6.3 מצדיקה התערבות ערכאת הערעור כבר בשלב הביניים משום שמוטב להכריע בעניין זה בזמן אמת, ולא להמתין עד לערעור על פסה"ד לכשיינתן, שכן לא ניתן יהיה עוד להחזיר את הגלגל אחורה ולתקן את הפגיעה שעלולה להיגרם למבקשת (ראה בעניין זה גם: רע"א 665/24 עו"ד אלעוברה נ' עו"ד אלרומילי, סעיף 8 לפסק דינו של כב' השופט נ' סולברג (5.3.2024)).
לסיכום:
א) לאור האמור לעיל, יש לתת רשות ערעור ולקבל הערעור באופן שהמבקשת אינה נדרשת לענות על שאלות 6.1, 6.2 ו – 6.3 לשאלון, בשלב זה.
ב) לא מצאתי לנכון לחייב את המשיבים בהוצאות מאחר ויתכן שבשלב מאוחר יותר תידרש המבקשת להשיב לשאלות.