]השופטת ע' ברון:
האם מדיניות של בית חולים פרטי הנעוצה בטעמים דתיים-הלכתיים שלפיה לא יינתנו על ידו טפולי פוריות לנשים שאינן נשואות מקימה עילה לניהול תובענה כייצוגית? איזו מסגרת נורמאטיבית חלה על תובענה כאמור? אלו השאלות המרכזיות המתעוררת בהליך דנן, שעניינו בבקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי מרכז-לוד (השופטת ה' עובדיה) ב-ת"צ 13451-09-15 מיום 23.10.2017, במסגרתה ניתנה למשיבה רשות לנהל תובענה כייצוגית נגד המבקש.
בתום דיון שנערך לפני בית המשפט המחוזי, הורה בית המשפט על צרופו של משרד הבריאות כצד להליך בייצוגו של היועמ"ש, זאת בין היתר "לצורך הצעת פיתרונות גישוריים אם הדבר בגדר האפשרי ולביטוי עמדתו ביחס לסוגיות המתעוררות בתובענה". במאמר מוסגר יצוין כי חרף נוסח החלטת בית המשפט הרואה ביועמ"ש כמשיב וצד להליך, דומה כי הן הצדדים הן היועמ"ש עצמו ואף בית המשפט המחוזי ראו בו רק כמי שהגיש עמדה בהליך – ביטוי לתפיסה זו ניתן בהחלטת בית המשפט לאשר את ניהול התובענה כייצוגית ובבקשת רשות העירעור דנן, כאשר היועמ"ש אינו מופיע בהן כצד להליך.
בהתאם, בית המשפט התיר למשיבה לנהל את בקשת האישור כתובענה ייצוגית בגין שתי עילות – הפרה של חוק איסור הפליה והפרת חובה חקוקה הקבועה בחוק זכויות החולה.
עוד יודגש בהקשר לעמדת היועמ"ש כי עניין קול ברמה נסב על הפרת חוק איסור הפליה, ואין לגזור גזירה שווה בין איסור ההפליה שבחוק זכויות החולה ובין חוק איסור הפליה, שכן האחרון מסייג את האיסור בהתייחס למצבים מסוימים התלויים בין היתר בגורם המעניק את השרות הצבורי או המוצר (לשאלת היחס בין חוק איסור הפליה ובין חופש הדת והמצפון ראו: רונן אברהם ודני סטטמן "מתי סרוב לספק שירות לקבוצות חשודות איננו בגדר הפליה אסורה" משפטים נב (צפוי להתפרסם)).
מכל מקום, אין לשעות בנקודת הזמן הזאת לטענות בית החולים בנוגע לגודלה של הקבוצה, שכן זה עוד יתברר ויתבהר במסגרת הדיון בתובענה הייצוגית לגופה ואין מקום להתערבותנו בנושא בשלב זה (רע"א 3717/20 רמי לוי שיווק השקמה תיקשורת בע"מ נ' דור, פסקה 17 (3.3.2021)).
...
בכל הנוגע לטענת המשיבה כי מדיניות בית החולים פוגעת בזכות לשוויון, משרד הבריאות השיב:
"מדובר על סירוב למתן הטיפול במקרה שאינו באופן ברור חלק מהזכות לשוויון (כגון סירוב למתן טיפול מטעמי גזע או מין), ולכן, במקרה זה אנו סבורים כי ניתן לקבל סירוב זה כחלק מהתפיסה הערכית בו מתנהל המוסד, והואיל וקיימת אלטרנטיבה סבירה לטיפול, איננו רואים מקום לכפות על המוסד לפעול בניגוד לתפיסתו הערכית" (להלן: המכתב מאת משרד הבריאות).
הבקשה לאישור תובענה כייצוגית
על רקע האמור, הגישה המשיבה ביום 7.9.2015 בקשה לאישור תובענה כייצוגית נגד בית החולים בטענה שמדיניותו פוגעת בזכותה לשוויון (להלן: בקשת האישור).
עוד הגעתי למסקנה כי למרות שסעיף 4(א) לחוק זכויות החולה אינו אוסר באופן מפורש להפלות מטעמים של מעמד אישי, האיסור שבסעיף חל גם הפליה ממין זה.
על כן אציע לחבריי כי תינתן רשות ערעור לבית החולים וכי ייקבע שהערעור שנדון על פי הרשות שניתנה יידחה.
די בכל אלה כדי להגיע למסקנה שענייננו בגוף דו-מהותי על כל הכרוך בכך (וראו אסף הראל גופים ונושאי משרה דו-מהותיים 73-72, 94-91 (2019); דפנה ברק-ארז משפט מינהלי כרך ג 491-479 (2013); והשוו לחברת קדישא המקומית בע"א 294/91 חברת קדישא גחש"א 'קהילת ירושלים' נ' קסטנבאום, פ"ד מו(2) 464 (1992)).
ככלל, יש להתייחס בזהירות לטיעון של "מדרון חלקלק", אך במקרה דנן אני סבור כי לטיעון זה יש משקל של ממש ושומה עלינו להישמר ולעצור עוד טרם תחילת ההחלקה במדרון.