בית משפט השלום בנתניה
ת"ט 51808-09-20 אל הבית בע"מ נ' עזרי
תיק חצוני: 5064530120
בפני
כבוד השופטת אפרת רחלי מאירי
תובעת
המשיבה
אל הבית בע"מ
נתבע
המבקש
גבריאל עזרי
החלטה
כן נפסק, אם כי בהקשר של הארכת מועד להגשת ערעור, כי טעותו של בעל דין או בא כוחו, שבעטיה נגרם האיחור, ואפילו רשלנותם, אינם מונעים לחלוטין הארכת מועד, ובילבד שבעל דין אינו מסתפק בבקשה סתמית אלא מבאר בתצהירו כיצד קרתה התקלה (ראו למשל ע"א 8547/96 אלימלך ואח' נ' מנהל מס שבח מקרקעין; י. זוסמן, סדרי הדין האזרחי, מהדורה שביעית (1995), עמ' 889).
עוד נפסק כי בבוא בית המשפט לבחון האם להענות לבקשה להארכת מועד, עליו להיתחשב גם במידת האיחור – ככל שהאיחור רב יותר, כך יידרש טעם מיוחד כבד משקל יותר (ראו למשל בר"ע (ת"א-יפו) 2444/04 ברוס בע"מ (בפירוק מרצון) נ' מנהל מס ערך מוסף באר-שבע ואח').
בכל הנוגע להתנגדות גופה, מעבר לכך שמדובר בתשלום עבור צד ג' ולא צד ישיר לעסקה (אם כי עולה שאלה האם המבקש וחתנו מהוים צד אחד עת המבקש שילם באמצעות השיקים עבור חתנו באופן שאשה למשל מוסרת לבן זוגה – או ההיפך – שיק לטובת העסק שבן הזוג מעורב, להבדיל מסיחור השיק לצד ג' או אז מקום בו צד ג' הוא אוחז כשורה אין כל משמעות לשאלת כישלון התמורה מאחיזתו של צד ג' גוברת על טענת כישלון תמורה) הרי שלא הוכחה ולו בראשית ראיה כישלון תמורה.
בדיון שלפניי נטען כי צורף הסכם שירות המלמד כי המשיבה עוסקת בשרותי פירסום של עסק באתר האנטרנט ועריכה גרפית לפיו לאחר עליית הפירסום לא ניתן לבטל את ההסכם ולקבל החזר אולם לא ברור אימתי היה הפירסום והאם השיקים ניתנו לשם שירות שוטף או חלוקה בתשלומים ברכישת השרות (סך של 5400 ₪ לערך כל תשלום עת המבקש טוען כי תחילת השרות הוא משנת 2016 – אם כי ההסכם הוא משנת 2018 - ולכן לא ברור מדוע מסר שיקים גם לשנת 2020 והאם השיקים ניפרעו כסדרם החל משנת 2016 באופן רציף כי אז אכן מהו הגורם לאי פירעון שלושת האחרונים והאם היו לאחריהם עוד שיקים).
ואולם, העיקרון שבשלב הביניים של המשפט, בו עומדת בקשת המבקש לרשות להיתגונן לדיון, בודק בית המשפט האם יש לו במה להיתגונן, ולו הגנה דחוקה כאמור, או שמא יש בכך לדחות את הקץ ולהשהות מתן פסק דין נגדה (ראו והשוו: ע"א 688/89 הילולים (אריזה ושיווק) בע"מ נ' בנק המזרחי המאוחד בע"מ, פ"מ מה (3) 188).
על כן, ובשים לב לכך שקו ההגנה של המבקש מצוי על גבול הגנת הבדים, תנתן רשות להיתגונן ולו מטעמי מדיניות שיפוטית נוכח "איזור הדמדומים של הספק. אלה הם המקרים שבהם היה "כימעט" בטוח שהנתבע לא גילה הגנה הראויה להתברר בביהמ"ש, אלה הם המקרים הדחוקים שבהם בימ"ש עושה חסד עם הנתבע ונותן לו את הרשות בתנאים, דהיינו: "...כאשר 'כימעט' רשאי היה לסרב לנתבע, ותחת הסרוב נתן לו רשות מותנית בתנאי... " (ראו ע"א 9654/02 האחים אלפי בע"מ נ' בנק לאומי לישראל, פ''ד נט (3) 41 (2004) – וזאת על מנת לאפשר גישה לערכאות אולם זאת בכפוף להפקדה של 12600 ₪ שיכסו גם הוצאות משפט מקום בו נמשך ההליך חרף סכוייו הלכאוריים, יופקדו בשני תשלומים – האחד, בסך של 6300 ₪ עד ליום 7.9.22 וסך של 6300 ₪ עד ליום 20.10.22.
...
מחדלו גרם להוצאות למשיבה, ועל כן, גם אם נצעד בדרך המקלה עת לא מוצג כל הסבר ענייני או אף תקלה, הרי שתתאפשר הארכת מועד רק בכפוף לתשלום הוצאות ועל כן, אני מורה על קבלת הבקשה להארכת מועד והמזכירות תחלט את הסכום שהופקד, על פירותיו משנת 2020, למשיבה.
זאת, על מנת שבית המשפט לא יידרש לקיים הוכחות ולאחר מכן להגיע למסקנה אשר יגיע עת מלכתחילה יכול היה להפעיל את שיקול דעתו האם יש מקום לנהל הליך שלם אם לאו מש"זמנו של בית המשפט הינו מוגבל, ותור המתדיינים ארוך" ואין מקום להאריך את ההליך לריק על דרך שמיעת ראיות (ראו והשוו: ע"א 3801/06 שרית עובדיה נ' עיריית הרצליה (18.2.2018)).
המזכירות תואיל להמציא החלטתי זו לבאי כוח הצדדים/הצדדים.