מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בקשת רשות לערור על שחרור לחלופת מעצר בעבירות שימוש ברעל מסוכן

בהליך בש"פ (בש"פ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

לפניי בקשת רשות ערר על החלטת בית המשפט המחוזי בחיפה (כב' סגן נשיא, השופט אברהם אלייקים) בעמ"ת 39545-05-21 מיום 21.5.2021, במסגרתה קיבל את ערר המשיבה על החלטת בית המשפט השלום בעכו (כב' השופט ראמי נאסר) במ"ת 30700-05-21 מיום 19.5.2021, והורה על מעצרו של המבקש עד תום ההליכים המשפטיים נגדו.
כן הוסיפה כי לא ניתן משקל הולם למסוכנות הנשקפת מהמבקש, וכי אין בחלופת המעצר שהוצעה כדי לאיין מסוכנות זו. למחרת, ביום 21.5.2021, קיבל בית המשפט המחוזי את ערר המשיבה, וביטל את החלטת בית המשפט השלום לשחרר את המבקש לחלופת המעצר, בנמקו כי בעבירות סחר וסמים, הכלל הוא מעצר עד תום ההליכים, למעט אם מתקיימות נסיבות חריגות ונסתרת חזקת המסוכנות הסטאטוטורית, ואזי ניתן לבחון חלופות מעצר; ואילו בעניינינו, כך קבע, לא היתקיימו נסיבות המצדיקות חריגה מכלל זה, וזאת לאור מספר העבירות שביצע המבקש (בהתאם לאמור בכתב האישום, לפיו העבירות התבצעו במשך שנה וחצי, בכל 10 ימים לערך); גילו של המבקש (בן 42); והקביעה, כי אין המבקש נהנה מהחזקה של אדם נורמאטיבי ללא הרשעות קודמות, בהנתן המיוחס לו. בהתאם, הורה בית המשפט המחוזי על מעצרו של המבקש עד תום ההליכים המשפטיים בעיניינו, וזאת מבלי להדרש לתסקיר שירות המבחן.
בתוך כך, סבור כי החלטת בית המשפט קמא מייצרת מציאות משפטית, לפיה ככלל, מקום בו נקבע כי קיימות ראיות לכאורה בעבירת סחר בסם מסוכן, אף אם בכמויות קטנות, או עבירת החזקת סם מסוכן מסוג קאנבוס או חשיש שלא לשימוש עצמי, יש להורות על מעצר עד תום ההליכים, וזאת מבלי להדרש לבחינת חלופות מעצר באמצעות הערכאה הדיונית או תסקיר שירות מבחן.
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בבקשה ובנספחיה, ושמעתי את טיעוני הצדדים בדיון שהתקיים לפניי, החלטתי לקבל את הבקשה, לידון בה כבערר, ולהורות על שיחרור המבקש לחלופת מעצר בית, כאמור בהחלטת בית המשפט השלום.
...
ודוק, אף אם סבר בית המשפט המחוזי כי החלטת בית משפט השלום אינה מבוססת דיה, וכי ניתנה על בסיס מסד נתונים חסר, הרי שלמצער היה מקום להורות על הכנת תסקיר מעצר, ולא לשלול באופן גורף כל אפשרות של שחרור לחלופת מעצר במקרה זה. יוער, כי לא נעלם מעיניי כי בסופו של דבר לא נתבקש, וממילא לא הוגש, תסקיר מעצר בעניינו של המבקש.
ואולם מכאן ועד למסקנה כי אותן הצדקות, משכנעות לטעמי, העומדות מאחורי הכלל לפיו במקרה הרגיל יש לעצור עד תום ההליכים סוחרי סמים 'קשים', גם מצדיקות כעניין שבשגרה החזקה מאחורי סורג ובריח לתקופות ממושכות גם סוחרי סמים 'קלים', אין דעתי מגעת.
מכל מקום, בין אם תתקבל גישתי בעניין זה ובין אם לאו, המקרה דנן הוא מקרה 'קל', בו יש לקבל את הערר גם כך וגם כך. סוף דבר, דין הבקשה להתקבל, ובהמשך לכך מתקבל הערר אף הוא.

בהליך מעצר עד תום ההליכים (מ"ת) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 26.6.19, בשעה 4:00 לערך, הגיעו המשיב ואדם אחר, שזהותו אינה ידועה למבקשת (להלן: "האחר"), אל בית המתלונן במג'ד אל כרום (להלן: "הבית"), כאשר שניהם רעולי פנים והמשיב מצויד באקדח שבתוכו מחסנית ותחמושת, זאת בלא רשות על פי דין להחזקתם או לנשיאתם.
רביעית, אין בהעדר עבר פלילי כדי להוות נסיבה המצדיקה שיחרור לחלופת מעצר, במיוחד כאשר בעניינינו אין המדובר "רק" בנשיאת נשק והחזקת נשק, אלא שימוש בנשק על מנת לירות לעבר המתלונן ופגיעה בו. חמישית, באשר לחלופות שהוצעו ע"י המשיב, טענה המבקשת כי המדובר בחלופות קרובות מאוד למגורי המתלונן, מספר דקות נסיעה, שאין בהן כדי לאיין את המסוכנות ולכן ביקשה לדחות את החלופות ולהורות על מעצרו של המשיב עד תום ההליכים.
בית המשפט העליון הגיע למסקנה כי קיימות ראיות לכאורה בעוצמה מספקת להוכחת האישומים המיוחסים לו, המקימות חזקת מסוכנות לפי סעיף 21(א)(1)(ג)(4) לחוק המעצרים, כאשר הוא פעל באלימות חמורה תוך שימוש בנשק, כך שמסוכנותו היא גבוהה ולכן דחה בית המשפט העליון את ערר הנאשם והשאיר את ההחלטה לעצור אותו עד תום ההליכים על כנה, תוך שהוא קובע שם כי: " ...... על מנת לכרסם כירסום של ממש בפוטנציאל הראייתי הגלום בראיות בשלב הלכאורי, אין די בהצבעה על סתירות בדברי העדים, וצריך שהגורם המכרסם יציג את הראייה המפלילה כמשוללת יסוד ... נוכח ההסבר שניתן לפער בין הגירסאות, אינני סבור כי הסתירות שעליהן מצביע העורר הן מהסוג האמור, ועל כל פנים, שאלת מהימנותו של המתלונן, אין מקומה להתברר בשלב זה של הדיון במעצר, והיא תבחן בגדרו של המשפט עצמו ... בשלב הנוכחי, סבור אני כי ניתן לראות בעדות המתלונן משום ראיה לכאורה למעשים המיוחסים לעורר". לטענת ב"כ המשיב, התיק מבוסס על שאלה אחת ויחידה והיא שאלת הזיהוי המבוסס על גרסה של המתלונן אל מול גרסת המשיב המכחישה.
גם השוטר טלאל עזאם שהגיע לבית החולים ביום הארוע, בשעה 6:30, לגבות הודעה מהמתלונן, ורשם במזכר כי המתלונן מסר לו כי המשיב הוא זה שירה בו וכי זיהה אותו לאחר שהוריד לו הרעלה מפניו.
ראו גם בש"פ 6145/16 אבי אבו חצירא נגד מדינת ישראל (ניתנה ביום 15.9.16), שם נאמרו הדברים הבאים שיפים גם לענייננו: "זה המקום להדגיש כי בפסיקתנו נקבע שגם כאשר עסקינן בעבירות חמורות, שמהן עולה מסוכנות סטאטוטורית – יש לשקול, לרוב, את האפשרות לשחרר את הנאשם לחלופת מעצר ... בהקשר זה נפסק עם זאת כי כאשר מדובר בעבירות נשק – נקודת המוצא היא שהן מצדיקות, בדרך כלל, מעצר מאחורי סורג ובריח ... בדומה, מחוק המעצרים עולה כי, ככלל, האשמה בעבירות נשק – איננה מצדיקה מעצר בתנאי איזוק אלקטרוני, למעט במקרים חריגים בהם שוכנע בית המשפט כי ניתן להסתפק במעצר בפקוח אלקטרוני, וזאת מטעמים מיוחדים שירשמו ....". על פניו, נראה כי המקרה דנן אינו נימנה על אותם מקרים חריגים אשר מצדיקים את שיחרורו של המשיב לחלופת מעצר.
...
לאחר ששמעתי את טענות הצדדים ועיינתי בחומר החקירה, הגעתי לכלל מסקנה שהתשובה לכך חיובית ובטרם אפרט ואסקור את הראיות אתייחס קודם לכן, למצב הנורמטיבי.
טענת האליבי נסתרה עפ"י ממצאים אובייקטיביים – ראו חומר הראיות וטענות המבקשת בעניין זה. לאור כל האמור לעיל, הגעתי לכלל מסקנה שבענייננו קיימות ראיות לכאורה שיש בהן פוטנציאל משמעותי כדי להביא להרשעת המשיב בעבירות המיוחסות לו. גם אם קיימות סתירות עליהן הצביעה ב"כ המשיב הרי שאין לדבר נפקות לשלב הזה ואין לי אלא להפנות לדברים שנאמרו בבש"פ 2768/09 זילברמן נ' מדינת ישראל, (ניתנה ביום 15.5.09) ואשר הולמים גם לענייננו: ".... המעשים המיוחסים לעורר בכתב האישום מבוססים על הודעות של המעורבים האחרים בפרשה ואף אם התגלו סתירות מסוימות בין גרסאותיו השונות של המתלונן, הרי שאין בסתירות אלה כדי לשלול את קיומה של התשתית הראייתית הלכאורית כאן. למעשה, הטענות המועלות על ידי בא-כוח העורר בעניין התשתית הראייתית הלכאורית להרשעת העורר נוגעות לשאלות של מהימנות העדים ולסתירות שנתגלו בגרסת המתלונן – ואולם כל אלה אמורים להיות נדונים בהליך העיקרי ואין מקומם בהליך של הארכת מעצר עד תום ההליכים ..." זאת ועוד ראו בש"פ 4575/17 ראפת עליון נגד מדינת ישראל (ניתנה ביום 3.7.17), שם נקבע כי: "הלכה היא כי בשלב בקשת המעצר עד לתום ההליכים בית המשפט נדרש לבחון אם די בחומר הראיות הגולמי שמונח לפניו על מנת לבסס תשתית ראייתית לכאורית שיש בה כדי להצביע על סיכוי סביר להרשעתו של הנאשם ... יודגש, כי קביעות בנוגע למשקלן של הראיות או למהימנותם של עדים נתונות להכרעתה של הערכאה הדיונית בהליך העיקרי, ואין בית המשפט נדרש להן בשלב זה" .
סוף דבר, אני בדעה כי מתקיימות בעניינו של המשיב הדרישות שבחוק הן ביחס לקיומן של ראיות לכאורה, והן ביחס לקיומה של עילת מעצר.

בהליך צו אחר (צ"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לאחר פירוט החלק העובדתי של ארבעת האישומים, טוענת המבקשת כי העיסוק בהדברה נעשה שלא כדין, ללא רשיון עסק כדין, תוך שימוש ופיזור חומרים מסוכנים שחלקם אסורים לשימוש ובחלקם נעשה שימוש בנגוד להוראות, מקים חשש ממשי לפגיעה חמורה ביותר בציבור ובסביבה עד כדי מוות.
העבירות המיוחסות הן ניהול עסק להדברת מזיקים שלא כדין לפי תקנות רשוי עסקים (הדברת מזיקים) וסעיפי חוק רשוי עסקים, פירסום מודעות בדבר מזיקים העשויות להטעות לפי התקנות הנ"ל, ניהול עסק ללא רישיון עסק כדין ועיסוק ברעלים ללא היתר רעלים כדין לפי חוק החמרים המסוכנים והתקנות על פיו.
לא ניתן טעם של ממש כיצד זה הסיכון נמשך משך שנים רבות, ורק כעבור שש שנים מאז בוצעה לכאורה העבירה הראשונה, הגיעה הרשות למסקנה כי יש צורך בהגשת בקשה לצוו סגירה.
עוד נכתב בדברי ההסבר שהניסיון מלמד כי לא ניתן להסתמך על פקוח של מדביר על עובדיו ועל ההכשרה שהוא יכול לתת להם כתחליף לפיקוח ישיר ורק מי שעבר בעצמו הכשרה מסודרת ועמד בבחינות מתאים לעיסוק בהדברה.
בעיניינו של משיב 1 הוצגה החלטת בית משפט השלום לתעבורה מיום 18.1.12 בה סקר בית המשפט שורה ארוכה של הפרות בתנאי שיחרור שיכונו על ידי בית המשפט "הפרות ברגל גסה, ללא הרף" החל מהפרות קלות דהיינו יציאה לפרקי זמן קצרים וחזרה למקום מעצר הבית טרם הגעת הסייר, המשך בהפרות חמורות בהן לא נמצא המשיב במקום מעצר הבית או שלא איפשר לסייר להכנס למקום וכלה בהסרת צמיד האיזוק.
המבקשת לא צירפה את הערר שהוגש על אותה החלטה ובו הורה בית המשפט המחוזי על שיחרורו של המשיב ומן הראוי היה לצרף זאת.
...
לאחר ששקלתי את מכלול הנתונים הגעתי למסקנה שגם הדרישה השניה, היינו חיוניות הצו למניעת המשך ביצוע עבירה שיש בה לסכן בטחון הציבור, מולאה אם כי אינה מצדיקה מתן צו באופן הגורף שבו התבקש.
בשים לב לראיות שוכנעתי שנשקף מן המשיבים סיכון להמשך עיסוק בהדברה באופן שיחשוף את הציבור ואף אותם עצמם לסיכון ממשי לבריאותם.
מקובלת עלי עמדת המבקשת כי קיים צורך להגביל את פעילות שני המשיבים בתחום ההדברה, שכן המציאות מלמדת כי הכרת החוק לבדה אינה מונעת מהם המשך פעילות תוך התעלמות מהאמור בחוק ובתקנות.

בהליך מעצר עד תום ההליכים (מ"ת) שהוגש בשנת 2018 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

באותה החלטה דחה בית המשפט העליון (כבוד השופט י' אלרון) בקשת רשות לערור על החלטת כבוד נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת א' אברהם (עמ"ת 57180-07-18) שלא להתערב בהחלטתו של כבוד השופט א' טל לשחרר נאשם לחלופת מעצר, נוכח ראיות לכאורה לבצוע כ-150 עיסקאות קוקאין, תוך שימוש בטלפון "מבצעי" ובקודים מוסכמים.
השופט אלרון עמד על כך שעבירות סמים מקימות חזקת מסוכנות, "עם זאת, מקום בו יש בחלופת המעצר כדי לאיין חשש זה, כמו גם את מסוכנות המשיב, יש להורות על שיחרור לחלופת מעצר גם בעבירות אלה (בש"פ 3702/15 ברק נ' מדינת ישראל (03.6.2015))(פס' 12))." אמנם השופט אלרון לא ציין החלטתו הנזכרת, כלל לפיו בהיעדר נסיבות מיוחדות, ככלל יש להורות על מעצר עד לתום ההליכים נוכח ראיות לכאורה לסחר בסמים.
...
ובהמשך התסקיר נכתב: "בשיקלול הנתונים הנ"ל, אנו סבורים כי חלופת המעצר אשר הוצגה בפנינו תוכל להפחית את הסיכון הנשקף מהתנהגותו של שי ועל כן, אנו באים בהמלצה לשחררו לחלופת מעצר זו בפיקוח המפקחים עמם נפגשנו" (ע' 3).
אילו קנה המידה להעדר אפשרות ליתן אמון בנאשם היה קיומן של ראיות לכאורה לביצוע העבירות מושא כתב האישום במסגרתו מתבקש מעצר עד לתום ההליכים, המסקנה היתה שלעולם אין לשחרר אדם שיש נגדו ראיות לכאורה לחלופת מעצר.
במכלול – מצד אחד ראיות לכאורה לשתי עסקאות חשיש, של חצי פלטה ושלוש פלטות חשיש; מצד שני המלצה חיובית של שירות המבחן, משמורנים המקובלים על שירות המבחן, עליי ואף על ב"כ המדינה, העדר הרשעות קודמות (למעט מאסר בצה"ל בגין היעדרות מן השרות), וחלופת מעצר מחוץ לעיר עפולה – הגעתי למסקנה שיש בחלופת המעצר המוצעת כדי לאיין באופן מספק את המסוכנות הנשקפת מהמעשים המיוחסים למשיב, ואני מורה על שחרורו בתנאים כדלקמן: המשיב ישוחרר למעצר בית מלא בביתו של דהן שלמה ת"ז 033318577 ברם און, עד לתום ההליכים נגדו, בפיקוח של דהן שלמה ושל כוכב טדרי ת"ז 203920566, מלי טדרי סרוסי ת"ז 301016259 ו-שרה טדרי ת"ז -68822709 (להלן: המשמורנים), כאשר לפחות אחד מהמשמורנים יפקח על המשיב בכל רגע נתון; המשיב לא יצור קשר עם המעורבים בפרשה עד לתום ההליכים נגדו; לא יהיה במקום מעצר הבית רחפן, והמשיב לא ייעשה שימוש ברחפן או בכל כלי ממונע אחר המופעל בשלט רחוק, עד לתום ההליכים נגדו.

בהליך בש"פ (בש"פ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

מרגע זה החלו העורר ואחרים לאיים על המתלוננים, במטרה שיוותרו על זכותם במיגרש או שישלמו פיצוי למשפחת חרירי עבור השמוש בו. בסופו של דבר, בעקבות איומים ממושכים, המתלוננים שילמו סך של 500,000 ש"ח לידי העורר, בעודו מאיים כי היה והשיקים יחזרו, תהיה "בעיה רצינית" כלשונו.
האישום הרביעי – המתלונן באישום זה (להלן: המתלונן באישום הרביעי) זכה בארבעה מגרשים במסגרת מיכרזי הרשות, ובעקבות מסכת איומים חוזרת ונשנית מצד העורר ואחרים, פנה המתלונן באישום הרביעי לרשות בבקשה כי תבוטל זכייתו במגרשים או כי יתאפשר לו למכור חלק מהמגרשים כדי שיוכל לשלם למשפחת חרירי.
לאור האמור לעיל, המליץ שירות המבחן על שיחרור העורר ממעצר והעברתו למעצר בבית המשפחה בפיקוחם, לצד העמדתו בצו פקוח למשך שישה חודשים.
לאחרונה נידרשתי בעיניין אחר לעבירות של סחיטה באיומים, והדברים מתאימים גם למקרה דנן: "עבירות אלו נושאות בחיקן מסוכנות כלפי הציבור בכלל וכלפי המתלונן ובני משפחתו בפרט אשר העורר הטיל עליהם אימתו חדשות לבקרים והדיר שינה מעיניהם אף כשביקשו למצוא מחסה בביתם (בש"פ 7322/03 עמר נ' מדינת ישראל (14.8.2003)). בנוסף, החשש משיבוש הליכי משפט קרוב ומוחשי בעבירות אלו משהעורר בנקל ימצא דרכים להטיל חיתתו על המתלונן העשוי לסור להוראותיו כדי להגן על שלומו ושלום בני משפחתו (בש"פ 6092/19 אלול נ' מדינת ישראל, פסקה 15 (6.10.2019)). משכך, נקבע זה מכבר כי בעבירות אלו, ככלל, אין מקום להורות על חלופת מעצר (בש"פ 842/11 פישמן נ' מדינת ישראל (7.2.2011))" (בש"פ 3346/22 אבו נאג'י נ' מדינת ישראל, פסקה 11 (24.5.2022)).
...
מרגע זה החלו העורר ואחרים לאיים על המתלוננים, במטרה שיוותרו על זכותם במגרש או שישלמו פיצוי למשפחת חרירי עבור השימוש בו. בסופו של דבר, בעקבות איומים ממושכים, המתלוננים שילמו סך של 500,000 ש"ח לידי העורר, בעודו מאיים כי היה והשיקים יחזרו, תהיה "בעיה רצינית" כלשונו.
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בערר, ושמעתי את טענות באי כוח הצדדים בדיון שנערך לפניי, הגעתי למסקנה כי דין הערר להידחות.
סוף דבר, הערר נדחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו