לפניי תביעה נגד החלטת הנתבע 1 (להלן: "המל"ל"), מיום 25/7/18, לדחות את בקשת התובעים ל- "תשלום חוב של גמלה לשאירים".
ביום 10/4/19, היתקיימה לפניי ישיבת דיון מוקדם, במסגרתה העלו הצדדים את טיעוניהם ובסופה הודיעו: "הואיל ואנחנו מסכימים שאין בתיק שום מחלוקת עובדתית, אנחנו מבקשים פסק דין וזאת לאחר הגשת סיכומים בכתב".
סיכומי התובעים הוגשו ביום 12/5/19, וסיכומי הנתבעים הוגשו ביום 16/6/19 וביום 9/7/19 .
עוד נטען כי לא מובן מדוע המדינה העבירה רק כעבור 8 ימים מייל למל"ל ובו התבקש טפול דחוף, כשחובה על הרשות לפעול ביעילות ובמהירות יתרה בנסיבות כאלה וככלל יש חשיבות יתרה לפעולה מהירה של הרשות המנהלית, וזאת בשים לב לכך שמצבה של המנוחה היה סופני וימיה ספורים.
מכוח הוראות סעיף 19 לחוק הגזזת, על תביעה לפי חוק הגזזת חלים הוראות סעיף 308 לחוק הביטוח הלאומי אשר לפיו: "הזכאי לגימלה בכסף, שנפטר בלי שגבה את מלוא הגימלה המגיעה לו, ישולם חוב הגימלה לשאיריו כמשמעותם בפרק י"א, על אף הוראות סעיף 303(ג).".
כאמור, הגדרת "שאירים" שבסעיף 1 לחוק הגזזת, מפנה להגדרת "ילד" שבסעיף 238 לחוק הביטוח הלאומי, אשר זה לשונו:
""ילד" - ילד של המבוטח לרבות נכד שכל פרנסתו על המבוטח, ובילבד שנתקיים בהם אחד מאלה:
(1) לא מלאו להם 18 שנים;
(2) לא מלאו להם 20 שנים, ובילבד שעיקר זמנם מוקדש לסיום לימודים במוסד חינוכי על-יסודי או שהם שוחרים במסגרת קדם-צבאית של צבא הגנה לישראל;
(3) לא מלאו להם 24 שנים והם אחד מאלה:
(א) בשירות סדיר כמשמעותו בחוק שירות ביטחון, למעט שירות צבאי לפי התחייבות לשירות קבע, ואולם לא יובא בחשבון, לענין פסקה זו, שירות סדיר העולה על 36 חודשים;
(ב) (1) מיתנדב בשירות לאומי או בהיתנדבות קהילתית;
(2) (בוטלה);
(3) משרת בשירות לאומי-אזרחי;
(ג) לומדים באחד ממסלולי העתודה שהוכרו בפקודות הצבא כהגדרתן בחוק השיפוט הצבאי, תשט"ו-1955, ושירותם הסדיר לפי חוק שירות ביטחון נדחה עקב לימודיהם כאמור;
(4) .
התובע מפנה בתביעתו להוראות סעיף 309 לחוק הביטוח הלאומי, אשר בו נקבע: "זכאי לקיצבה לפי פרקים ה', ט' או י"א, שנפטר בלי שגבה את מלוא הקצבה המגיעה לו ובלי שהשאיר אחריו שאירים או תלויים, ישולם למי שיוכיח, להנחת דעתו של המוסד, שסיפק לזכאי בשנה האחרונה לפני הפטירה מצרכים או שירותים שהיו חיוניים לו ולא שולם בעדם, סכום שלא יעלה על סכום הקצבה בעד ששת החודשים האחרונים לפני הפטירה.".
למען הסדר הטוב, ועל אף שסעיף 19 לחוק הגזזת אינו מתייחס אליו, בסעיף 303 לחוק הביטוח הלאומי נקבע:
"(א) זכות לגימלת כסף אינה ניתנת להעברה, לערבות או לעיקול בכל דרך שהיא אלא לשם תשלום מזונות המגיעים מהזכאי לגימלה לפי פסק דין של בית משפט או של בית דין מוסמך.
מיום 1.3.2006
תיקון מס' 67
ס"ח תשס"ד מס' 1920 מיום 18.1.2004 עמ' 92 (ה"ח 64)
(ב) הוראת סעיף קטן (א) תחול גם על גמלת כסף ששולמה באמצעות בנק או בנק הדואר החברה, כהגדרתה בחוק הדואר, התשמ"ו-1986, בנותנה שירותים לפי סעיף 88א לאותו חוק (בסעיף זה – חברת הדואר), במשך שלושים ימים מיום ששולמה; ואולם רשאי הבנק או בנק הדואר חברת הדואר, לפי הענין, לנכות מהגימלה כל סכום שנתנו לזכאי לגימלה על חשבון הגימלה.
שנית, אין בטיעון זה היתמודדות עם העובדה לפיה במכתב מיום 8/12/04, המנוחה הופנתה מפורשות לבית הדין האיזורי לעבודה להגשת ערעור על החלטת וועדת המומחים, ככל וסברה כי החלטה זו אינה כדין וכן הובא לידיעתה כי ככל ויימצאו עדויות נוספות ו/או מסמכים נוספים ניתן לידון בעיניינה ולבחון אותו שוב והיא לא פעלה כאמור באותו מועד או בכל מועד סמוך לכך.
אין לקבל את טענת התובעים באשר לזכאותם לגימלה לפי חוק הגזזת מכוח הוראות סעיף 309 לחוק הביטוח הלאומי – עניינו של סעיף זה הוא זכאות מי שאינם שאירים או תלויים בענפי נפגעי עבודה, נכות כללית וזקנה ושאירים בלבד, וזאת בהתקיימותם של התנאים שנקבעו לכך בסעיף זה. מדובר בהוראת חוק אשר לשונה ברורה ומפורשת, המייחדת שלושת ענפי הביטוח הנ"ל בלבד, לעומת ענפי ביטוח אחרים בהם עוסק חוק הביטוח הלאומי, והיא לא אומצה כלל לתוך חוק הגזזת באמצעות סעיף 19 לחוק זה.
יש להניח כי ככל והמחוקק הראשי התכוון להכניס הוראת סעיף 309 לחוק הביטוח הלאומי לתוך חוק הגזזת, הדבר היה מקבל ביטוי בחוק הגזזת עצמו, כפי שמשתקף בסעיף 19 לחוק זה שבמסגרתו אומצו מספר סעיפים לא מבוטל של חוק הביטוח הלאומי לתוך חוק הגזזת, וסעיף 309 אינו נימנה עליהם.
...
כך שהערעור נדחה בהתאם להוראות סעיף 308 ו- 309 לחוק הביטוח הלאומי.
בנוסף, יש טעם בטענת המל"ל לפיה טענה זו הועלתה לראשונה במסגרת הליך זה, ומשכך דינה להידחות.
לאור כל המפורט לעיל, התביעה נדחית.