לפני בקשת רשות ערעור על החלטת בימ"ש השלום בתל אביב – יפו (כב' השופטת הדס פלד) מיום 11.1.24 בת"א 13618-09-17 ות"א 32076-01-18 שנידונו במאוחד, במסגרתה התיר למשיב – התובע בת"א 13618-09-17 והנתבע בת"א 32076-01-18 (להלן: "אלחדיף") לחזור בו מהסכמתו הדיונית למתן פס"ד בהתאם לסעיף 79א לחוק בתי המשפט (נוסח משולב), התשמ"ד – 1984.
בישיבת ההוכחות ביום 21.12.23 לאחר שהתקיים דיון מחוץ לפרוטוקול, וטרם נשמעו עדויות, נרשמה הסכמת ב"כ הצדדים כדלקמן:
"הגענו להסכמה במסגרתה יוסמך בית המשפט לפסוק בשתי התביעות על דרך הפשרה, בהתאם לסמכות הנתונה לבית המשפט על פי סעיף 79(א) לחוק בתי המשפט נוסח משולב תשנ"ד 1984. הובהר לנו כי פסק הדין הניתן בדרך זו איננו מנומק ולא ניתן באופן מעשי להגיש עליו ערעור. עוד הובהר לנו כי בפסק הדין שניתן בדרך זו, בית המשפט יכול, עשוי לקבל את התביעות במלואן, לדחות את התביעות במלואן ולהגיע לכל הכרעה שבין הקצוות הללו".
לאחר מכן בימ"ש קמא פנה לאלחדיף שאישר גם הוא כי הוא מבין ומסכים לאמור לעיל.
תמצית טענות המבקשת – טופ בבקשת רשות העירעור:
נטען כי הסדר דיוני ניתן לביטול רק בטענות מרחיקות לכת וכאלה לא פורטו בטיעוני ב"כ אלחדיף ואף לא הוגש תצהיר ואלחדיף כלל לא היה באולם בימ"ש.
הצדדים כבר פעלו מכוחו של ההסדר הדיוני וב"כ אלחדיף אינו יכול לחזור בו שעה שנידרש לטיעונים משלימים ואלה לא מתקבלים ע"י בימ"ש.
ב"כ אלחדיף העלה לראשונה במסגרת השלמת סיכומים בע"פ טענת סרק לזיוף, שלא עלתה עד אז. נטען כי לא ניתן לחזור מהסדר דיוני רק משום שהמצב אינו לטעמו של ב"כ הנתבע.
טענות אלחדיף בתשובה לבקשת רשות העירעור:
ב"כ אלחדיף מסביר מדוע תיקים ישנים (משנת 2-17 ו- 2018) מגיעים רק עתה לקראת סיום, וכי הסכמה למתן פס"ד לפי סע' 79 א' נבעה מכך שהמומחה מטעמו לא יכול היה להתייצב לישיבת ההוכחות ובימ"ש לא הסכים לדחות את הדיון.
...
בימ"ש העליון קבע שם:
"השאלה האם נעשתה פעולה כלשהי על סמך ההסכמה עשויה להיות רלוונטית בבחינת השאלה האם מן הראוי לאפשר לצד להסדר דיוני לחזור בו מהסכמתו. אולם, אין די בנימוק זה כשלעצמו כדי להצדיק תשובה חיובית לשאלה זו. אין די בעצם העובדה שחלף פרק זמן קצר מאז ההסכמה ושלא בוצעו פעולות בהסתמך עליה כדי להוביל אוטומטית לתוצאה שבעל דין רשאי לחזור בו מהסכמתו, מבלי שיש טעם ממשי נוסף כלשהו המצדיק זאת. בענייננו, כפי שהובהר לעיל, לא הציג המשיב כל טעם המצדיק ביטול של ההסדר הדיוני, לא בבקשתו בהליך קמא ולא במסגרת הבקשה שלפניי, ולכן לא היה מקום לקבל את בקשתו".
אני סבורה כי בענייננו אין הצדקה לאפשר חזרה מההסכמה הדיונית למתן פסק דין לפי סעיף 79 א' לחוק בתי המשפט.
אמנם בהחלטה צויין כי גם בימ"ש קמא סבור כי יש לקיים הליך הוכחות לצורך הכרעה במחלוקת שבין הצדדים, אך ברור כי היוזמה לא היתה של בימ"ש.
אני סבורה כי חזרה מההסדר הדיוני לאחר שעדי המבקשת כבר התייצבו לישיבת הוכחות ולאחר שכבר הוגשו סיכומים; אינה מוצדקת בנסיבות הענין ואין מדובר במקרה החריג שבו יש לאפשר לבעל דין לחזור בו מהסכמתו.
לפיכך; הערעור מתקבל וכל שנותר לבימ"ש קמא הוא לתת פסק דין לפי סע' 79 א' לחוק בהתאם להסכמה מיום 21.12.23.
לסיכום:
לאור האמור לעיל, ניתנת רשות ערעור והערעור מתקבל.