תמצית טענות המשיבות
בקשת האישור דנן הוגשה לצד שלוש בקשות לאישור תובענה ייצוגית אחרות נוספות שהגישו ב"כ המבקשות, כולן נגד רשת בתי קפה: ת"צ 1817-10-14 מלכה ואח' נ' רשת קפה קפה ישראל בע"מ ואח'; ת"צ 2074-10-14 אלמוג ואח' נ' גרג קפה מאוד בע"מ ואח); ת"צ 2163-10-14 איזקרי ואח' נ' קפה לנדוור בע"מ ואח'.
לבקשת האישור לא צורפה כל ראיה או הוכחה, כי מי מהמבקשות היו לקוחות של המשיבות.
כתמי שתן ולכלוך ניתן למצוא גם בתאי שירותי נשים וכך גם בשרותי גברים "ולפחות בעיניין זה ניתן לומר שבישראל 2018 מיתקיים למרבה הצער שויון מיגדרי. באותה מידה ניתן למצוא אנספור דוגמאות לתא שירותים יחידני יוניסקס נקי והגייני".
לאור כל האמור, עמדת ידידי בית המשפט היא, כי דין בקשת האישור להדחות, שכן אין לפרש התקנה כמטילה חובה למגדר תאי שירותים יחידניים ומכאן, שממילא לא הפרו המשיבות חובה חקוקה כלשהיא וממילא אין עילה.
דיון
התשתית הראייתית עליה מבוססת בקשת האישור
בקשה לאישור תובענה ייצוגית היא הליך מקדמי במסגרתו בית המשפט, הנידרש להכריע בשאלה, האם יש מקום לידון בתובענה שהובאה לפתחו כתובענה ייצוגית, בוחן התקיימותם של מספר תנאים ובכלל זה התנאי שלפיו "התובענה מעוררת שאלות מהותיות של עובדה או משפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה, ויש אפשרות סבירה שהן יוכרעו בתובענה לטובת הקבוצה" (סעיף 8(א)(1) לחוק תובענות ייצוגיות).
...
בהקשר זה ראוי להוסיף, כי חוק איסור אפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים, תשס"א-2000, אינו יוצר את אותה הבחנה שהמבקשות עושות לגבי היקף הקבוצה הנפגעת, ובעניין זה ניתן להביא מדברי כבוד השופט י' דנציגר ברע"א 8821/09 פרוז'אנסקי נ' חברת לילה טוב הפקות בע"מ, מיום 16.11.2011:
"מטבע הדברים, במרבית המקרים שנזדמן לבתי המשפט לעסוק בסוגיות של אפליה דובר באפליה של קבוצה אשר לגביה מתקיימת אפליה היסטורית מתמשכת. עם זאת, סבורני כי לשון החוק, כוונתו של המחוקק בעת חקיקתו, עליה ניתן ללמוד מדברי ההסבר להצעת החוק, ותכליתו של החוק תומכים כולם בגישה לפיה חוק איסור אפליה אוסר בגדרי התפרשותו על כל אפליה מהטעמים המנויים בו, בין אם היא מופנית כלפי קבוצה הסובלת מאפליה מתמשכת ובין אם היא מופנית כלפי קבוצה "חזקה", בין אם היא כוללת אלמנטים של השפלה ופגיעה באוטונומיה ובין אם לאו.
סוף דבר
בקשת האישור אינה מגלה שאלות מהותיות של משפט ועובדה, המשותפות לכלל חברי הקבוצה, שיש אפשרות סבירה שתוכרענה לטובת הקבוצה.
בקשת האישור – נדחית.