תקנה 74 לתקנות בית הדין לעבודה קובעת, כי בקשת רשות לערער על החלטה אחרת של בית הדין האיזורי יש להגיש לבית הדין הארצי בתוך חמישה עשר ימים מיום המצאת ההחלטה, אם ניתנה שלא בפני המבקש.
תקנה 497א(א) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד – 1984 (להלן: תקנות סדר הדין האזרחי 1984) שעמדה בתוקף במועד ביצוע המצאת ההחלטה למבקש, וחלה בבתי הדין לעבודה מתוקף תקנה 129 לתקנות בית הדין לעבודה, קובעת כי: "בית משפט או עורך דין... רשאי להמציא כתב בי-דין בפקסימיליה לעורך דין המייצג בעל דין". כלומר, תקנות סדר הדין האזרחי 1984 קבעו בזמנים הרלוואנטיים, שהמצאה בפקסימיליה היא בעלת תוקף לגבי בעל דין מיוצג בלבד.
האם יש להחיל את 'כלל הידיעה' על המבקש?
בית המשפט העליון ובית דין זה קבעו בפסיקותיהם, שניתן למנות את הימים להגשת הליך ערעורי מהמועד בו נעשה ניסיון להמציא את ההחלטה לבעל הדין, אם הוכח שבעל הדין ידע על ההחלטה בצורה ממשית וברורה, וכן הוכח כי בעל הדין פעל בחוסר תום לב דיוני לאור ידיעה זו, עת הוא נאחז או משתמש בפגם בהמצאה על מנת להשיג יתרון דיוני החורג מתכלית התקנה.
לאור האמור, ובשים לב לכך שחלף כחודש ימים מהמועד בו היה על המבקש להגיש את בקשת רשות העירעור בהתייחס למועד ההמצאה בפקס ועד מועד הגשת בקשת רשות העירעור בפועל – נראה שלוּ היה קיים בסיס ראייתי לקביעה בעיניין קיומה של ידיעה ממשית של המבקש אודות החלטת בית הדין האיזורי בעקבות שליחתה בפקסימיליה, היה מקום לקבוע שטענתו של המבקש נגועה בחוסר תום לב, באופן המצדיק את העדפת "כלל הידיעה" על פני "כלל ההמצאה" (השוו: ע"ר (ארצי) 13603-02-18 אהוד שמחי - גירית טכנולוגיות בע"מ, 2.7.2018).
...
דיון והכרעה
לאחר בחינת טיעוני הצדדים בבקשה, ועיון בחומר המצוי בתיק בית הדין, באתי לכלל מסקנה, שלא ניתן לקבוע שבקשת רשות הערעור הוגשה באיחור ויש לדחות את בקשת המשיבה למחיקתהּ.
יוער טרם חתימה, כי חרף המסקנה אליה הגענו במישור המשפטי, מתעוררת בנסיבות העניין אי נוחות לנוכח טענתו של המבקש, כי לא קיבל את ההחלטה באמצעות הפקסימיליה, בעוד עיון בתיק מעלה, שהמבקש עשה שימוש תדיר בפקסימיליה במסגרת ניהול ההליך לפני בית הדין האזורי, הן לצורך קבלת כתבי בי-דין והן לצורך הגשתם, כאשר הוא מציין את מספר הפקס שלו בכותרת כל כתבי טענותיו.
סוף דבר
לאור האמור, נדחית הבקשה למחיקת בקשת רשות הערעור.