מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשת רשות לערער על החמרת נכות אפילפסיה עקב שירות צבאי

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

טענות המערערת: למערערת טענות ביחס לשורת נושאים בהחלטת הוועדה, כמפורט להלן: נטען כי הוועדה התבססה על חוות דעת של ד"ר בלומנזון אשר בדקה את המערערת קודם לארוע ההטרדה המינית ולא לאחריו, וכי הוועדה סברה כי בדיקה זו היתה לאחר הארוע; הוועדה היתעלמה מכך שהפרופיל הרפואי שנתנו שילטונות צה"ל למערערת כשבדקוה קודם לשירות, פרופיל 64, משקף פגיעה נפשית קלה אשר יכולה להגביל ל- 10% נכות בלבד; לא ניתן משקל הולם לתצהיר המערערת, לכך שעדותה לא נסתרה, ולכך שלא הובאה ע"י המשיב כל ראיה לסתירת טענות המערערת על כי מצבה הנפשי הוחמר משמעותית עקב שני ארועי הטרדה מינית, האחד מהם חמור, שארעו לה בשרותה הצבאי; הוועדה התבססה על "קיבעון" של ההפרעה הנפשית, בלא להתייחס לשעור אותו קיבעון ומשמעותו; הוועדה היתעלמה מכך שהתשתית העובדתית עליה ביסס ד"ר בירגר את חוות דעתו ראויה, ועל כך שחלק ניכר מקביעותיו התבסס על טענות מהן נסוג במהלך חקירתו, בפרט הטענה כי המצב המשפחתי בבית המערערת היה רעוע והיא סבלה מבעיות היסתגלות; הוועדה החמירה בפסק דינה עם המערערת, חיילת בשירות חובה, שהתנדבה לשרת בבסיס סגור למרות מגבלותיה וקשייה ונפגעה עקב כך פגיעה נפשית קשה וכואבת, ולא יישמה את הפסיקה לפיה זהו חוק סוצאלי שיש לפרש את הוראותיו באופן שיטיב עם הנכה ויקל עימו.
סעיף 34 (א) - שאלה משפטית או עובדתית המסגרת הנורמאטיבית – סעיף 34(א) לחוק הנכים (תגמולים ושקום), קובע את הרשות לערער על החלטת ועדת ערעור "בנקודה משפטית בלבד"; רבות נפסק ביחס לשאלה מתי מצויים אנו במסגרת המאפשרת ערעור לפי סעיף 34(א) ומתי לאו.
עוד ראה לעניין זה ע"א (ת"א) 1967/03 שגיב ישראל נ' משהב"ט – אגף השקום – קצין התגמולים (1.1.04), שם עלתה השאלה בדבר איחור באיבחון, ומשמעותו, ונפסק כי "שאלה זו היא גם שאלה שבמשפט ולא רק שאלה ברפואה, שכן עסקינן ברשלנותה של המערכת הרפואית. לפיכך, אין בית משפט זה מנוע מלהתערב בקביעת הועדה הנכבדה בנקודה זו. מטבע הדברים, ההכרעה בשאלה זו היא ברת השפעה על קביעת הקשר הסיבתי". ברא"ע 8077/96 חיים קריספיל נ' קצין התגמולים, פד"י נ"א (2) 817 עמדה במחלוקת השאלה האם מחלת אפילפסיה נגרמה עקב השרות, וזאת לאחר שבמהלך שרותו הצבאי התעלף פעמים אחדות, ולאחר שהתגייס עם פרופיל 97 שונה הפרופיל ל-24.
התביעה של המבקש להכיר בנכותו נדחתה על ידי קצין התגמולים אשר קבע כי המחלה לא נגרמה ולא הוחמרה בעקבות השרות הצבאי, וועדת הערעורים אשר קיבלה את העירעור בחלקו קבעה כי המחלה הוחמרה עקב השרות.
...
לטענת ב"כ המערערת עניינה של המערערת, הנדון בערכאה זו, נוטה לכיוון הכרעות משפטיות הראויות לבחינת בית המשפט, להבדיל מהצורך בבירור עובדתי של נסיבות המקרה, ונטען כי הערעור אינו מתייחס להתרשמות הועדה, אלא הינו ביחס למסקנות המבוססות על סברות שאינן משכנעות, הנחות מוטעות וממצאים עובדתיים שגויים ובהם קביעת מסקנה לפיה המערערת סבלה ממצב נפשי קודם לשירות הצבאי בהתעלם מעובדות ובהתבסס על מסמך לא רלבנטי, וזוהי מסקנה מוטעית על בסיס עובדתי שגוי, מתן משקל למסמך המתאר טיפול שקדם בשנתיים לאירוע ההטרדה כדי ללמוד ממנו את המצב הנפשי בסמוך לגיוס, התעלמות מקביעת הפרופיל הרפואי הצבאי, דבר שהינו במובהק שגיאה משפטית, והסתמכות על חוות דעת של מומחה מטעם המשיב, כאשר המומחה עצמו מסכים כי התשתית הראייתית עליה הסתמך שגויה בנקודות מהותיות, וזו טעות משפטית החורגת מעבר להעדפה של חוות דעת אחת על פני רעותה, בלבד, וכי ההסתמכות על חוות הדעת מטעם המשיב מבלי שיבחנו אל מול עובדות המקרה ואל מול סתירות הינה שגיאה בשיקול הדעת המשפטי של הועדה היורד לשורשו של ההליך ומהווה טעות משפטית הראויה לערעור.
טענות המשיב: המשיב מבקש לדחות את טענת המערערת, ומעלה הוא כנגדן שורת טענות מנגד: נטען כי פסק הדין של הועדה נשען על קביעות עובדתיות ורפואיות מובהקות, ואין בו כל מחלוקת משפטית או הכרעה בסוגיה משפטית, עליה ניתן לערער בפני בית משפט זה; המערערת העלתה גרסאות שונות, סותרות "שלא לומר כוזבות" בהליכים משפטיים שונים, תוך שימוש בחוות דעת רפואיות סותרות בהתאם האינטרס השונה בכל הליך, ואין לאפשר לבעל דין לטעון טענות עובדתיות סותרות בהליכים שונים בהם הוא נוקט; חסד רב נעשה עם המערערת כאשר נקבע כי מצבה הנפשי החמיר ב- 25% בעקבות השירות הצבאי, ואילולא היה מדובר בחוק סוציאלי וייחודי ספק רב אם היתה המערערת זוכה גם לשיעור ההחמרה לו זכתה; חלק מנימוקי המומחה מטעם המערערת בתחום הנפשי, ד"ר משה ברוך, הינם חסרי בסיס הוא שגה בהתייחסות לחוות דעת של ד"ר בלומינזון אשר בדקה את המערערת במסגרת תביעה אזרחית שהגישה המערערת, אשר לא חשפה בפני המשיב ואף לא במסגרת הערעור לועדה את עצם העובדה שהגישה תביעה בגין אירוע האונס שקדם לשירות הצבאי, אף שברור יש משמעות להליך משפטי זה, חקירתו הנגדית של ד"ר ברוך, המסמכים שהוצגו בפני הועדה, וחוות דעת ד"ר בלומינזון מערערים את מסקנות ד"ר ברוך, אשר אף אישר כי לאחר האונס היו למערערת תסמינים מלאים של הפרעה פוסט טראומטית, אם כי לשיטתו חלה הטבה ניכרת לקראת הגיוס, ודעתו כי המערערת הצליחה להתאושש מהאירוע באופן מרשים, הינו דעתו בלבד, ואין מומחים אחרים שהיו שותפים לה, לא ניתן לקבל את הטענה כי המערערת גויסה לצה"ל כשהיא בריאה, ולא ניתן לקבל את טענתו המאוחרת של ד"ר ברוך כי מצבה של המערערת בעת גיוסה שיקף 10%, ומסקנתו כי מצבה הנפשי הוחמר בשיעור ניכר לאחר אירוע ההטרדה, אינה עולה בקנה אחד עם חומר הראיות ועם התנהלותה של המערערת לפני אירוע ההטרדה ולאחריו.
יתר על כן - אף לאחר שעיינתי בנימוקי חברי, השופט י. עדן, המתייחסים לגופם של הממצאים והמסקנות של הרופאים שחיוו את דעתם בפרשה הנדונה, אלה שהביאוהו לקביעה שהחלטת ועדת הערעורים, באמצה איזה מהם, הייתה שגויה - דעתי היא, שאין למצוא טעות או פירכה בקביעות הועדה ובנימוקיה.
לסיכום - ומאחר שלגישתי, מדובר בערעור, שכל כולו נסב על קביעות עובדתיות של ועדת הערעורים, ובכלל זה - על העדפת חוות דעת רפואית אחת על פני רעותה, אין מקום להתערב בפסק דינה של הועדה, ומלכתחילה, לא ניתן היה לערער על הפסק, בהיעדר "נקודה משפטית", במובן סעיף 34(א) של החוק.
לו תישמע דעתי, נדחה הערעור, ונחייב המערערת בהוצאות המשיב ובשכ"ט עו"ד, בסכום כולל של 5,000 ₪.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

] לפני בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בחיפה (השופטים ש' שטמר, ב' בר-זיו וד"ר ע' זרנקין) בע"א 38532-11-11 מיום 20.8.2012, במסגרתו נדחה העירעור שהגיש המבקש על פסק דינה של ועדת הערר לפי חוק הנכים (תגמולים ושקום), התשי"ט-1959 (להלן: חוק הנכים) שליד בית משפט השלום בחיפה (השופט ש' שר, ד"ר ב' י' צבי ומר ד' לוקוב) בע"נ 21411-07-09 מיום 18.9.2011.
בפסק דין זה נדחה עררו של המבקש על החלטת קצין התגמולים מיום 28.6.2009 לדחות את תביעת המבקש להכרה בקיומו של קשר סיבתי בין מחלת האפילפסיה ממנה הוא סובל לבין תנאי שרותו הצבאי.
בית המשפט נסמך על קביעות עובדתיות של וועדת הערר, ומצא כי לא הוכח קיומו של קשר סיבתי בין פרוץ המחלה או החמרתה לבין שרותו הצבאי של המבקש.
אכן, נטיית הפסיקה היא לגלות "יחס של רוחב לב" ולהקל על החייל התובע תגמול על פי חוק הנכים להוכיח כי נכותו נגרמה עקב השרות הצבאי [ראו: רע"א 192/85 קצין התגמולים נ' הכט, פ"ד מד(3) 646, 655 (1990)].
...
] לפני בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בחיפה (השופטים ש' שטמר, ב' בר-זיו וד"ר ע' זרנקין) בע"א 38532-11-11 מיום 20.8.2012, במסגרתו נדחה הערעור שהגיש המבקש על פסק דינה של ועדת הערר לפי חוק הנכים (תגמולים ושיקום), התשי"ט-1959 (להלן: חוק הנכים) שליד בית משפט השלום בחיפה (השופט ש' שר, ד"ר ב' י' צבי ומר ד' לוקוב) בע"נ 21411-07-09 מיום 18.9.2011.
ראשית ועיקר, לא שוכנעתי כי הבקשה מעוררת שאלה משפטית כללית החורגת מדלת אמותיהם של הצדדים דנן, באופן המצדיק מתן רשות ערעור ב"גלגול שלישי" [ראו: ר"ע 103/82 חניון חיפה בע"מ נ' מצת אור (הדר חיפה) בע"מ, פ"ד לו(3) 123 (1982); רע"א 288/07 פלוני נ' משרד הביטחון קצין התגמולים (טרם פורסם, 13.3.2007) (להלן: עניין פלוני)].
גם לגופו של עניין לא שוכנעתי כי נפלה שגגה בפסק דינו של בית המשפט המחוזי.
אשר על כן, הבקשה נדחית.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון רע"א 1635/18 לפני: כבוד השופטת ד' ברק-ארז המבקשת: מדינת ישראל - קצין תגמולים באגף השקום, משרד הבטחון נ ג ד המשיבה: פלונית בקשת רשות ערעור על החלטתו של בית המשפט המחוזי מרכז-לוד מיום 10.1.2018 בע"א 56695-06-17 שניתנה על-ידי השופטת הבכירה מ' נד"ב והשופטים א' פורג ו-ח' קיציס בשם המבקשת: עו"ד ישראל בלום, עו"ד שרון מן אורין ][]החלטה
מקורו של ההליך דנן בבקשה שהגישה המשיבה, שהשתחררה משירותה הצבאי כקצינת קישור וגיוס, להכרה בה כנכה לפי חוק הנכים בגין התקפים אפילפטיים מהם סבלה לראשונה במהלך שרותה.
קביעתה של הועדה התבססה על רע"א 8077/96 קריספיל נ' קצין התגמולים, פ"ד נא(2) 817 (1997) (להלן: עניין קריספיל), מקרה שנסב אף הוא על מחלת אפילפסיה שפרצה במהלך השרות הצבאי, ובו נפסק כי כאשר המחלה פרצה לראשונה במהלך השרות הצבאי וכן קיימות נסיבות מיוחדות המעידות באופן מתקבל על הדעת על קשר סיבתי בין השרות לבין פרוץ המחלה, קמה חזקה כי המחלה נגרמה כולה עקב השרות.
עוד מוסיף המבקש וטוען כי ההתפתחויות הללו אף מלמדות כי התקף אפילפטי – כשלעצמו ומטבעו – אינו מהוה החמרה של המחלה, אינו גורם לנזק או נכות ואינו משפיע על הסיכוי ללקות בהתקף נוסף.
...
בשולי הדברים מוסיף המבקש כי מקרה זה מעורר סוגיה משפטית עקרונית נוספת שהיא "החובה על מי שמבקש לערער על דחיית תביעה להכרה אצל קצין התגמולים בהסתמך על טענות רפואיות, לצרף לערעורו חוות דעת רפואית מטעמו התומכת בעמדתו באופן פוזיטיבי". דין הבקשה להידחות אף מבלי להידרש לתשובה.
אין צריך לומר כי אין באמור כדי למנוע מהמבקש להציג את עמדתו העקרונית בעניין הידע הרפואי החדש, לפי הנטען, במסגרת הליך שבו עניין זה יתברר על בסיס חוות דעת מתאימות כבר מראשית הדרך, ככל שיבחר לעשות כן, ואיני נוקטת כל עמדה בעניין זה. סוף דבר: הבקשה לרשות ערעור נדחית.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2006 בעליון נפסק כדקלמן:

זוהי בקשת רשות לערער על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל-אביב-יפו בע"א 3121/02 (השופטים ע' פוגלמן, ש' גדות וא' ש' שילה) מיום 29.3.06, שלפיו היתקבל ערעור המשיב ונדחה ערעור שכנגד שהגיש המבקש על החלטת ועדת הערעורים (להלן: ועדת הערעורים) לפי חוק הנכים (תגמולים ושקום), התשי"ט – 1959 (להלן: החוק) מיום 24.6.03, שקבעה כי מחלת האפילפסיה שפרצה אצל המבקש תוך כדי שרותו הצבאי הוחמרה בשיעור של 50% עקב השרות.
...
עיינתי בבקשה על נספחיה והגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות.
לפיכך, דין הבקשה להידחות.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2008 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

א.הערעור שבפנינו הוא על פסק דינה של ועדת הערר לפי חוק הנכים (תגמולים ושיקום), תשי"ט-1959 (נוסח משולב) [להלן: "החוק", ולהלן: "הועדה"] שליד בית משפט השלום בחיפה בראשות ס. הנשיא (בדימוס) כב' השופט ר. חרסונסקי מיום 29.1.07, לפיו נתקבל הערר שהגישה המשיבה ונקבע כי מתקיים קשר של גרימה בין תנאי השירות של המשיבה לבין מחלת האפילפסיה ממנה סובלת המשיב.
טו.המערער ביקש להסתמך בנוסף לכך גם על חוות דעת של פאנל מומחים מיום 10.8.06 שנתבקשו על ידי קצין התגמולים ליתן חוות דעת כללית עדכנית בדבר קשר אפשרי בין תנאי השרות הצבאי לבין מחלת האפילפסיה, חוות דעת שהיא נשוא בקשת המערער מיום 19.12.06 לצירופה, ואשר נדחתה בהחלטת הוועדה מיום 17.1.07.
כא.בטיעוניו לענין הגשת חוות הדעת של פאנל המומחים באיחור, מתבסס המערער על סעיף 28 של חוק הנכים לפיו אין ועדת הערר קשורה בדיני הראיות ורשאית לפעול בדרך הנראית כמועילה ביותר לבירור השאלות השנויות במחלוקת, וכן מסתמך המערער על סעיף 20 לחוק בתי-דין מינהליים, תשנ"ב-1992, לפיו בכל ענין שאין לגביו הוראות בחוק זה או בחיקוק אחר, ינהג בית-הדין בדרך הנראית לו טובה ביותר לעשיית הצדק.
צודק ב"כ המשיבה בטענתו שהיעתרות לבקשה היתה עלולה במקרה זה לגרום לעוול למשיבה שהרי מתן רשות להגשת חוות הדעת היה בה כדי להביא את המשיבה להגשת חוות דעת נגדית ולהשלמת סיכומים, זאת לאחר שהמשיבה הגישה את סיכומיה כנדרש עוד ביום 26.3.06, וזכאית היתה שפסק הדין בעניינה יינתן בתוך זמן סביר.
כך או כך, נטל ההוכחה שמחלת התובע נגרמה או הוחמרה עקב תנאי השרות נשאר רובץ על התובע” על התובע להוכיח כי מתקבל מאד על הדעת שקיים קשר סיבתי בין השרות הצבאי לבין פרוץ המחלה, עיינו: ר"ע 187/83 רדושיצקי נגד קצין התגמולים, פ"ד ל"ז (4) 361.
כותבת כב' השופטת (כתוארה אז) ד. ביניש, שם, בעמ' 823: ”יש במכלול נסיבות אלה כדי להצביע על כך שהמבקש היה במצב של מתח, חוסר שינה ועייפות בעת ההתקף הראשון, משהוכחו הנסיבות כאמור הראה המבקש כי יש קשר סיבתי בין הארוע של ההתקף הראשון לבין השרות הצבאי” ובהמשך, שם, בעמ' 823 סיפא: ”אין ביישום הגישה האמורה משום קבלת הטענה הגורפת שלפיה משתנגלתה מחלת האפילפסיה בתקופת השרות הצבאי, מקורה בשירות זה. כל שיש בכך הוא יישום הגישה שלפיה, מקום שהמחלה הקונסטיטוציונלית פרצה לראשונה בעת השרות והתובע הראה נסיבות מיוחדות המעידות באופן מתקבל על הדעת על קשר סיבתי בין השרות להתפרצות המחלה, קמה חזקה לטובת התובע כי המחלה נגרמה עקב השרות, ועל קצין התגמולים לסתור אותה” כה.האמור לעיל בפסק-הדין שבענין קריספיל יפה ונכון הוא גם ביחס לנסיבות הספציפיות כפי שהוכחו במקרה שבפנינו, ולכן צדקה הוועדה במסקנתה לפיה קיים קשר סיבתי של גרימה בין מחלת האפילפסיה ממנה סובלת המשיבה לבין השרות הצבאי.
...
כד.בענייננו די בתשתית הראייתית כפי שהונחה בפני הועדה על מנת להוביל למסקנה שקיים קשר סיבתי-עובדתי, כמו גם סיבתי-משפטי, בין תנאי השירות לבין פרוץ מחלת האפילפסיה אצל המשיבה.
התוצאה מכל האמור לעיל היא שאנו דוחים את הערעור הן על ההחלטה מיום 17.1.07 והן על פסק-הדין מיום 29.1.07.
המערער ישלם למשיבה שכ"ט עו"ד בסכום של 5,000 ₪ בתוספת מע"מ כחוק שישאו הפרישי הצמדה למדד וריבית כחוק מהיום ועד התשלום המלא בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו